Friday, July 29, 2011

Harimau Mengaum, Singa Mengeow. Eh? #HarimauMalaya



*Baca dengan nada Hasbullah Awang* Malam tadi jam 8:45, lebih kurang 90 ribu orang penyokong #HarimauMalaya telah memenuhi Stadium Nasional Bukit Jalil (SNBJ) bagi menyaksikan perlawanan kedua pasukan Malaysia menentang Singapura pusingan kedua Kelayakan Piala Dunia 2014 Brazil yang mana berakhir dengan kekecewaan iaitu 1-1 menjadikan Singapura berada di kedudukan 6-4 dan layak ke pusingan seterusnya. 

Terkebil-kebil lah semua penyokong Malaysia yang di stadium mahupun yang di rumah mahupun yang di kedai-kedai mamak semuanya kecewa. Nampaknya team #HarimauMalaya cuma mampu berangan jelah nak masuk World Cup kan kan. Hihi. Tapi apa pun nice try. Mungkin nak kena import player jugak kot? :P

Malam tadi menyaksikan macam mana masa 90 minit dibazirkan dengan aksi lakonan pemain-pemain Singapura. Yang ini memang serius mengundang kemarahan penyokong dan penonton. Asal kena rempuh sikit je, terus tergolek dok sampai tak boleh nak bangun punyalah lama. Sengaja gila lengahkan masa dan membuatkan team Rimau cuak.

Dan dan dan separuh masa pertama, Khairul Fahmi Che Mat (KFCM) bukan Kentucky Fried Chicken Malaysia ye, juga dikenali sebagai Apex telah menyelamatkan gawang gol dari dirempuh sebanyak hampir 5-6 kali jugak. Rasanya kalau bukan Apex yang jadi goalkeeper, sure semalam dah bolos 4 bijik gol dah macam minggu lepas di Singapura. Haduuu.

Dan separuh masa kedua, Safee Sali berjaya membolos sebijik gol di gawang Singapoh. Nampaknya dalam team Rimau ni cuma Apex dan Safee je yang bersungguh. Yang lain tu K. Rajagobal kena kasi lempang sikit tambah-tambah yang kat bahagian pertahanan tu. Duh. Tak habis dengan ayat "saya kenal pemain saya" tu.

Err, sebenarnya aku bukannya minat sangat bola-bola ni. Tapi sejak Malaysia menang Piala AFF Suzuki tahun lepas terus aku terminat dan akan ambil tahu setiap match yang melibatkan team Rimau. Nak join mengaum jugak. Siap tahu semua nama player lagi. Selama ni cuma hafal nama player Man U je. Huhu.


Serius tertekan dan mendebarkan gila tengok game semalam. Nasib baik boleh kawal emosi lagi. Mencarut bukan budaya kita k. Kalau marah macamana pun, sila kawal diri ya.

Apapun, team Rimau dah cuba sehabis baik plus game semalam tak ada Safiq Rahim, Shahrul Idlan dan Aidil Zafuan tercedera awal pulak, tu yang nyakit sikit tengok. By the way, semalam S. Kunanlan memang power sebab dia lari laju gila dan banyak membantu team Rimau. Theee.





Skuad Singapoh yang very the Internationale.

Skuad Rimau very the nationale


Amirul Hadi dan Safee Sali menari di padang punca kekalahan rimau? TROLOLOL. Comel gila. :D


Uppsss, sorilah terpaksa pakaikan seluar panjang dekat u'olls semua. Tutup sikit kepala lutut tu. Aurat kan tu kan kecuali untuk Kunanlan. :P Moga satu hari nanti dapat tengok #TeamRimau tutup aurat time main bola. Aminnn.

Semalam antara pemain Malaysia yang bermain dalam skuad Rimau adalah Khairul Fahmi, Aidil Zafuan, Ismail Faruqi, Amirul Hadi, Amar Rohidan, S. Kunanlan, Abdul Hadi Yahya, Safee Sali, Mahalli Jasuli, Asrarudin Putra, Mohd Fadhli. Tak ikut sususan pun.

Pfftt, first time tulis pasal bola dekat blog. Rasanya #girlpower nowadays memang tak minat sangat dah Barbie apa semua yang girlish tu tapi more to kelasakan gitu. Haha. Selamanya Harimau Malaya. Okbai. Aummmmmm. XD

"If You're Ashamed To Stand By Your Colours, You Better Seek For Another Flag!"
~Mokhtar Dahari~



Thursday, July 28, 2011

Isu Perempuan: Pakai Tudung vs Tak Pakai Tudung


Assalamualaikum. Ehem *clear throat* Hai semorang especially gadis-gadis comel yang pakai tudung mahupun yang tak pakai tudung. *lelambai tangan* Kite ada doodle untuk awak-awak semua ni. Just for fun. Actually, not so fun, cuma saja suka-suka, out of boredom, maka terhasillah post ni. Post ni bukan post untuk troll orang so harapnya takde yang butthurt. Peace yaww. ^^

Pakai Tudung vs Tak Pakai Tudung

Ada yang pakai tudung memang baik.
Ada yang pakai tudung tapi jahat.
Ada yang tak pakai tudung memang jahat.
Ada yang tak pakai tudung tapi baik.

Ececeh. Macam pantun lah pulak kan. Heee. Sebenarnya, memang betul pakai tudung tak semestinya orang tu baik dan tak pakai tudung tak semestinya orang tu jahat. Well said. Tuhan pun tak suruh pakai tudung je. Tuhan suruh tutup aurat. Tudung tu salah satu cara untuk menutup aurat.

"Dan katakanlah kepada perempuan-perempuan yang beriman supaya menyekat pandangan mereka (daripada memandang yang haram), dan memelihara kehormatan mereka dan janganlah mereka memperlihatkan perhiasan tubuh mereka kecuali yang zahir daripadanya dan hendaklah mereka menutup belahan leher bajunya dengan tudung kepala mereka dan janganlah mereka memperlihatkan perhiasan tubuh mereka melainkan kepada.... (dot dot dot)" - diambil dari sini

Pakai Tudung (Baik)

Jenis yang dia pakai tudung dan baik, maksudnya menutup aurat dengan sempurna, contohnya:

#1 solat awal waktu, 
#2 rajin mengaji Quran, 
#3 rajin berpuasa sunat, 
#4 rajin menderma, 
#5 sopan-santun.

Memang ciri-ciri idaman semua mentua dan macam-macam lagilah kan. Heee.


Tak Pakai Tudung (Baik)

Jenis yang tak pakai tudung tapi baik ni jenis yang "don't judge a book by its cover" maksudnya walaupun tak pakai tudung tapi lagi baik dari yang pakai tudung kekadang tu. Contohnya:

#1 solat cukup, 
#2 selalu mengaji Quran, 
#3 rajin berpuasa, 
#4 rajin bagi derma 
#5 sopan, tak mencarut bukan-bukan.

Memang baik sangat-sangat.  :)



Pakai tudung (baik) tapi.....

Ini ada 1 masalah. Dah bagus dah pakai tudung dan baik sebab tak buat maksiat apa semua, TAPI, alamak ada tapi lah pulak, tapi tudung tu sekadar tudung, tak tutup aurat dengan sempurna. Contohnya:

#1 pakai tudung tapi nampak rambut (tak pakai anak tudung)
#2 pakai tudung tapi pakai legging (ketat)
#3 pakai tudung tapi baju pendek (tak tutup pinggul)
#4 pakai tudung tapi baju jarang (tak pakai inner)
#5 pakai tudung almost perfect tapi nampak kaki (tak pakai stoking)
#6 pakai tudung tapi pakai baju lengan pendek/lengan tiga suku
#7 pakai tudung tapi tak tutup dada (common problem)
#8 pakai tudung tapi nampak leher (sebab nak tayang subang kot)
#9 pakai tudung tapi sanggul tinggi (macam bonggol unta)
#10 pakai tudung tapi ber-make-up tebal (tabarruj)

Kalau tengok dekat blog http://wanitamelayuseksa.blogspot.com/ lagilah macam-macam gaya boleh jumpa. This is a serious problem. Bukannya tak boleh nak melawa dan berfesyen tapi berpada-pada lah kot, kan? Boleh je tutup aurat dengan sempurna dan nampak lebih cantik. Kalau di mata manusia tak cantik pun, at least cantik di mata Tuhan. =)

Ini ada beberapa guide untuk pakai tudung dan menutup aurat dengan sempurna dari http://www.owhsomuslim.com/osm/a-guide-to-proper-hijab-for-ladies/ (Terinspirasi nak buat post ni sebab tengok doodle beliau yang owh so awesome ^_^)


Pakai Tudung (Jahat)

Yang ni benda yang sangat rare sebenarnya, tapi bukan perkara yang luar biasa. Kalau tak, mana datangnya quote "pakai tudung tak semestinya baik" kan kan? Bagus dah pakai tudung tapinya jahat lah pulak, contohnya:

#1 merokok
#2 mengumpat yang boleh sampai ke dosa memfitnah, 
#3 bergaul bebas dengan bukan mahram sampai terjadi benda bukan-bukan, dan 
#4 mencuri barang orang lain. 

Dan macam-macam lagilah contoh. Bab solat tu tak tahu lah pulak. Mana tahu dia jahat pun tapi masih solat ke? Tapi solat kan tiang agama. Kalau sempurna solat, sempurna lah ibadah yang lain. Nampak gayanya kena check solat sendiri dulu dah betul ke tidak ni. #notetomyself.


Tak Pakai Tudung (Jahat)

Yang ni common rasanya. Orang selalu samakan, tak pakai tudung = jahat macam kapir. Ish3. Harsh gila ayat tu. Ada je kapir yang baik. Hmm, contoh yang tak pakai tudung dan memang jahat betul contohnya:

#1 minum minuman keras yang memabukkan, 
#2 mewarnakan rambut, warnakan kuku tangan kuku kaki semua, nak solat macam mana kalau wudhuk tak sah? 
#3 hipokrit contohnya dia pura-pura pakai tudung sebab nak mengorat lelaki ataupun pura-pura pakai tudung sebab kena paksa dengan family. Bila dah belakang family, terus jadi Setan. Lepastu tak pasal-pasal ada lagu "Minah Tudung" ciptaan Hafiz As'ari, 
#4 seksi meksi yang menggoda mata para Arjuna. Kalau yang alim sambil tengok sambil geleng-geleng kepala atau istighfar, kalau yang gatal, sambil tengok sambil tersengih kerang busuk. 
#5 pregnant out of wedlock lepastu dump baby merata-rata dekat dalam longkang lah tong sampah lah. Aiyooo.


Apa-apa pun, ingatlah yang hidup kita ni bukan untuk dunia saja tapi untuk bekalan di hari akhirat jugak. Sekarang dah akhir zaman, Kiamat akan berlaku bila-bila yang kita pun tak tahu bila, takut tak sempat bertaubat. Wuwu. Takutnya. #notetomyself

Related post:
http://www.ohtidak.com/oh-tak-bertudung-vs-bertudung/
http://www.szlihin.com/2011/05/13-alasan-tipikal-wanita-yang-enggan.html
http://syahirul.com/dedah-aurat-alasan-yang-biasa-didengar/
http://ceriterafif.blogspot.com/2011/07/saya-takut.html

Hmmm, related post ni semua hasil penulisan lelaki. Mungkin lelaki-lelaki ni jenis yang sedar tanggungjawab untuk menegur dan menyampaikan yang baik. Heee. Lagi 3 hari tinggal untuk makan di siang hari sebelum tiba Ramadhan. Selamat menyiapkan diri untuk beribadah dan berubah untuk kebaikan. :) Ayooo kita. Sekian wassalam.


Tuesday, July 26, 2011

Perihal @IniAnwarHadi: Selamat Hari Lahir

1. Birthday



Memandangkan harini 26 Julai 2011 merupakan Hari Ulangtahun Kelahiran Anwar Hadi yang ke-21, jadinya nak ambil kesempatan ni untuk ucapkan Selamat Hari Lahir kepada beliau. Semoga diberkati dan dirahmati Allah sentiasa.

Pernah tak baca post di blog Anwar Hadi persepsi beliau tentang sambutan hari lahir? Yang mana, orang yang selayaknya dapat ucapan pada ulangtahun kelahiran kita adalah orang yang bersusah payah lahirkan kita, iaitu, ibu kita. Check this out:
"Isn’t the most deserved person to be celebrated during our birthday is the “heroine” herself? The one who struggled for 9 months and 10 days with the extra ‘luggage’ in her tummy, yeah, her. The person who cheated death while delivering the baby. The one who suffered bruises and cuts just to make sure that her labour of love see the light ‘at the end of the tunnel’. Even if the doctor delivering the baby asks her “Ma’am, the situation is critical. We can only either save the baby or save the mother. Whom might we choose, Ma’am?” and without even a pause to think she would answer “SAVE MY BABY PLEASE!!”. Isn’t this is the real “heroine”? Don’t you think that we should remember her the most each time our birthday comes a calling? Doesn’t SHE deserves our accolades the most?" - taken from here
Jadinya, aku rasa, hari ni, mesti Anwar Hadi ada hadiah yang terbaik untuk ibu beliau memandangkan beliau ada di Malaysia sekarang kan kan. Hadiah peluk dan cium dan ucapan terima kasih pun cukup tanda menghargai ibu kita di hari lahir kita. :)

2. Digiwwwow Award


Anwar Hadi tercalon dalam 5 kategori tapi beliau cuma menang dalam 3 kategori sahaja. What? 3 saja? NO "saja". 3 tu sangat lah impressive. Orang lain nak menang 1 pun susah tahu. Congratulations on your big achievement. I'd voted for him too. Cuma takdelah vote hari-hari. Well, at least I did. Some of them count. Heee. So yeah, he deserved to win all those categories. I knew it. Check out the video.

>>Video of the year
>>Must follow personality
>>>Blogger of the year
Best internet for good award
Fav Malaysian male online celebrity



3. Top Keyword Search in this blog

Sejak post aku pasal Aura Orang Utara tu, banyak jugak lah keyword yang masuk ke blog ni cari pasal Anwar Hadi. Antaranya:
#IniAnwarHadi, #blog AnwarHadi, #formspring AnwarHadi, #umur AnwarHadi, #biodata AnwarHadi, #awek AnwarHadi dan memacam lagi lah kan.

Keyword yang menarik perhatian aku adalah "awek Anwar Hadi". Wow wow. Ini menunjukkan ada orang yang berminat nak tahu tentang status Anwar Hadi. Chill chill chillex. Beliau masih bujang buat masa ni. Tapi dalam blog beliau pernah ada satu post bertajuk "Couple? Not For Me, Thanks! (in Manglish)". Okay. Let me enlighten you up. 

He really deserves respect for his firm prinsip. *Salute* Setuju sangat. Dalam post tu, Anwar Hadi bagi 4 sebab kenapa beliau dah taknak ber"couple" berdasarkan pengalaman-pengalaman beliau sebelum ni;

#1 Berdosa
#2 Loss of freedom
#3 Habis duit
#4 You lose friends
"So I have my reasons. I can spend my feelings, time and money on things that really matter, that are friends and family. Plus, I don't need to have a girlfriend to be in love. I'm already in love right now, and that love has brought and will bring me closer to Allah. And that's the only love I need." - taken from here

Pasal keyword "biodata AnwarHadi" pulak, takdelah banyak sangat yang aku tahu pasal beliau but well, you can always Google kan, and plus, dalam vlog-vlog Anwar, you'll know him better. :) Maybe this few info might help those who's been searching:

Nama: Noor Anwar Hadi Bin Noor Azman
Tarikh Lahir: 26 Julai 1990
Tempat Lahir: Kelantan
Tempat tinggal: Kedah
Adik Beradik: Sulung dari 4 orang (All boys)
Belajar: Tesol di  Macquari University, Australia

Kalau nak tahu lagi pasal beliau, check lah FAQ atau lebih baik tanya sendiri kan sebab beliau sangat friendly and humble. :)
http://www.youtube.com/inianwarhadi
http://www.facebook.com/pages/IniAnwarHadi/174246642619680
http://twitter.com/inianwarhadi
http://www.formspring.me/anwarehadi

Kalau beliau tak jawab tu, faham-faham jelah. Anwar pun manusia biasa jugak kena solat, makan, rehat, tidur, belajar etc semua kan. At least, he is easy to be reach for. Kan?

4. AnwarHadi vs Matluthfi




Macam alkisah "Perihal Matluthfi" haritu jugak, kali ni "Perihal Anwar Hadi" ni pun ada pasal isu compare-mengcompare, banding-membandingkan ni. Obviously, Matluthfi dan IniAnwarHadi selalu gila dibandingkan sebab dua-dua pun youtubers Malaysia. Lagipun diorang berdua ni memang banyak jugak persamaan tapi dua-dua pun awesome in their own way.

Persamaan yang paling nampak adalah both lahir pada tahun 1990. Ramai gila manusia yang aku kenal yang lahir pada tahun 1990 ni adalah awesome dan adorable belaka. Mungkin lahir tahun Kuda memang pembawak tuah agaknya. Antaranya Nigahiga, KevJumba, Aiman AzlanHanis Zalikha, Cik Epal, NurulCakapCakap, and ramai lah lagi kan. The list goes on. Kalau aku lahir lewat 4 bulan mungkin dapat experience fefeeling jadi awesome macam diorang ni jugak. Hihi.

Antara persamaan lain antara Matluthfi dan Anwar Hadi:

#Cakap Utara
#Study Oversea
#Peminat Band Hujan
#Video sempoi tapi ada mesej
#Good Looking
#Anak Sulung
#Single (Bujang)

Haha. Tu jelah yang aku noticed. Ada macam-macam lagilah kot. Tapi seriously Anwar Hadi memang awesome. Kemenangan dekat Digiwwwow award tu salah satu buktinya. Syukur walaupun famous tapi still humble.

Dan sempena Ramadhan yang nak sampai lagi 5 hari, Anwar Hadi ada buat video khas, special appearance with Aiman Azlan. Sure Anwar pun tahu yang ramai orang tertunggu-tunggu collaboration video beliau dan Mat Luthfi. Kita just tunggu jelah bila kesempatan tu nak datang kan. Anyway, check out video ni dan selamat menyambut Ramadhan. :)



Jealous jugakla dengan orang-orang yang dah berjumpa dengan AnwarHadi yang awesome ni. Aku pun nak jugak tapi belum ada rezeki. Huhu takpelah. Till then peeps, Assalamualaikum. =)

Jangan gelakkan plis. Heee. Kbai.XD

Saturday, July 9, 2011

BERSIH???

Bersihkan diri dari segi jasmani dan rohani/ zahir dan batin/ luar dan dalam/ physically and mentally. Apa-apa tentang diri sendiri memang perlu sentiasa dibersihkan setiap hari. Nak nak bab jaga personal hygiene. Mandi gosok gigi semua tulah. Tambah-tambah lagi perempuan. Heee. Tapi sebenarnya, yang lagi susah nak dibersihkan adalah hati. Maklumlah banyak sangat benda lagho yang buat hati jadi kotor. Mungkin patut cuba sembur hati pakai air freshener bagi bersih. Sempena Ramadhan yang dah nak dekat kurang dari 3 minggu ni, ayuh bersihkan hati. :)

Selain kebersihan diri, kebersihan persekitaran pun penting tahu. Bila sekeliling kita bersih, automatik kita akan jadi sihat, takde terkena denggi ke malaria, automatik boleh jaga diri kita dan buat kita bersemangat. Jangan tunggu nak raya je baru nak cuci longkang, buang sampah semua tu kan. Lagipun bumi ni sekarang dah tua sangat. Tak cukup dengan Earth Hour je nak tunjuk kita sayangkan Bumi. Kena buat hari-hari baru betul. Mulakan dengan bilik sendiri dulu. =)

Seperti yang diketahui semua orang (kecuali orang duduk dalam gua) yang harini ada Bersih 2.0 rally dekat Stadium Merdeka. Siapa yang duduk KL mungkin terasa efek dia. Tak tahulah efek nya sampai bila, yang pasti orang akan terus berkata-kata sampai ada isu baru yang boleh alih perhatian. C:

Another BERSIH:
and many more. Till then. ^_^

Tuesday, July 5, 2011

Sakit Leher Sebab Gambar Aku Senget? LOL




Gambar bertudung hijau ni merupakan gambar utama yang aku gunakan untuk semua akaun social network yang aku ada di alam maya ni seperti blog, facebook, twitter, tumblr dan youtube sejak dari tahun lepas lagi.

Disebabkan nickname aku Mili dan aku pinjam nama Milo untuk jadi penyedap bunyi nickname tu, iaitu Milimilo, jadinya tak salah aku rasa kalau aku guna tema Milo jugak iaitu warna hijau. Duh, bukan air Milo yang warna hijau. Aku tahu air Milo warna koko tapi kotak/bungkusan/website Milo temanya warna hijau. Sebab tu lah aku guna gambar tudung hijau ni sebagai tema. Barulah kena dengan nama Milo tu kan. 

Lagipun aku perasan ramai jugak orang yang panggil aku Milomilo instead of Milimilo. Mungkin sebab huruf I dengan O tu dekat-dekat kan? Haha. Itu namanya typo yang sengaja. It's okay panggil aku Milo, asalkan bukan Melur. Heee.

Sebenarnya, aku memang sengaja rotate gambar ni bagi senget. Sebab aku rasa muka aku macam pelik bila gambar ni dalam posisi normal. Kalau tak percaya tengok dekat entri spec, obviously bila aku letak gambar ni secara senget, orang takkan perasan eyebag aku yang teruk gila dan pipi yang tembam gila. Sebab mana ada orang yang akan berusaha nak tengok gambar yang senget kan?

Lagipun, biasanya kebanyakan orang memang suka benda yang normal. Actually, normal is boring. Aku suka buat benda yang rare. Benda yang pelik. Because being weird is awesome. Contohnya macam owner http://peliks.blogspot.com >> Maria Elena she is awesome because she's weird. Heeee. Walaupun takdelah pelik mana letak gambar senget macam ni, tapi still orang-orang normal akan cakap ini pelik tahu?


Ini salah satunya contoh orang normal yang tak suka dengan kepelikan aku ni. Siap dapat sakit leher sebab gambar aku oii. Gila kelakar. Gelak guling-guling jugak lah aku masa dapat mesej ni. Memanglah sebelum-sebelum ni, ramai je yang tegur dekat fb pasal gambar aku yang senget ni, tapi takdelah pulak yang cakap sampai diorang sakit leher. Ini memang kelakar. Sumpah. XD

Kalau taknak sakit leher, rotate lah laptop korang tu. Kalau online guna desktop, err, tak payah lah rotate oii. Tak payah tengok lagi senang. Heee. Kesian lah pulak dekat orang yang sakit leher ni, meh aku belanja minum Milo meh. Aku takkan rotate gambar aku ni ke posisi normal. Problem? Haha. Go rotate yourself. LOL. ^^
Nah minum milo tabur. Kira aku baik tau aku tak rotate gambar ni bagi terbalik. Kang ada yang sakit leher lagi. XD