Sunday, March 18, 2012

Ummatic Week IIUM 2012 - Towards Creating One Ummah




THEME: “Hand In Hand We Unite The Ummah” 
12 March - 17 March 2012
Objectives Of The Programme: 
• To promote and help realize the vision and mission of the University: Integration, Islamization, Internationalization and Comprehensive Excellence (Triple ICE). 
• To expose IIUM community to the plight of Muslim societies around the globe. 
• To strengthen the spirit of brotherhood and enhance the spirit of caring & helping among the IIUM community. 
• To provide a universal platform for the students and staff to exchange ideas as a way to understand and appreciate each other.

 

Sepanjang 3 tahun dekat UIA, tahun ni adalah kali pertama aku rasa teringin nak pergi tengok Ummatic Week dekat CAC Hall, UIA Gombak. Sebelum ni tak pernah ada kesempatan nak pergi tengok. Ummatic Week ni program tahunan UIA. Jadinya siapa yang tak sempat pergi tahun ni, insyaAllah boleh pergi tahun depan pulak.

Tahun ni Ummatic Week nampak meriah mungkin disebabkan Kempen "Save Syria" yang tengah hangat berlangsung. Semua booth yang ada di CAC wajib letak perkataan "Save Syria" tu. Ni salah satu cara nak tingkatkan kesedaran semua orang tentang negara Islam yang ditindas. Tapinya, harap-harap kesedaran ni akan terus berterusan, bukan cuma ikut musim masa tengah hangat ni je.

Bila pergi Ummatic Week, rasa macam dah travel ke 1 dunia Islam. Dapat tengok adat budaya dan cara hidup orang Islam di negara lain. Rasa macam dapat kesedaran jugak sikit, betapa diri ni tak alert langsung sebelum ni. Dan tersedar yang ilmu Geografi aku sangat teruk sebab banyak negara yang aku tak pernah tahu pun kewujudannya.

Aku pergi 3 kali ke Ummatic Week ni. First time sekali, pergi dengan roomates, Eah, Ika dan Neen. Second time pergi dengan Kak Arina. Lepastu petang tu Kak Fathini and Neen pulak join kitorang. Memang kalau pergi sekali je, tak sempat nak round semua booth. Pergi setiap booth bukan nak bergambar je, tapi nak dengar explanation masing-masing pasal negara diorang. Yang paling best sekali, dapat jumpa ramai student International yang fasih berbahasa Malaysia. Ada yang siap boleh cakap ikut loghat negeri. :O Awesome gila. Terkedu sekejap. Heee. 

Dekat semua booth yang boleh tinggal wish, aku mesti tulis, "Wish to visit there one day, insyaAllah". Memang teringin sangat nak travel ke negara orang, belajar bercakap bahasa orang. Dan semua student International sangat baik dan peramah. Salute gila dengan diorang yang boleh survive lama-lama dekat negara orang. Oh, ada 2 booth yang aku singgah, ada orang tu ingat aku ni bukan student dari Malaysia. Fulamak. Kalau aku pandai cakap Mandarin or Siam, mesti boleh berlakon jadi foreigner. =P



Booth terakhir yang kitorang singgah adalah booth Syria. Memang lama gila dekat situ dengar cerita pengalaman diorang. Sangat sedih sebenarnya. Tengok orang yang bercerita tu pun dah bergenang airmata dah. Tak boleh bayang kalau kekejaman macam yang jadi kat diorang wujud dekat Malaysia. Memang bila dengar tu, aku rasa tak mampu nak bantu lebih-lebih. Mampu derma sikit dan doa banyak.

Tapinya, doa je tak cukup untuk bantu diorang di Syria dan di semua negara Islam yang tertindas. Doa tanpa usaha adalah nothing. Apa usaha yang boleh kita buat untuk tolong umat Islam lain? 
"Binalah ummat di kawasan kamu, itulah dia bantuan terbesar buat kami di sini, selain doa dalam qiamullail yang kamu dirikan." 
"Ubah diri, ubah keluarga, ubah masyarakat. Disiplinkan diri, matangkan peribadi." 
"Tingkatkan kefahaman akan Islam, bina kefahaman yang benar. Bergerak untuk mengajak agar lebih ramai lagi memahami Islam yang sebenar. Agar perkara ini berkembang dan berkembang, hingga masyarakat mempunyai kefahaman yang jelas."
"Bila adanya perubahan ini, barulah segala harapan tadi dapat direalisasikan. Kalau sekadar berdoa semata-mata, nyata kita tidak akan mendapat apa-apa."
Taken from: Langit Ilahi 


Apakah cukup dengan doa sahaja?
Mereka di sana berjuang, apakah kita di sini bersenang-lenang? 
“Sepatutnya kita hidup setiap saat dengan berjuang untuk mereka. Dan bukanlah dengan hanya berdoa, tetapi dengan ubah diri, keluarga, masyarakat dan negara kita!”

Moga impian nak bina 1 Ummah akan berjaya 1 hari nanti. Moga semua umat Islam bersatu untuk menentang kezaliman dan ubah dunia. Mulakan dengan diri sendiri. Tanya diri kita, siapa kita untuk tak tolong hentikan penindasan ni? Kalau dapat bina komuniti Islam yang kuat di UIA ni pun dah cukup bagus dah. Tapi masih belum kuat lagi buat masa ni.

Indahnya bila dapat tengok semua orang Islam bergabung jadi 1 Ummah. Mari berdoa dan berusaha. Jangan lupa, kita semua ada Allah Yang Maha Hebat dan Awesome. Kalau kita dah usaha, Dia pasti tolong kita. Aminnn InsyaAllah. =')
 


 

Wednesday, March 14, 2012

Perihal @AimanAzlan90: MOMO - Monthly Motives


Kalau awak orang Malaysia yang online setiap hari, yang ada Facebook, Twitter atau blog, mesti awak kenal dengan Aiman Azlan iaitu salah seorang vlogger yang konsisten update video Islamik yang sangat inspiring dan banyak benda baru boleh belajar setiap kali tengok video beliau.

Kalau awak tak kenal, mungkin sebab awak tak perasan kot ataupun awak memang taknak ambil tahu. Hee. Aiman Azlan sangat aktif di Twitter dan Facebook dan blog jugak. Setiap hari beliau akan konsisten kongsi ilmu baru dengan orang lain. Dan video di Youtube semuanya guna simple English yang semua orang boleh faham. Worth it sangat kalau tengok semua video. Sumpah.

Full Name: Muhammad Aiman bin Azlan
Date of Birth: September 24th, 1990
Place of Birth: Kubang Kerian, Kelantan, Malaysia
Family: Fourth child out of six siblings (all males)
Status: Engaged

Education
1997: Sekolah Kebangsaan Tobobon, Sabah, Malaysia
1998-2002: Sekolah Kebangsaan Jejawi, Perlis, Malaysia
2003-2005: Sekolah Menengah Kebangsaan Syed Hassan, Perlis, Malaysia
2006-2007: MRSM Langkawi, Kedah, Malaysia
2008-2009: Taylor's University College, Subang Jaya, Selangor, Malaysia
2009-present: University of Toronto Mississauga, Canada (HBSc Biology and Psychology)

Will graduate in November 2013, Insha Allah.
taken from here

Tapi sebenarnya, kali ni bukan nak cerita pasal Aiman Azlan sangat, tapi pasal projek Monthly Motives (MOMO) yang Aiman dan kawan-kawan di University of Toronto Mississauga galakkan semua orang Islam untuk buat dekat kampus. Dalam masa sebulan cuba buat benda tu sikit-sikit dan InsyaAllah boleh teruskan sampai bila-bila.




Muslim Students' Association University of Toronto Mississauga
"The Monthly Motives is an initiative to instill good character and deep Islamic values on campus, by presenting a monthly reminder to teach and encourage people to adopt a certain way of acting or thinking.

Every month there will be a new reminder that we can implement for the next 30 days so that it develops into a good habit and becomes second nature Insha Allah."
Disebabkan sekarang ni baru bulan Mac, makanya baru ada 3 video MOMO. Dan diorang akan konsisten untuk update setiap bulan. Looking forward untuk tengok semua video MOMO dan sedang cuba usaha untuk apply slow-slow apa yang dah ditunjukkan dalam video MOMO yang dah ada ni.

Lepas tengok video ni, dah dapat ilmu. Jadinya dah tahu. Tapi tahu je tak cukup. Mesti kena mahu buat. Tahu tapi tak mahu buat maksudnya ada ilmu tapi taknak beramal. Jadi ilmu sia-sia nanti. Nak buat benda baik memang susah. Tapi kena cuba paksa diri. Tak susah kalau kita mulakan dengan kebaikan yang ringan dulu. Yang haq dan yang batil tak boleh bersatu. Jadinya, kena tinggalkan yang buruk dulu, baru boleh buat yang baik. =)

Lagipun, hidup ni bukannya kebetulan semata. Hidup ni adalah peluang. Peluang untuk kita sendiri pilih dan tentukan kita nak buat apa. Kalau kita memilih untuk tak buat apa-apa, itu pun dah tunjukkan yang kita dah buat pilihan.




Setiap hari, aku akan berusaha untuk cuba ikut baca Al-Quran macam yang aku tulis kat sini. Setiap selepas Subuh atau Asar, akan baca Al-Ma'thurat. Setiap selepas Zohor atau Maghrib, akan cuba baca 2 atau 3 pages. Dan setiap selepas Isyak, aku akan baca 1 surah pilihan harian. 

Tapi kadang-kadang tu sibuk dan tak sempat nak ikut macam yang ditulis. Jadinya, boleh buat slow-slow macam yang di-recommend oleh Aiman, iaitu baca 1 page 1 hari walau sesibuk mana pun. Jadinya, bila orang tanya, "bila last awak baca Al-Quran?" awak boleh jawab, "insyaAllah setiap hari tak tinggal". 

Kalau time period pulak, boleh berzikir dan baca terjemahan je. Baca online pun boleh kan? Yang penting, bukan baca secara membuta tuli. Kalau boleh, baca dan hayati sekali maksudnya biar sampai hati tersentuh dengan Love Letter from Allah yang 1 ni. :)




Bagi aku, nak sebarkan salam dekat semua orang yang kita jumpa samada kenal atau tak kenal ni adalah MOMO yang paling susah. Sebabnya kalau kita kenal orang tu pun, belum tentu bila lalu sebelah kita nak bagi salam. Kadang-kadang tu nak senyum pun susah.

Pulak tu, aku ni jenis bila berjalan konon "ghoddul basor" menundukkan pandangan habis. Konon bila tundukkan pandangan, rasa selamat sebab tak payah nak bertentang mata dengan sesiapa, so tak payah bagi salam. Lagipun aku cuba nak jaga pandangan mata daripada nak tengok orang lain, sebabnya nanti hati ni mulalah nak bermonolog dalaman sengsorang. "Lagi banyak kita tengok, lagi banyak kita rasa nak mengata".

Tapi itu alasan je. Setakat ni, aku cuma mampu bagi salam dekat lecturer dan makcik cleaner. Dekat rakan sebaya di sekeliling kampus ni, aku belum mampu nak buat. Tapi aku akan cuba insyaAllah. Kekadang tu, kalau takde jumpa sesiapa, aku bagi salam pada kucing je. Aci jelah kot. Hee.




"Lebih baik diam, daripada berkata sesuatu yang buruk."
"Lebih baik tak update blog, daripada update pasal benda yang lagho."
"Lebih baik tak tweet, daripada dok bersembang dekat mention mengumpat orang."
"Lebih baik tak update status dekat Facebook daripada update status yang mengundang kemarahan orang."

Tapi diam tak semestinya benda baik. Sebabnya kalau semua orang diam, macam mana nak sebarkan sesuatu kan? Tapi nak bercakap pun ada batasnya. Tambah-tambah perempuan. Aku sendiri lah. Bila berkumpul ramai-ramai, laju je nak bukak cerita pasal orang lain. Habistu nanti bila orang lain berkumpul, diorang bukak cerita pasal kita pulak awak nak macam tu?

Kita memang tak boleh nak kontrol apa yang orang nak fikir atau mengata yang buruk pasal kita sebabnya benda tu diluar kawalan kita. Apa yang dalam kawalan kita? Kontrol diri sendiri daripada nak lakukan benda yang boleh mengundang kepada orang lain nak mengata kita.

Tapi kalau kita buat benda baik pun orang nak mengata, senyum jelah. Sedangkan Rasulullah yang maksum pun ada yang benci, apatah lagi insan biasa macam kita. Lagipun, kalau ada orang benci kita, mungkin sebab dulunya kita pernah membenci kot? Apapun, "Haters gonna hate but Allah will always dominate." =')




Thursday, March 1, 2012

Sem 6: Up Up Here We Go

Show a happy face even when you have problem with your life because that smile will gives you strength and slowly helps you to have faith that things gonna be okay.

So, today is already the 1st March of 2012 and it has been a month since the new semester begin. Whew! Cepatnya masa berlalu. Baru je rasanya masuk kelas tetiba minggu ni, most lecturer dah mula bagi tarikh untuk test dah. And mid-break pun just in a few weeks je lagi. 

Sem 6 kali ni aku agak tak happy sebenarnya. Many things happened not according to the way I planned them. Lagipun, disebabkan ni dah sem 6, aku cuma tinggal lagi 2 sem je, makanya aku rasa macam nak freak out sekejap bila fikirkan what my future gonna be kalau semua benda jadi tak kena macam ni. Nak menangis tak larat nak cakap dah berapa banyak. Tapi, menangis bukan boleh settlekan masalah pun. Tak bagi aku lega pun. Aku cuma perlu bertenang dan yakinkan diri yang aku boleh hadapi semua dugaan ni.

Semester 6: THIS IS IT
Semester 7: September 2012 - January 2013
Semester 8: February 2013- June 2013 << FINAL YEAR!


1. Public International Law 2 (LAW 3911)
2. Usul Fiqh 2 (SHA 3411)
3. Law of Trust (LAW 3711)
4. Land Law 1 (LAW 3110)
5. Land Law 2 (LAW 3111)
6. Environmental Law (LAW 3138)
7. Community Service 2

Bila tengok jadual sem ni, aku jadi stress sikit sebabnya I'm not supposed to take Land I and Land 2 together since Land 2 is the sequal to Land I. Tapi, I cannot add Company Law subject. That's why lah jadi cemni. Masa pre-reg manual haritu, dah nenangis dah merayu kat academic advisor, cakap yang aku kena jugak add Company sem ni. Tolonglah add aku dekat mana-mana section tapi sebab jadual clash, so tak boleh jugak nak add. Terpaksalah aku pasrah ambik Land 2.

Memang bila masuk kelas Land 2, rasa macam blur gila. Sebab aku baru nak belajar Land 1. Banyak term yang aku tak sempat nak catch-up lagi. Tapi kengkawan aku semua convince-kan yang aku boleh bawak sebabnya Land 1 tu aku boleh study sendiri je. Cuma kena work hard lah. Kalau aku asyik cakap tak boleh, memang lah jadi negatif je nanti. Nak tak nak, memang terasa sikit ter-left out dari kengkawan lain. Tapi nak buat cemana dah, kena cuba kejar balik and back on track lah kan?

Lagi 1 benda yang buat aku tak senang duduk bila memikirkan yang habis je sem 6 ni, aku kena  praktikal 3 bulan start dari 11 Jun sampai 30 Ogos. Sebelum ni, aku mana pernah buat attachment dekat mana-mana law firm dan aku punya PR level sangat lah rendah. Aku jenis tak confident nak bercakap dengan orang. Ntah-ntah PR level aku Zero over Ten. Macam mana lah nanti aku nak kerja dengan orang. Kang asyik kena marah je cemana. Wuwu. Cuaknya fikir. Heharap masa cepat berlalu buat aku tak terasa horror sangat time praktikal nanti.

Sekarang ni aku nak cuba improve-kan PR level aku. Aku taknak jadi social awkward. Aku nak jadi someone yang pandai approach orang, pandai bawak diri bila dikelilingi strangers, pandai respon soalan orang dengan baik, etc. Aku sangat banyak berfikir sem ni. Tak bagus sebenarnya untuk otak, but, I can't help myself. Thinking about future memang sangat menakutkan.



Disebabkan sem ni nasib aku tak berapa baik, jadinya, bila bukak je sem baru, aku dah semangat list down-kan azam-azam sem baru. Tapi, macam dalam video Anwar ni lah, selalunya hangat-hangat tahi ayam je. Ada jugak lah beberapa azam yang berjaya. Yang tak berjaya pun banyak jugak. Hihi.

#taknak skip breakfast
#masuk tidur awal so boleh bangun awal
#jangan tidur siang. short nap takpe
#taknak lambat masuk class
#taknak ponteng class
#siapkan note sendiri setiap kali habis class
#setiap hari wajib pergi library
#taknak study last minute

Ha, ini semua azam sem baru kali ni. Ada yang recycle balik azam sem-sem sebelum ni. Ada yang dah improvise sikit. Heee. Tapi memang berangan lah nak berjaya buat semua kan? Lagipun, "well done is better than well said" kan?

Be patient and stay strong. This life may not be easy but as long as you keep on trying and never give up, insyaAllah, Allah will increase your strength. Have faith in Allah. =')