Thursday, March 1, 2012

Sem 6: Up Up Here We Go

Show a happy face even when you have problem with your life because that smile will gives you strength and slowly helps you to have faith that things gonna be okay.

So, today is already the 1st March of 2012 and it has been a month since the new semester begin. Whew! Cepatnya masa berlalu. Baru je rasanya masuk kelas tetiba minggu ni, most lecturer dah mula bagi tarikh untuk test dah. And mid-break pun just in a few weeks je lagi. 

Sem 6 kali ni aku agak tak happy sebenarnya. Many things happened not according to the way I planned them. Lagipun, disebabkan ni dah sem 6, aku cuma tinggal lagi 2 sem je, makanya aku rasa macam nak freak out sekejap bila fikirkan what my future gonna be kalau semua benda jadi tak kena macam ni. Nak menangis tak larat nak cakap dah berapa banyak. Tapi, menangis bukan boleh settlekan masalah pun. Tak bagi aku lega pun. Aku cuma perlu bertenang dan yakinkan diri yang aku boleh hadapi semua dugaan ni.

Semester 6: THIS IS IT
Semester 7: September 2012 - January 2013
Semester 8: February 2013- June 2013 << FINAL YEAR!


1. Public International Law 2 (LAW 3911)
2. Usul Fiqh 2 (SHA 3411)
3. Law of Trust (LAW 3711)
4. Land Law 1 (LAW 3110)
5. Land Law 2 (LAW 3111)
6. Environmental Law (LAW 3138)
7. Community Service 2

Bila tengok jadual sem ni, aku jadi stress sikit sebabnya I'm not supposed to take Land I and Land 2 together since Land 2 is the sequal to Land I. Tapi, I cannot add Company Law subject. That's why lah jadi cemni. Masa pre-reg manual haritu, dah nenangis dah merayu kat academic advisor, cakap yang aku kena jugak add Company sem ni. Tolonglah add aku dekat mana-mana section tapi sebab jadual clash, so tak boleh jugak nak add. Terpaksalah aku pasrah ambik Land 2.

Memang bila masuk kelas Land 2, rasa macam blur gila. Sebab aku baru nak belajar Land 1. Banyak term yang aku tak sempat nak catch-up lagi. Tapi kengkawan aku semua convince-kan yang aku boleh bawak sebabnya Land 1 tu aku boleh study sendiri je. Cuma kena work hard lah. Kalau aku asyik cakap tak boleh, memang lah jadi negatif je nanti. Nak tak nak, memang terasa sikit ter-left out dari kengkawan lain. Tapi nak buat cemana dah, kena cuba kejar balik and back on track lah kan?

Lagi 1 benda yang buat aku tak senang duduk bila memikirkan yang habis je sem 6 ni, aku kena  praktikal 3 bulan start dari 11 Jun sampai 30 Ogos. Sebelum ni, aku mana pernah buat attachment dekat mana-mana law firm dan aku punya PR level sangat lah rendah. Aku jenis tak confident nak bercakap dengan orang. Ntah-ntah PR level aku Zero over Ten. Macam mana lah nanti aku nak kerja dengan orang. Kang asyik kena marah je cemana. Wuwu. Cuaknya fikir. Heharap masa cepat berlalu buat aku tak terasa horror sangat time praktikal nanti.

Sekarang ni aku nak cuba improve-kan PR level aku. Aku taknak jadi social awkward. Aku nak jadi someone yang pandai approach orang, pandai bawak diri bila dikelilingi strangers, pandai respon soalan orang dengan baik, etc. Aku sangat banyak berfikir sem ni. Tak bagus sebenarnya untuk otak, but, I can't help myself. Thinking about future memang sangat menakutkan.



Disebabkan sem ni nasib aku tak berapa baik, jadinya, bila bukak je sem baru, aku dah semangat list down-kan azam-azam sem baru. Tapi, macam dalam video Anwar ni lah, selalunya hangat-hangat tahi ayam je. Ada jugak lah beberapa azam yang berjaya. Yang tak berjaya pun banyak jugak. Hihi.

#taknak skip breakfast
#masuk tidur awal so boleh bangun awal
#jangan tidur siang. short nap takpe
#taknak lambat masuk class
#taknak ponteng class
#siapkan note sendiri setiap kali habis class
#setiap hari wajib pergi library
#taknak study last minute

Ha, ini semua azam sem baru kali ni. Ada yang recycle balik azam sem-sem sebelum ni. Ada yang dah improvise sikit. Heee. Tapi memang berangan lah nak berjaya buat semua kan? Lagipun, "well done is better than well said" kan?

Be patient and stay strong. This life may not be easy but as long as you keep on trying and never give up, insyaAllah, Allah will increase your strength. Have faith in Allah. =')


16 comments:

  1. Bertabah mili! U can do it. Saya dapat imagine apa yg awak lalui sama mcm saya bawak account 3 & 4 dalam satu sem. Skrg tunggu masa nak konvo je. Yayy! Kalau org lain boleh buat, kenapa kita tidak, kan? So keep it up :)

    ReplyDelete
  2. be strong kak mili... ;)..kita sama la..sy punye PR pun memang hampeh je..confidence level tu memang kat tapak kaki je rasenye..akak bakal lawyer..sy pulak bakal pharmacist...both need a really good communication skills rite??sy pun tengah cuba nak improve myself..memang bila fikir pasal our future jobs tu sgt mengerikan...takut kalau takleh survive especially dgn competition from other graduates..wuuwuuwuu...hope we can both be better by the time we graduated soon...amin.. :)

    ReplyDelete
  3. By Joegrimjow
    join bisnes jo konpem xkan jd social awkward :P

    By AdikBongsuSM
    Salam sis.. Good luck in your new semester and always stay srong

    By syAzAnA
    mili, usaha, doa and tawakal. tu yang penting. kalau mili stresss gilaa, nangis, solat and bace Al-Quran. Insya-Allah, kurang sikit rasa beban tuh. worked for me though. mestilah kan sebab Allah ialah segala-galanya. Insya-Allah.

    By lynnaiza
    kakakkecik! ;) 1st,nice shoesss!merahhh makngahhh.haha.nice nice.;p takpa kakakkecik.put trust in Allah.doa banyak2.jangan banyak2 pikir sangat.kawan2 kan ada?insyaAllah,diorg mesti tolong punyaaa. ;) oh ya,new resolutions.sama laa kita.every sem,macam2 azam list out.recycle yg lama pon banyak jgk.haha.tapi like you said, "well done is better than well said".. goodluccckkkk!xoxo. ;))

    Sorry komen-komen ni semua ter-post dekat entri yang satu lagi. Entri tu ada error sikit tadi. Wuwuu. Sori sangat. Ya Allah, terharunya macam ni. Kalau tahu ramai yang penyayang macamni, memang sumpah takkan tutup komen selama sebulan. Thanks semua. InsyaAllah tengah cuba nak pujuk diri sendiri bagi tak putus asa. And nak kena usaha lebih sikit untuk make sure berjaya. Thanks semua. May Allah bless semua yang cuba nak pujuk diri ni. Hanya Allahh je yang tahu how i appreciated those nice words yang sangat memujuk. Dalam kesusahan ada kesenangan. Tu janji Allah. Moga semuanya baik2 je. Thanks semua. Selamat malam :*

    ReplyDelete
  4. boleh pun komen.. hehe. lama xdgr kaba ko..

    strive for excellent wahai milimilo!! jgn tension2. hehehe. ada rezki terus dpt keja nanti. jgn risau.

    ReplyDelete
  5. hai makcik..selamat menempuh semester baru..hik3


    melawat dari~ http://kalampatah.blogspot.com

    ReplyDelete
  6. alahai kak mili...
    sabaq naaa..

    jom saya banje ais krim nak??

    ReplyDelete
  7. wahhh samelah kite sem 6 jugak skrg tapi saya ada 12 sem. huhu.

    nyway gud luck mili! hav faith n pray always to Allah. may Allah bless u mili. ;)

    ReplyDelete
  8. Goodluck kak Mili :) *senyum*

    ReplyDelete
  9. mak aihhh....nk pengsan aku tengok tajuk2 subjek ko amik sem ni. Hahaha... cm pro gile. tkot aku ngn dak law. :P mmg mental kne kuat. but i believe in you Mili. You can do it!! :)

    ReplyDelete
  10. akak, biaselah tu time blaja ni mmg slalu je stress. kne bnyk sabar and banyak doa ye..

    nway, kasut akak cantek!

    ReplyDelete
  11. mili, gud luck yee.wah, senak gak otak ehh amek land 1 and 2 sekaligus cemtu..baca cite mili dgn perangai mili, rasa mcm sama je ngan ur bestfriend kat sini, saed.hehe. banyak fikir..:)

    ReplyDelete
  12. comel gamba tu.. nampak gigi je..hehe

    ReplyDelete
  13. new sem is really like a new life kan! Struggle more of course! Hehe..

    sis, you look so sweet in red and white!!!:)

    ReplyDelete
  14. women..with their careful planing, man?? redah je, janji lepas, btw hope u can catch up with evrytg, btw cantik jadual, kalau lelaki kompem buat dgn pensil je, pastu pnuh conteng then mesti dah koyak rabak coz terlipat2 simpan kat poket. ade sape2 nak offer tolng wat jadual x?? saya bley tlg cari customer... er..environmental projek camner?? hehe...

    ReplyDelete
  15. good luck mili comell..jgn risau okay..pasal praktikal,boleh je..kt pon dulu mule2 risau sgt,memikirkan kt ni jenis org tak pndai bersembang..tpi bila dah kenal semua org,otomatik,boleh je nak bekerja/bergaul dengan org lain yg lebih pengalaman. :)sebenarnya mindset tu yg tak betul kan..hihik :)

    ReplyDelete

SENYUM. Tak perlu kata apa-apa. SENYUM! :)