Wednesday, November 9, 2011

Kenapa Saya Suka Lagu Indonesia



Lirik Ya Sudahlah by Bondan Prakoso & Fade To Black (OST Sinetron Nada Cinta)

Ketika mimpimu yang begitu indah
Tak pernah terwujud ya sudahlah
Saat kau berlari mengejar anganmu
Dan tak pernah sampai ya sudahlah (hmmm)

Apapun yang terjadi
Ku kan slalu ada untukmu
Janganlah kau bersedih
Coz everything’s gonna be OKAY

Yo. Satu dari sekian kemungkinan
Kau jatuh tanpa ada harapan
Saat itu raga kupersembahkan
Bersama jiwa, cinta, cita dan harapan

Kita sambung satu persatu sebab akibat
Tapi tenanglah mata hati kita kan lihat
Menuntun ke arah mata angin bahagia
Kau dan aku tahu jalan selalu ada

Juga ku tahu lagi problema kan terus menerjang
Bagai deras ombak yang menabrak karang
Namun ku tahu ku tahu kau mampu tuk tetap tenang
Hadapi ini bersamaku hingga ajal datang

Saat kau berharap keramahan cinta
Tak pernah kau dapat ya sudahlah
Yeah dengar ku bernyanyi lalalalalala
Heyyeye yayaya dedudedadedudidam hmm
Semua ini belum berakhir

Apapun yang terjadi
Ku kan slalu ada untukmu
Janganlah kau bersedih
Coz everything’s gonna be OKAY

Satukan langkah langkah yang beriring
Genggam hati rangkul emosi
Genggamlah hatiku satukan langkah kita

Sama rasa tanpa pamrih
Ini cinta across the sea
Peluklah diriku
Terbanglah bersamaku
Melayang jauh (come fly with me, baby)

Ini aku dari ujung rambut menyusur jemari
Sosok ini yang menerima kelemahan hati
Yea aku cinta kau (ini cinta kita)
Cukup satu waktu yes (untuk satu cinta)

Satu cinta ini akan tuntun jalanku
Rapatkan jiwamu yo tenang disisiku
Rebahkan rasamu untuk yang ditunggu
Bahagia hingga ujung waktu

Apapun yang terjadi
Ku kan slalu ada untukmu
Janganlah kau bersedih
Coz everything’s gonna be OKAY
***************************

Lirik lagu Ya Sudahlah ni sangat indah. Sangat penuh dengan motivasi. Very inspiring. Baru sekali dengar je, terus rasa macam nak dengar lagi dan lagi. Asyik ulang pun tak bosan dengar. Muzik dia pulak rancak and catchy so memang best.

Lagu ni mengajar kita untuk tak mudah berputus asa dalam nak mengejar sesuatu impian tu. Memang lagu ni boleh memberi semangat tahu tak? Dan lagu ini juga mengajar untuk bertenang bila menghadapi masalah. Jangan kelam kabut, sebab masalah takkan selesai kalau macamtu kan?
"Juga ku tahu lagi problema kan terus menerjang
Bagai deras ombak yang menabrak karang
Namun ku tahu ku tahu kau mampu tuk tetap tenang
Hadapi ini bersamaku hingga ajal datang"
Apa yang saya perasan lah kan, lagu-lagu dari Indonesia banyak lirik dan melodinya sangat indah, sangat catchy, sangat syahdu dan menyentuh perasaan. Lirik yang sungguh-sungguh bermakna. Bukanlah nak kata semua lagu Indonesia bagus-bagus. Tapi kebanyakannya memang bagus. Lebih daripada separuh lagu Indonesia sangat-sangat best untuk selalu didengar.

Lagu Malaysia mungkin lah ada liriknya yang syahdu dan catchy tapi susah nak cari. Memang ada lagu Malaysia yang best tapi tak sebanyak Indonesia. Buktinya, banyak drama dan rancangan TV di Malaysia yang guna lagu-lagu dari Indonesia.

Lagu Malaysia yang best pun cuma lagu zaman dulu-dulu. Zaman sekarang punya lagu ada jugaklah yang best tapi kebanyakannya macam main asal siap je. Ish ish. Bila rushing sangat buat lagu, tu lah kot puncanya bila orang dengar, tak sampai kat hati. Tolonglah improve wahai industri muzik Malaysia.

Bila dah banyak drama tempatan yang import lagu dari Indonesia, tak ada ke komposer Malaysia ni terfikir nak buat lagu-lagu yang unik sikit. Lagu yang menyentuh hati. Contohnya, walaupun artis tu bukan artis nasyid tapi boleh nyanyi lagi ketuhanan ke? Tengok macam Afgan, bukan artis nasyid, tapi lagu ketuhanan yang dia nyanyi sumpah menusuk qalbu. Harap-harap lepasni komposer Malaysia akan kreatif lebih sikit. :D


Lagu Pada Mu Ku Bersujud by Afgan. Fuh, boleh mengalir air mata dengar lagu ni. Sangat menusuk kalbu. Lirik bermakna. Muzik dia syahdu. Suara sedap sangat. =')

Kalau di Malaysia ni, asal lagu ketuhanan/kerohanian je, mesti kumpulan nasyid yang nyanyi. Klise. Hafiz punya lagu boleh tahan jugaklah. Yuna pun. Tapi tak ramai sangat yang betul-betul berkualiti. Come on. Buatlah lagu yang bagi orang semangat. Positive. Ya sudahlah!

Harap-harap nanti akan ada improvement. Kalau boleh nak dengar lagu yang lari sikit dari konsep klise Malaysia tapi susah nak jumpa kan? Kalau Indonesia boleh, kenapa Malaysia tak boleh? Padahal bahasa kita kan lebih kurang je.

Walaupun saya orang Malaysia, saya sangat suka lagu Indonesia. Walaupun Indonesia asyik nak Ganyang Malaysia, saya tetap suka Indonesia. Cari yang positif-positif jelah. Buat apa nak gaduh kan? Diri sendiri yang penat nanti.  Lagipun kita kan serumpun. Terima kasih kerana lagu-lagu kalian banyak yang berjaya menyentuh jiwa. Teruskan memberi inspirasi. =)


Ini antara lagu-lagu Indonesia yang saya minat sangat-sangat:

Opick - Rapuh
Opick - Astaghfirullah
Opick ft Amanda - Maha Melihat
Wali Band - Ya Allah
Wali Band - Baik-Baik Sayang
Wali Band - Tobat Maksiat
Hijau Daun - Suara Ku Berharap
Melly Goeslow - Ketika Cinta Bertasbih
Rossa - Ayat-Ayat Cinta
Peter Pan - Tak Bisakah
Shiela on 7 - Berhenti berharap
Samsons - Kenangan Terindah
Afgan - Pada Mu Ku Bersujud
Afgan - Terima Kasih Cinta
Ungu - Andai Ku Tahu
Ungu - Percaya Padaku
Dadali - Di Saat Ku Mencintaimu
Zivilia - Aishiteru
Sigma - Istikharah Cinta
Edcoustic - Muhasabah Cinta
Pasha - Ku Pinang Kau Dengan Bismillah
Anggun - Berganti Hati
Ada Band - Surga Cinta
ST12 - Kebesaranmu
Yuni Shara - Sepi
Indah Dewi pertiwi - Di Atas Satu Cinta
Astrid - Tentang Rasa

Dan banyak lagilah. Tak mampu nak senaraikan semua. Yang pasti memang banyak lagu Indonesia yang jadi kegemaran di sini Malaysia. Kualitinya bagus-bagus. Harapnya Malaysia boleh improve. Moga nanti Malaysia pun ada lagu yang betul-betul menusuk kalbu rakyat Indonesia juga. Peace. :D




Friday, November 4, 2011

Birthday Pranks

Happy Birthday!!! =)
Selalunya kan, kalau setiap kali sambutan birthday, mesti akan ada kejutan yang tak dijangka-jangka. Contohnya macam:
#1 Kena baling tepung dan telur
#2 Kena baling kek
#3 Kena buli
#4 Handphone kena sorok
#5 Surprise birthday party
#6 Pura-pura terlupa wish
#7 And etc

Sebab tulah sesetengah orang lagi rela bila tak ada orang tahu bila tarikh sebenar birthday dia. Tambah-tambah kalau orang tu bukan jenis sporting and jenis tak tahan kena prank. Sampai boleh nangis pun ada tau. Either, menangis terharu or menangis geram. Hik. Tapi selalunya lelaki je yang kena prank teruk-teruk time birthday. Perempuan jarang lah nak kena prank ganas-ganas ni. Paling teruk pun kena tipu je kot?

Setakat ni, masa birthday aku, tak pernah lagi lah kena prank yang dahsyat. Biasalah perempuan. Nak melawak kasar pun ada batas tahu? Tapi, aku banyak kali jugak lah pernah terlibat dalam prank birthday kawan-kawan ni. 

Sebenarnya, kawan-kawan buat prank birthday bukannya sebab nakal je. Cuma nak bagi birthday girl/boy tu memori yang paling "indah" sekali. So, nanti bila dia dah tua, bila nak rindu rinduan, bolehlah masukkan memori birthday yang dia terkena prank dalam list. Hik.

Dulu masa 2008, untuk birthday Eah, kitorang pernah kenakan dia agak teruk tapi versi sopan. Eah ni jenis ada banyak gila kasut masa dekat Asasi dulu. Dalam berbelas pasang jugaklah. Kitorang sorok semua kasut yang dia ada. Bila pagi dia nak pergi class, dah menggelabah ayam dah cari kasut tak jumpa. Tapi lucky her, sebab dia ada satu lagi kasut yang kitorang tak tahu pun itu kasut dia.

Lepastu, malam birthday dia, bila nak pulangkan kasut dia tu, kitorang bukan bagi macam tu je terus 1 beg tu. Kitorang lukis anak panah atas kertas A4, lead the way untuk setiap pasang kasut. Kitorang letak dekat macam-macam tempat sepanjang hostel tu. Eah pun kena lah kutip setiap pasang kasut tu ikut anak panah yang ada. Bila sampai dekat kasut yang terakhir, kitorang semua dah ready dengan kek semua.  Dia memang terkejut lah kan. Dah nama pun surprise. Bila aku cerita ni nampak macam tak best, tapi masa kejadian ni dulu, memang happening. Hik.

So, kalau nak cari alasan untuk kenakan kawan-kawan, carilah time birthday dia. Kalau terlupa tarikh tu, memang tak dapat nak tolong ah. Tapi kena ingat, bila birthday kau nanti, kau mungkin akan terkena balik. So, berjaga-jaga. Tambah-tambah bila kena prank dengan dahsyat. Apapun, untuk yang terkena prank tu, jangan simpan dalam hati ye? =)