Monday, August 27, 2012

Apa Erti Raya?


Salam 9 Syawal. Dah seminggu raya berlalu. Cepat sungguh masa kan. Antara sedar ataupun tak, masa akan terus berlalu. Maka hargai sebaiknya. Demi masa. Hee. Akhirnya ada pun masa nak meng-update. Hmm. Alhamdulillah, raya tahun ni semuanya baik² saja. Syukur sangat.

Kalau ditanya pada setiap orang, "apa erti raya?" sure akan dapat jawapan berbeza. Ada yang jawab raya tanda kemenangan, hari bergembira, hari bersuka-ria, raya untuk balik kampung, untuk ziarah menziarah, untuk angpow, untuk mintak maaf dan memacam lagilah. Lain orang lain definisinya. Tapi definisi sebenar raya ni adalah untuk kembali kepada fitrah. Kena betul² hayati.


And well, macam² gayalah orang sambut raya. Ada yang bergembira sakan. Ada jugak yang sambut raya dengan kesedihan, serba kekurangan. Tambah² yang tak dapat beraya. Yang baru kehilangan orang tersayang, yang sakit, umat Islam yang ditindas semuanya tu. Apapun, nak sedih ke nak gembira ke, boleh je tapi 2-2 pun kena berpada-pada ya sebab Islam ni agama yang bersederhana.


Sempena raya tahun ni, rajin pulak diri ni tetiba nak hantar kad raya pada orang. Tapi last minit sangat baru terfikir nak doodle, print, mintak alamat, pos. Sebenarnya taknak ruined-kan Ramadhan dengan hal kad raya ni semua. Target nak khatam 30juzuk pun susah nak dapat, tak sedap hati lah nak excited bab kad raya ni kan.

Tapi apapun, hablumminallah, hablumminannas. Tak guna hablumminallah saja kalau hablumminannas tak dijaga. And raya ni sebenarnya peluang banyak sangat untuk jaga silaturrahim dan ukhuwwah sesama manusia. Yang bergaduh boleh berbaik, yang jauh jadi dekat etc.

So, hantar kad raya ni salah satu caranya. Bukanlah maksudnya masa raya je nak jaga hablumminannas ni kan. Tapi ini salah satu peluang yang bagus dimanfaatkan. :) Sebenarnya nak hantar ke lebih ramai orang lagi tapi kesempatan tu takde. Yang dapat ni pun kebanyakannya random je. Banyak kad raya lebih. Bagi by hand jelah ke sesapa nanti. :B

Fatin Iskandarshah - Nur Atiqah - Nabeela Shahira - Nawariah Zabidi

Ini antara adik² manis di Twitter yang sempat twitpic gambar kad raya yang sampai ke diorang semua. Rasa dihargai sangat. :') Hope semua yang dapat kad raya ni simpan elok² walaupun tulisan comot and size kecik gila macamtu. Ada salah faham sikit masa printing but sokkay. :)

Boleh dikatakan dari semua list yang dihantar kad raya ni, cuma separuh je yang bagitau kad dah sampai. Yang lain tu senyap je. Mungkin sebab belum sampai. Mungkin dah sampai tapi tak bagitahu. Ataupun memang tak sampai². Hmmm Pos Malaysia ni. 

Maaf bermaafan masa hari raya ni sebenarnya dah jadi adat. Ada yang tunggu raya baru nak maafkan orang. Ada yang tunggu raya baru nak mintak maaf. Tapi habis raya, buat salah balik. Hee. Tapi feel bermaafan masa raya ni lain sikit kot dari waktu biasa. Entahlah.

As for me, bermaafan time raya ni memang bagus, no doubt. Tapi lagi bagus kalau maafkan salah semua orang sebelum tidur. Kalau tak mampu maafkan, jangan tidur. Maybe easier said than done? But try first. You'll feel calmer. InsyaAllah. Sebabnya kita ni bukannya hebat sangat sampai taknak maafkan orang. Taknak maafkan means ada dendam. Ada dendam means hati kotor.

Ada jenis orang yang suka cakap "jangan harap aku nak maafkan kau sampai bila²" ataupun "aku belum sedia nak maafkan kau lagi". Tapi cuba fikir balik, kalau Allah cakap macam tu kat kita. Tak dimaafkan forever? Takutnya. Dahlah memang pendosa kan?

Sentiasa reflect diri kita dengan Surah An-Nur (24) ayat 22. Jadilah orang yang memaafkan dan berlapang dada. InsyaAllah kalau ada dosa kita dengan orang, yang kita belum berkesempatan mintak maaf, doalah moga orang tersebut dah maafkan kita. For me and you, to ponder and wonder. =)


1 Syawal. Alhamdulillah. Raya di rumah sendiri disisi mak abah tercinta. Macam tahun² sebelumnya. Memang tak ada kampung. Cuma tunggu kakak² and abang² pulang, bawa anak² buah kesayanganku semua. Ewah. Pernah cakap dekat mak, sedihnya takde kampung, jealous tengok orang lain balik kampung. Then mak cakap, nanti kahwin merasa lah kot. Huhu.

Bila difikirkan balik, how ungrateful I am. Selalu nampak apa yang orang lain ada, sampai terlupa, apa yang aku ada ni pun dah cukup syukur dah. Kadang², kelebihan orang lain memang boleh motivate diri kita untuk jadi lebih baik, tapi selalunya, bila kita bandingkan diri dengan orang yang lebih dari kita, akan buat kita jadi tak bersyukur. Maka terima seadanya dan terima kasih pada DIA sentiasa. :)



Pagi 1 Syawal tahun ni cuma dapat berkumpul 5 beradik je. Kakak sulung, kakak kedua, dan 2 abang. Lagi 4 orang kakak beraya di rumah mertua. So banyak ni je yang sempat berkumpul bergambar. Kira oklah ni. Family besar memang macamni nasibnya. Hee.


Aktiviti wajib time raya, mestilah ziarah menziarah. Selalunya pagi raya je ada dekat rumah sendiri. Petang je sure tutup rumah sebab nak beraya ke rumah saudara mara.


Petang raya ni lah baru sempat lagi 2 orang kakak join konvoi raya. Masa untuk mengutip duit raya bagi kanak² ni semua. Oh how I miss that. Tapi, walaupun dah umur 23 tahun 3 hari masa raya pertama, still dapat banyak angpow. Alhamdulillah. Boleh simpan masuk Tabung Haji. :D


Kami join #TeamKhemah dan kami awesome. Hihi. :P


Mimi & Iman. Cousins. Both lahir 2007. Iman lahir Januari. Mimi lahir Disember. Macam kembar dah. Tapi mak kata, muka Mimi sebijik muka aku masa kecik dulu. Ada jugak orang cakap muka aku macam Iman. Tapi mata Iman bulat, so memang tak sama la. At least dah dapat gambaran sikit bakal anak aku nanti muka cemana. Haha. K berangan je. :P


2 Syawal. Tak sangka dapat kunjungan raya dari 2 orang kawan Twitter ni iaitu adik Paat @SyafaatNasir & Ucop @PointBlankShot. Unexpected jugaklah, tak sempat masak menu special. Jamu ketupat daun palas and rendang, biskut raya and kerepek raya jelah. Susah sebenarnya nak ajak kawan kat Taiping ni datang rumah. So terharu lah diorang sanggup datang walau kenal kat Twitter je. :')


Ini bakal kakak ipar pun kebetulan datang beraya ke rumah juga. Moga abangku cepat kahwin so adik dia boleh pulak kahwin lepastu. Ameen. :"D


Malam raya ke-2 pulak pergi open house long lost friend, Ku Afiq. Malam ni la dapat jumpa balik kawan² masa sekolah rendah dulu. Ini memang tak plan. Tiba² je rasa nak pergi. Tak ramai pun dapat datang. Tapi syukur dapat berkumpul balik setelah sekian lama. Hee.


3 Syawal. Disebabkan open house di rumah Ku Afiq malam tadi, makanya ter-plan lah konvoi raya untuk hari raya ke-3 ni. Walau lebih 10 tahun tak jumpa tapi tak awkward pun. Semua dah tak comot macam zaman sekolah rendah dulu. Hihi.


Side Ustazah Pilihan ada: Wan Mastura, Farahin, Lyana, Anis Nadilla, Syazwani, Siti Nurul Aini, Amalina & Raudhah.


Side Imam Muda ada: Syahir, Latifi, Faiz, Annis, Ku Afiq, Izwan Hafiz, Benjamin & Fuad.


Ramai yang tak dapat join. Ini tak sampai separuh kelas. Kitorang konvoi ke 5 rumah. Dekat rumah aku ni kira rumah yang ke 3. Tapi perut masing² penuh dah sebab banyak sangat menu sedap. Bihun sup, laksa, soto, mee kari, and memacam lah. Last², semua cari nasi putih jugak. Dasar perut Melayu. Ahaha. :P


Benda paling best masa reunion raya kelas 6S 2001 SKLJ ni adalah bila dapat berita ada yang dah nak kahwin. Yang lagi excitednya, si lelaki and si perempuan tu both wakil dari kelas 6S ni. 2-2 ada dalam gambar ni. Sumpah terkejut excited semua ada masa dapat tahu tu.

Tak sangka crush masa zaman hingusan sekolah rendah akhirnya ke jinjang pelamin. Tak sabar tunggu wedding diorang nanti. Best sebab kenal 2-2 side pengantin lelaki and perempuan. Tahniah korang berdua. Moga yang lain pun bakal menyusul. Hihi. :"D



Raya dah selamat. Ramai juga yang kahwin musim raya ni. Untuk kawan² di Sekolah Taayah dulu; Insyirah Hamid, Diyana Mohamed, Amirah Roslan, Azreen Meor Ariffin, Siti Fatimah Borhan, selamat menjadi isteri solehah. Tak dapat nak attend wedding diorang time raya macamni. Terlalu banyak komitmen. Cewah. Apapun tetap mendoakan yang terbaik. Barakallah.

Selamat berpuasa 6 Syawal. Selamat mengqada' puasa. Selamat menjadi hamba. Balance kan dunia akhirat. Semoga tarbiyah Ramadhan tak dibiarkan habis macamtu saja ya. InsyaAllah. Ampun maaf atas segala silap yang tak disengajakan. Sorry kalau penulisan di blog ni tak disukai. Moga Allah berikan ketenangan yang maksima pada kita semua. Ameen. ♥ Assalamualaikum. ^^



Wednesday, August 15, 2012

Penghujung Ramadhan

Taubatan Nasuha - Hafiz Hamidun
 

Assalamualaikum Malam ni dah masuk Ramadhan yang ke 27. Dalam kurang lebih 3 hari je lagi Ramadhan akan tinggalkan kita semua. Memang dah sampai ke hujung sangat dah ni. Sejauh mana kita dah manfaatkan Ramadhan tahun ni dan 10 malam yang terakhir ya? Tepuk dada tanya iman. Hee.
Orang cakap, "Jangan jadikan puasa macam tebu. Awal je manis tapi hujung tawar. Tapi jadikan puasa macam teh tarik. Awal manis, hujung lagi manis." Moga kita dalam golongan yang menghargai Ramadhan dan sedih nak tinggalkan bulan yang paling baik dari seluruh bulan yang lain ni. =)
Malam ni mungkin ada yang dah khatam 30 juzuk Al-Quran. Alhamdulillah. Siapa yang belum khatam, masih boleh pecut. Untuk yang masih jauh nak kejar, boleh teruskan juga sambung mengaji walaupun Ramadhan dah habis. Kalau bulan Ramadhan target nak habiskan 30 juzuk, dalam bulan lain lepasni, mungkin boleh target 1 bulan baca 1 surah beserta tafsirnya sekali kan.
"Tips Gapai Lailatul Qadar. Solat jemaah (lelaki) kena buat 5 kali cukup solat fardhu. Kurangkan solat bersendirian. Banyakkan membaca Surah Al-Qadr." [Syabab Musafir Kasih]

Kalau mengikut teori Imam Ghazali:
Bila awal Ramadhan jatuh pada hari tertentu, malam Lailatul Qadar juga dijangka berlaku pada malam tertentu:
Ahad/Rabu - 29 Ramadhan
Isnin - 21 Ramadhan
Selasa/Jumaat - 27 Ramadhan
Khamis - 25 Ramadhan
Sabtu - 23 Ramadhan
Kalau ikut teori ni, 1 Ramadhan 1433H mula hari Sabtu, makanya, lailatul qadar tahun ni jatuh pada malam 23 Ramadhan. Jadinya, lailatul qadar tu dah terlepas lah ya? Dah tak payah bangun malam dah lah ya malam lainnya.
Mana boleh macamtu. Ada hikmahnya kenapa Allah rahsiakan lailatul qadar ni. Supaya manusia jadi lebih bersungguh² setiap masa dan tak pilih malam tertentu je untuk beribadat. Hanya yang usaha bersungguh je akan dapat jumpa Lailatul Qadar, bukan yang cuma usaha ala kadar.
Memang betul masa malam ke 23 haritu sangat tenang dan siangnya pun cuaca elok sangat. Redup saja. Umpama Malaikat memenuhi bumi. Tapi siapalah kita nak pandai-pandai tentukan. Sedangkan Rasulullah pun berqiyamullail setiap malam akhir Ramadhan, takkanlah kita lagi sok tahu dari nabi sendiri ya?
Ganjaran yang ada pada malam yang lebih baik dari seribu bulan ni sangat besar. Dan sebenarnya, hanya orang terpilih je yang dapat jumpa lailatul qadar ni. Allah dah pilih nak bagi pada hamba Dia yang macam mana.
Hamba yang sejak dari masuk awal Ramadhan dah berdoa berazam untuk dipertemukan lailatul qadar. Hamba yang bersungguh manfaatkan Ramadhan. Bukan hamba yang cuma pilih 1 hari tertentu je untuk beribadat. Nak ganjaran besar, usaha pun kena besar lah kan?

Dan andaikata kita bangun berjaga malam untuk beribadat; qiyamullail, iktikaf, solat sunat, mengaji Quran semua tu, tak perlulah dihebahkan pada orang. Apatah lagi dengan perasaan bermegah². Contoh macam "Aku qiyamullail sepanjang malam tadi, dapat jumpa lailatulqadr. Kau tidur, kau rugi. Padan muka." Amboi. Padahal dia pun cuma berjaga malam sambil online Twitter/Facebook saja.
Ataupun kita update status bagitahu kita tengah beribadat di masjid itu ini dan sebagainya. Tak salah menggalakkan orang lain untuk beribadat juga. Tapi jangan sampai timbul rasa riyak dalam diri. Takut nanti, bukan takat tak disukai manusia, tapi Allah pun jadi tak suka
Doa yang paling baik pada malam Al-Qadar adalah memohon ampun dengan sebanyaknya. Kerana apa? Kerna kita semua adalah pendosa.
 وقالت عائشة ـ رضي الله عنها ـ : يا رسول الله إن وافقت ليلة القدر، فما أقول ؟ قال: قولي: اللهم إنك عفو تحب العفو فاعف عني
Ertinya : "Berkatalah Aisyah , Wahai Rasulullah, jika aku berkesempatan bertemu Malam Al-Qadar, apakah yang perlu aku katakan (doa) ? Bersabda Nabi : " Sebutlah doa " Ya Allah sesungguhnya dikaulah maha pengampun , dan amat suka memberi ampun, maka berikanlah daku keampunan"


Bila diberi waktu mustajab berdoa, manusia cenderungnya mintak apa? Mintak kebaikan di dunia saja atau kebaikan di akhirat juga? Daripada cara berdoa pun, sudah boleh tahu manusia tu pentingkan dunia saja atau akhirat jugak.
Dalam Al-Baqarah 200, Allah ada sebut tentang manusia yang berdoa untuk dunianya saja. Contohnya, bila berdoa, cuma mintak supaya cepat jadi kaya, doa dapat jodoh, dan permintaan duniawi lainnya. Sampai lupa kepentingan akhirat.
Berdoa untuk kepentingan akhirat tu membuktikan manusia sedar hidup di dunia cuma sementara. Bila jumpa waktu mustajab berdoa, mohonlah agar diampunkan segala dosa, dijauhkan daripada siksa kubur dan mendapat syafaat nabi di akhirat nanti. Tapi manusia selalu lupa tu. Muhasabah diri kita balik, kita cenderung berdoa untuk kepentingan dunia saja atau akhirat sekali?
"Bangunlah (qiyam) sebab kita nak tidur dalam kubur nanti. Tidur itu mati yang sementara manakala mati itu tidur yang selamanya." [Ustaz Ismail Kamus]
Yang wajib jangan tinggal dan banyakkan yang sunat. Solat sunat tahajjud, solat sunat taubat, solat sunat hajat, solat sunat dhuha, antara solat sunat yang tak pernah ditinggalkan oleh Rasulullah.
Ada orang yang bila masuk Ramadhan je, dia jadi yang paling baik antara semua. Tapi cuma setakat Ramadhan je. Habis Ramadhan terus habis segala kebaikan tu. Contohnya dia rajin sedekah, solat sunat, tutup aurat dengan sempurna, tapi cuma dalam Ramadhan. Hormat Ramadhan katanya.
Tapi tak patut kita gelarkan seseorang tu hamba Ramadhan. Mana tahu kalau Ramadhan tu jadi titik permulaan dia nak berubah ke arah yang lebih baik. Setiap orang ada titik permulaan dia untuk dapat hidayah tu.
Wahai orang-orang yang beriman! Masuklah kamu ke dalam Ugama Islam (dengan mematuhi) segala hukum-hukumnya; dan janganlah kamu menurut jejak langkah Syaitan; sesungguhnya Syaitan itu musuh bagi kamu yang terang nyata. [2:208] 
Amalkan Islam secara keseluruhannya. Bukan pilih² amalan tertentu atau bulan tertentu. Itulah yang sebaiknya. =)
Selagi Ramadhan belum habis, selagi tu masih ada peluang untuk mencari lailatul qadar. InsyaAllah.

Lailah saidah wa ahlam jamilah. Assalamualaikum. :)


Wednesday, August 8, 2012

Majlis Perkahwinan Kawan dari Internet: Datang ke Tak?



Assalamualaikum.

Tahun 2012 ni rasanya sentiasa meriah dengan wedding dan merupakan tahun yang paling penuh dengan invitation wedding yang ditanda dalam planner ataupun dalam event Facebook. Ni sekarang bulan Ramadhan memang rest, takde wedding sesiapa tapi Syawal nanti, fuh berderet invitation. #TeamKahwin2012 lah katakan. Hee.

Bila dapat wedding invitation oleh schoolmates, classmates, campusmates, roommates, officemates, memang akan rasa macam kena pergi sebabnya itu memang kawan yang memang dah kenal dan selalu jumpa, mostly.
To attend or not to?

1. Kalau tak datang wedding kawan sendiri, akan rasa ralat mana tahu nanti wedding kita, orang tu taknak datang sebab kita tak datang wedding dia. Hee. :B

2. Kalau datang pulak, boleh reunion and konvoi reramai selalunya. At least datang tunjuk muka. So nanti bila tak dapat penuhi jemputan wedding kita, orang tu pulak yang ralat. Kan? :3
Tapi, kalau dapat invitation wedding kawan Blogger, kawan Facebook, kawan Twitter, kawan Youtube, kawan Tumblr dan kawan apa² lagi social network yang ada, akan ada rasa excited dan dalam masa yang sama, segan sikit nak pergi.
To attend or not to?

1. Excited nak pergi mungkin sebab dah pernah jumpa sebelum ni. And boleh plan nak konvoi dengan kawan² blogger/fb/twitter/etc. So dapat lah ber-gathering terus dekat wedding tu kan. :)

Kalau tak pernah jumpa, rasa excited jugak mungkin sebab dapat tambah nama dalam list 'people I know from the internet that I've met in real life'

2. Segan mungkin sebab tak pernah jumpa in real life. Selama ni pakai avatar kartun je. Mana tahu bila di wedding tu, pengantinnya tak kenal pun kita.

Bila tak pernah jumpa dengan orang tu and by attending the wedding, dapatlah kenalkan diri yang sebenar kan. Memanglah segan sikit lepastu nanti dah okay. Keluar dari comfort zone namanya. Hee.
29 Jun. Akad nikah Irine & Amirul
7 Julai. Akad nikah Hilal & Masyitah
Antara wedding blogger tahun 2012 ni yang berjaya pergi:

Irine Nadia ♥ Mohd Amirul 30 Jun
Hilal Asyraf ♥ Tengku Masyitah 7 Julai

Ini semua blogger dalam entri Kahwin Muda. Memang muda semuanya. Tapi nampak matang sangat.

Farah 23 + Ally 36 beza 13 tahun.
Dena 20 + Soffian 26 beza 6 tahun.
Irine 20 + Amirul 26 beza 6 tahun.
Hilal 23 + Masyitah 21 beza 2 tahun.

Tak kisahlah beza umur berapa yang penting semuanya dah selamat kahwin dan berjaya buat Syaitan menangis. Hee. Semua nampak sangatlah padan dan sesuai. Selamat memulakan hidup berumahtangga yang penuh tanggungjawab. Moga dikurniakan baby yang comel cepat² and dapat menyejukkan mata memeriahkan rumahtangga diorang ni semua. آمِينْ.


Masa dapat invitation wedding Irine di Melaka ni, memang dengan tak malunya terus plan nak pergi dengan Dena & husband. Sebab Melaka kan jauh. Kalau nak pergi sendiri, memang tak sampai dah ke wedding ni. Nasib baik Dena sudi tumpangkan.

Ni pun sebenarnya last minit dah cancel dengan Dena cakap tak dapat nak pergi. Lepastu Dena buat emoticon sedih katanya segan lagipun tak pernah jumpa Irine. So macam cuba gigihkan jugak diri datang jejauh ke wedding ni. Berbaloi kot. Entah. :B


Theme wedding Irine biru pink ni memang comel. Warna theme masa Dena bertunang dulu. Wedding dress Irine pun sangatlah cute. Ada ribbon besar dekat belakang. Sesuai sangatlah dengan Irine. And nampaklah moment² sayu masa mak ayah Irine peluk si bungsu sorang ni. Wuwu. Tahniah Fakhrine Nadia dan suami!


Wedding Irine ni memang dipenuhi dengan kawan-kawan blogger. Meriah habis semuanya. Tapi tak join pun group blogger tu semua sebab segan sangat. Semua macam dah kenal lama je. Segan lah nak pergi tegur. Saya ni pemalu orangnya. Dengan Irine pun tak sempat nak kenalkan diri. Huhu.



Ini antara few yang dapat jumpa borak-borak kejap di wedding Irine. Memang best pengalaman jumpa orang for the first time. Macam Gda dengan Amal ni, dah lama kenal di internet tapi tak pernahnya dapat peluang nak jumpa. So, peluang yang ada kita gunakan sebaiknya. Hee. And ada lah sikit that awkward moment bila tegur orang lepastu orang tu buat gaya tak kenal kita. K takpe. Awkward kejap jelah lepastu okay dah. :B

Apapun thanks pada Irine sebab sudi jemput ke majlis ni. Walau tak pernah jumpa, Irine baik sangat. Moga perkahwinan ni sentiasa diberkati Allah. Always doakan insyaAllah. =')

with dearie Aisyah Shakirah & lovely Dena Bahrin
Seminggu selepas wedding Irine, dapat undangan ke wedding Hilal Asyraf pulak. Yang ni memang di luar jangkaan sebenarnya. Terkejut jugak masa dapat invitation di twitter "saya nak jemput @milimilo dan @DenaBahrin ke walimah saya di Gombak pada 07.07.12". Lepastu macam eh, biar betul Hilal ni. Salah orang ke apa kan. Rupanya memang betul-betul jemput.

Mula-mula baca karya hasil penulisan Hilal, tak pernah sangka beliau semuda ni. Gaya sumpah matang. Berbaloi baca dan semuanya memang menginspirasikan. Semua ayat yang digunakan dalam penulisan Hilal pun sangat sangatlah menenangkan. Orang yang baca pun automatik akan rasa tenang je. Tenang tu kan perasaan yang paling indah sekali.

So memang hasil penulisan di Langit Ilahi, Facebook dan buku-buku, novel-novel Hilal, sesuai dibaca semua. Yang penting, Hilal menulis dengan ilmu dan pengalaman, bukan main tulis je. Moga Hilal dapat menginspirasikan lebih ramai lagi lepas dah bernikah ni. Heee. Kena dapatkan buku "Sebelum Aku Bernikah" cepat².

Insecurenya rasa dengan "ketinggian" diri sendiri. T_T
Humaira
Zulaikha

Kebetulan di walimah Hilal ni, dapat peluang berjumpa dengan Aiman Azlan dan Aisyah Shakirah for the first time ever. 2 orang vlogger muda yang berdakwah di Youtube. English sangat fluent and simple so semua boleh faham videonya. Memang inspiring sangat. Aiman dengan MOMO-nya, Aisyah pulak dengan #teamkhemah-nya. Mula-mula kenal Aisyah dari MrTheAllShared.

Selain blog dan vlog, Aisyah pelukis di iluvislam jugak tau. Suka semuaaaaaaa lukisan Aisyah. Bila tengok terus macam Ya Allah Subhanallah indahnya, kreatifnya. And Aisyah is a Law student di Asasi UiTM Shah Alam dan ex-student MRSM Taiping. Umur baru nak masuk 18 tahun tapi tengoklah Aisyah, sangat matang. Malu pulak bila nak banding dengan diri sendiri. Wuwu.

Masa mula-mula nampak Aisyah di walimah Hilal, first impression was like, "MasyaAllah, ayunya Aisyah." Seriously. Kagum and terpegun kejap. Dahlah matang sangat. Lepastu Aisyah ada 'high cheek-bone'. Heee. Bukan senang nak dapat pipi tinggi cemtu. Lawa manis semuanyalah. :B Teruskan berdakwah di semua medium termasuk Facebook dan Twitter ya Aisyah? And thanks a lot Aisyah sebab sudi jumpa di walimah ni dan dapat kenal dengan kawan Aisyah 2 orang, Humaira and Zulaikha. =)

Ini pengantin baru dan pengantin baru 2 bulan. Hihi.
Tahniah Hilal dan Masyitah. And thanks Dena dan Soffian jugak sebab sudi bagi join duduk semeja sekali semuanyalah masa wedding ni. Moga kita dapat jumpa lagi insyaAllah. Selamat bercinta secara halal dan moga redha Allah mengiringi hingga ke Syurga. آمِينْ. =')

Heee. ∩_∩ 

Kepada yang bakal berkahwin, barakallah. Dimudahkan insyaAllah. Moga dalam jagaan dan lindungan Allah sentiasa. Biar cara kita berbeza asalkan matlamat kita semua sama. Yang penting, niat semuanya lillahitaala.

Bak kata Hilal Asyraf “Kalau benar cinta, mestilah hendak bersama ke syurga. Apa-apa yang melempar ke neraka, itu bukan cinta namanya.”

"Kesimpulannya, andai terlalu cinta, berkahwinlah. Sekiranya anda merasakan tidak bersedia, ketahuilah bahawa Allah mahukan anda meluangkan diri bersama Dia terlebih dahulu sebelum si dia. Yang halal kan ada, kenapa pilih yang haram?" [Aisyah Shakirah Suhaidi]

Jadinya, kalau ada wedding kawan dari internet yang pernah jumpa atau belum pernah jumpa, tetap akan cuba datang penuhi undangan kalau ada rezeki. Kalau jauh sangat ataupun ada hal yang tak mampu dielakkan, cuma mampu kirim doa pada pengantin dari jauh jelah kan? Barakallah. =')

Related post:
http://irinenadia.blogspot.com/2012/08/my-wedding-reception-melaka.html
http://gdamajidah.blogspot.com/2012/07/congratulation-irine-and-amirul.html
http://www.schanazri.com/2012/06/sekitar-majlis-perkahwinan-irine-nadia.html
http://applehijaulife.blogspot.com/2012/07/irine-nadias-wedding.html
http://langitilahi.com/9183
http://aisyahshakirah.blogspot.com/2012/07/walimah-hilal-asyraf-day-with-dena.html

=)