Monday, May 11, 2009

Aneh!! Diusik @ Mengigau?


Aku ada satu bad habit. Aku tak boleh tidur dalam gelap gelita. Kalau nak tidur mesti pasang jugak lampu sikit sebab aku ni penakut sikit. Kalau tidur ramai-ramai dalam gelap takpelah jugak. Tapi kalau sorang-sorang, jangan harap. Sejak aku pindah bilik baru ni, aku memang tak pernah tutup lampu kalau tidur. Dulu masa duduk sebilik dengan kakak aku, tak pasang lampu tidur pun takpe sebab ada teman.


Cerita malam tadi...

Aku tengah loading cerita dekat youtube. Aku pergi cari movie yang boleh tengok full dan tunggu habis loading. Sambil-sambil tunggu tu, aku baring-baring sampai tertidur. Pukul berapa entah, aku terjaga. Bilik gelap. Laptop terpasang, kipas berpusing. Maknanya bukan blackout.

Tapi, bila masa aku tutup lampu? Aku yakin aku tertidur dan aku takkan tutup lampu. Aku tengok pintu bilik air, kunci. Aku tengok pintu bilik, pun kunci jugak. Sah memang bukan abah aku yang tutupkan lampu. Sebab aku cuak sangat dengan bilik yang gelap gelita tu, aku tutup mata rapat-rapat dan sambung tidur balik.

Lepas Subuh, aku pergi tengok laptop yang dah panas tu. "Mozilla Firefox not responding". Window cerita yang aku loading tu semua tak bergerak. Tiba-tiba aku nampak dekat search Google ada tulis "M. Quraish Shihab" dan banyak tab yang diopen. Semuanya not responding.

Bulu roma meremang. Ah sudah. Siapa dia M. Quraish Shihab ni? Bila masa aku search dekat Google? Aku tak pernah dengar pun nama ni. Cepat-cepat aku tutup laptop.


Lepas tu, aku tanya mak, abah dan kakak aku. Semua tak kenal nama tu. Dan yang tak best dengarnya, takde siapa yang boleh masuk bilik aku sebab aku kunci dari dalam. Aku cuak. Lepastu aku check rupanya M. Quraish Shihab tu ulama terkenal Indonesia. Aku lagi lah bertambah takut. Macam nak nangis pun ada. Aku check semua barang aku, takde benda yang hilang pun.

Persoalannya sekarang, siapa yang tutup lampu? Siapa yang taip nama tu di Google? Aku ke? Mungkinlah aku mengigau masa pergi tutup lampu dan taip nama tu. Tapi, aku tak pernah mengigau. Kawan-kawan aku sepanjang duduk di hostel pun tak pernah nampak aku mengigau. Aku memang jenis tidur tak mengigau. Sangatlah mustahil aku yang pergi tutup lampu and taip nama tu. Lagipun aku tak pernah kenal nama tu. Nama ulama yang langsung aku tak pernah dengar, macam mana boleh aku pergi Google pulak. Musykil betul.

Habis tu maknanya apa? Aku diusik ke? Jin barangkali. Sampai sekarang Mozilla Firefox aku tak boleh diguna. Asyik crashed. Nasib baik ada Google Chrome. Aku jadi takut jugak nak on laptop sebenarnya. Yang lagi teruk, aku jadi takut nak tidur sorang-sorang. Lepas ni sumpah aku takkan berani dah buat semua benda sorang-sorang. Ini memang betul-betul terjadi malam tadi. Aku yakin aku tak mengigau. Aku kena cari tahu, kenapa nama tu ditaip dan kenapa lampu ditutup. Wuwu. Siapa yang usik ni? ='(


76 comments:

  1. haaaaaaaaa...
    ayyyokkk...
    milo..belkang milo tuh ape?
    seorang lelaki berjubah putih memakai serban...

    hm...maybe keluarga milo ade yg x ngaku kot..mungkin ulama tuh cari milo suh selesaikan something..mcm cite2 kat tv..

    ReplyDelete
  2. seram gak ak baca citer ko niey..

    ReplyDelete
  3. wuuuu..cuak bc..

    kak nad jugak seorg yg penakot..lbh krg mcm mili lah..x ttp lmpu masa tdo..tp skang dh belaja tdo ttp lmpu walopon kne ade lmpu malap2..

    mgkn jin islam kot..

    ReplyDelete
  4. .uishh ceta ni bukan mimpi kan??
    .uwaa takot!!
    .sape nk teman sis tido mlm ni?? (T.T)

    ReplyDelete
  5. Perasaan kamu je tu... ala... mengigau ni... hehe

    ReplyDelete
  6. kalo tu ulama betoi..
    beruntung lah kamu..
    dan cube lahh berubah ke arah yg lebih baik..huhu

    ReplyDelete
  7. kak.
    saye pon tak leh tido dalam gelap sorang2. takutt.

    menyeramkan laa.
    misteri.

    ReplyDelete
  8. *hehe..aku x boley tdo kalo lampu pasang..messti tutup..jimat karen..haha

    *aku rase ko ngigau tuh...kalo xpon, malaikat suruh ko terus bangun dan tingkatkan amal ibadah, p solat subuh..heee^_^

    *papepon, baca doa+basuh kaki sblum tdo..hehehe

    ReplyDelete
  9. uik, tegak bulu baju sa..
    jgn la tkt2 kn.. sa dok srng ni..

    makk~ T_T

    ReplyDelete
  10. cuaknye bace,,dh la dilot pun xsuke tido dlm gelap gak...

    ReplyDelete
  11. wohaa~
    sy ni penakot tp tido kena tutup lampu gak..
    Erm,seram gak bce citer neh..
    papepon jgn takot sgt, kuatkan smangat..

    ReplyDelete
  12. think positive..
    maybe it is a SIGN..;)

    ReplyDelete
  13. sebok jap......maybe tu jin islam dow. die pn nk gne tenet gak. dnga cte jin ni boleh ganngu ape tu phone wave/gelombang elektrik apebende tah. my mom's friend pnah nk kne rasuk thru her handphone. aku pn pna dpt miskol dr stu nombo yg impossibly panjang cam kol 12 pagi. seram siot cte ko

    ReplyDelete
  14. ok, memang scary...
    takmo bukak blog mili dah...










    gur0 jerr!!
    tapi mmg scary cte mili nih!

    =s

    ReplyDelete
  15. wah..seram giler!!!
    aku lak x boleh tido lam terang.
    h0h0~

    ReplyDelete
  16. niesah,
    jgnla takot2kan nisah..cuak ni..xmgkin la same mcm cite tv tu..ni misteri

    pikok,
    aku yg alami lg seram

    kaknad,
    kalo lmpu suram pn bole gak tido drpd gelap gelita terus..yg peliknya,knape nk tlg tutupkan lampu..cuak la kak nad..

    sis intan,
    bkn mmpi la sis..ini mmg betul2 jd..

    john,
    rasenye bkn mengigau..tp mgkin jugak kan..hnaye tuhan yg tau

    afiq,
    mungkin ade hikmah di sebalik kejadian ni..
    tiap2 mlm kene bace yasin kot..mungkin bilik ni dh jd tmpt jin,saje die nk usik kot..takot la..insyaallah aku akan berubah

    sajeed,
    mmg misteri kn..ntah kenape name tu mmg xpnah dgr

    sufy,
    mlm td aku tido xbace doa..sbb tertido kan..mmg terkejut bile lampu pdm..mungkin jugak aku mengigau..mungkin x

    lofiel,
    xde niat takutkan kamu..aku pn tgh takut ni

    dilot,
    erm,tula mslhnye..xbrni tido sorg dh pasni

    fanna,
    tgh cube nk kuatkan smgt balik..tp rasenye bnde ni ambik mase..

    dude,
    sign ape eik?

    cici,
    pakcik aku ckp jin lg maju dr manusie..mgkin betul die nk mngusik..aku pn xtau knape name ulamak yg aku xknl tu yg keluar

    doc akmar,
    mmg scary akmar..rasenye petande ape tu eik?risaula..

    lin,
    aku takot gelap2 ni..lg cuak bile name ulamak yg xdikenali tu dtype

    ReplyDelete
  17. wahhh mili!
    seramnyaa denga citer kamu
    nih yg ika takot mau tgk cite antu kt laptop memalam nihh
    ngiahahaa
    mebi tuh ngigau ja kutt
    tapi seram la..
    kalu ika da meremang bulu roma tuhh
    wa3
    hehe
    ika bru msok citer baru
    citer antu volkswagen kunin
    ngehehee
    xD

    ReplyDelete
  18. jangan biarkan hidup anda diselubungi misteri...misteri mozilla rasanye...hmmmmm

    kemaskan security system kat notebook tu...rasanye la...

    ReplyDelete
  19. ika,
    dh bace entri volswagen kuning tu..mmg xsbggup nk tgok..

    mendewa,
    security system cmane tu eik?laptop ni ade je password..hurm..mmg misteri..xtahu cmane nk rungkaikan

    ReplyDelete
  20. wa knal m.quraish shibab.. wa penah ikut pengajian kitab beliau.. tpi knapa lu yang kena kali ni? wa penah kena.. nama tu jugak..

    ReplyDelete
  21. kau bia betul?ko kencing aku ke betul2 ko pnah kne?die mmg suke kaco org ke?

    ReplyDelete
  22. petanda ape???
    tak tau ar mili....
    tetibe akmar rase nak nanges nih...
    (ble akmar takut dengar cte2 camnih sure rase nak nanges..tak tau nape)


    wawawawawawawawawa....takut!!!!!!!!!

    ='(

    ReplyDelete
  23. jgnla ngs akmar..mili tgh konfius ni..knape name tu yg keluar..pdahal mili xpnah knl org tu..rase nk ngs pn ade..tp rase takot lg mnguasai..xmmpu nk ngs..hrp2 xde tnde pape la kan..

    ReplyDelete
  24. Jeng3!

    di sana pn ada jg nmpknya...;)

    ReplyDelete
  25. uish peliknye..bleh panggil mesteri nusantara nih...jap2 sy goooogle name tuh...sabar ye...klu ade information, i bgtau u k...

    ReplyDelete
  26. jgn la pk negatif.
    pk je positif.
    kalo x smpai bile pon cmtu.
    huhu

    ReplyDelete
  27. ok check out kat youtube taip "kultum" sume show dia..mybe pesanan utk kamoo kot milimilo just hayatinye..

    ReplyDelete
  28. ok takut..

    dan juga menginsafkan..kalau ulama mestilah nak suruh buat baik

    mili kat uia kan? mana tau hint untuk kertas ujian ke apa eke?<--positif way of looking at things..

    jangan takut xuen ada

    ReplyDelete
  29. huhs.. mgkin 2 satu petunjuk baru.. mana kita tawu kan.. ala.. aku yg g tutup lampu 2.. geram nengok ko membazir.. huhu..

    ReplyDelete
  30. kalu bende ni terjadi kt anda:
    1st : tengok di setiap bucu bilik...mane la tau bende tu ader lagi...
    2nd : cek bwh katil kt tingkap or di sebalik langsr...mane la tau dye nyorok kt ctu..malu ngan korg
    3rd : kalu korg nmpk...
    pandai2 la korg....bende nie cari kate ader sebab...dye takkn cari kite secara mebuta tuli...
    i have a sixth sense...penglmn aku,kalu kite kcau dye, dye akan kacau kite balik
    regard
    ryu

    ReplyDelete
  31. cik manis,
    sangatlah misteri

    perisik,
    erm,ade ape?

    kimo,
    thanx a lot okeh..tgh loading video kultum tu..hrp2 xstuck lg..

    atok,
    mmg nk pk positif,ade hikmahnye ni

    xuen,
    mmg menginsafkan la xuen..mili rase mmg ade hikmahnye die buat cmtu..nk suruh ingt tuhan selalu

    syahmi,
    ko kne phm keadaan aku..aku mmg xboleh dgn gelap..bkn saj enk mmbazir..trime kasih sbb tlg tutupkan ;)

    ryuji,
    ko suruh aku check setiap penjuru?boleh pengsan la aku kalo aku buat cmtu..aku dh xsnggup buat ape slaen tutup mate..nk masuk toilet pn xbrani ni

    aku xpnah kacau die..mungkin ade baiknye..kjadian ni buat aku tersedar yg aku ni asyik lalai je

    ReplyDelete
  32. huhu...takoottttttttt nyer.....
    jp g nk tdo cuci kaki dlu k...n jgn luper amik wuduk.... :)

    ReplyDelete
  33. dugaan BLOGGER TEGAR semua tu

    heheh


    kalau takut on9... mana blh blog

    ReplyDelete
  34. mahirah abd,
    dah cuci kaki..hrp2 semuanya ok mlm ni..dah xnak tido sorg

    kapten,
    ye..dugaan utk aku..nmpknye lps ni aku dh kne stop blogging..huhu

    ReplyDelete
  35. gilak..
    zaman kan dah maju...
    'diorang' pon pandai nak main internet...
    entah2 time tu diorang nyer laptop hang, diorang pinjam laptop kaw...
    hehe...~

    ReplyDelete
  36. agaknye la kan..pakcik aku ckp,jin ni maju die berjuta ganda dr manusia..tp manusia tetap sebaik2 ciptaan kan..hrp2 ada hikmahnye

    ReplyDelete
  37. mungkin dia saja nak temankan mili kot..hehehe..
    teringat plak dulu masa kat hostel kami beria bergambar,berlatar belakang kan tingkap..
    sekali bila dah gambar tu masuk lappy,ada "ulama" siap berserban ditengah2 antara kami.terus delete gambar tu..
    cuak...
    huhuhu..
    ape pun mili,jangan takut sangat..
    its ok..:)

    ReplyDelete
  38. thanx ye cik dada..hrp2 jiwe ni da bole stabil balik besok..cuak tetap cuak sbb xpnah kene kn

    ReplyDelete
  39. klau btul la xde sape2 manusia kat umah ko tu yg usik laptop ko~
    maybe malware(malicious software) kot~
    kdg2 benda camtu kan slalu menyelit kat 'packet received' time kite streaming..
    maybe time ko streaming video kot~
    viruses ni they keep on finding the way to go through network..
    n they did contain 'micros' yg mengandungi command dia tersendiri..
    contohnya cam keluar pop-up, n tetiba set webpage lain sebagai Homepage..
    dlm kes ko, search ulama afif ape ntah~
    n because of that malware ganggu sistem browser ko, that's why your firefox crashed..
    n klau nak bg browser tu ok semula, u just need to re-install the firefox..
    but make sure there's no file left after u UNINSTALL..
    then install balik cam bese..
    ATAU..
    u restore je semula laptop tu..
    (accessories> system tools> system restore)
    senang kan~
    * aku xpandai komputer, just my personal opinion jek~ hahaha~
    *btw nonsense la.. hantu mane reti online~ lol~ Friendster pun xde~

    ReplyDelete
  40. abis tue tdo ngn sape mlm nie..??
    tomey nyer dia...btul2 tkut adik kte sorg nie...eee....akk tgh update blog tue yang x leh nk comment..hehe..
    nth asik tukar coding jer...hehe

    ReplyDelete
  41. afif,
    tenkiu2..pnjang gile penerangan ko..tp sape yg baik hati tutupkan lampu aku tu?virus jugak ke?mmg aku xnk percaye sgt tp bne ni mmg wujud kn

    kak mahirah,
    tido ngan mak..ni mak ade je kat sebelah..xbrani dh tdo sorg2..blom ade kekuatan..huhu

    ReplyDelete
  42. lol~
    maybe ade org yg tutopkan..
    alahh~
    xpun dalam keadaan separa sedar, ko tutop lampu..
    ayyyoo~
    i know that things sometimes really happen..
    but then cuba 'husnuzzon' ckit~
    elsewhere u did see hantu tu kan~
    alaa, xtau nak ckp camne..
    thinks positive jela..
    but then klau benda camtu berlanjutan, there must be something wrong~
    klau ckit2 tu..
    ala, benda bese jela..
    jgn takut ah~
    "bile ko set mind ko takut, mistik, seram.. nnt ko akan cuba relate dgn benda yg non sense~"
    ikut ko la cik mili..
    bykkan zikir jela~

    ReplyDelete
  43. hoho..ye2..aku rase mmg aku yg ngigau kot..but mmg buat mase skrg,aku amek kputusan tido dgn mak aku..bkn aku nk setkan supaye tkot dgn bnde ni tp sbgai lgkah bjage2..n aku akan make sure aku off laptop b4 tido.aku xnk r malware tu rosakkan data2 aku dlm laptop nih

    ReplyDelete
  44. hehe....nie nk tanya...
    akk bkn tau sngt..
    nape erk akk
    nyer comment x leh org post..??
    n3 tue jer yg x leh..n3 lain leh comment..akk pn x phm...
    huhu..

    ReplyDelete
  45. lol~
    ko percaye ke ape yg aku cakap~
    hahaha~
    lol~ tido ngan mak..
    hmm.. ikut ko la..
    kat Gombak lg byk hantu kot~
    haaa~
    prepare la amalan n keberanian sblm msk sini..
    bkn prepare ilmu dunia semata2~
    hehehe~
    *saje bg ko cuak.. although that's the truth~ =)

    ReplyDelete
  46. pe slhnye tido ngan mak..hari2 kan hari ibu..huhu..la,psl malware tu ko tipu ke?aku mmg tau ade perisian yg bole kontrol laptop org dr lptop die..tp xtau r org tu wt cmne kan..mozilla aku dh ok dh ni..aku hentak2 td tros ok..bab2 berani ni,aku xcukup ag..kalo x,msti dh lame aku bwk kete wpon xde lesen..

    ReplyDelete
  47. lol~
    malware tu maybe..
    tp xde la sampai directly control..
    kdg2 dia dah setup script dah..
    sometimes dia ade phase dia, cam 'JambanMu', 'LoveBite'..
    Malware sengal camtu mula2 effect dia, dia tkr setting boot..
    pastu tkr homepage..
    pastu keluar pop-up harem~
    dia effect skali harung..
    days by days, perhaps..
    tp case cam ko klau stakat streaming muvi tu bukan benda yg serius pon..
    itu tempias jek..
    alah, budak2 engin kat sini slalu sgt reka 'kejadah' camtu..
    aritu lab kat engine kena 'banned' dgn google..
    hahaha~
    beberapa tahun yg lepas..
    masuk paper kot..
    someone trying tu hack their server..
    tu baru extreme..
    klau stakat 'macros'(kind of command) yg simple2 tu xhardcore langsung~
    everydays people create thousands of error in computing system n sometimes lead to kelahiran malware, intentionally or unintentionally..
    malware ni termasuk viruses, trojan n other threats~
    hahaha~
    merepek sungguh~
    *fullstop*

    ReplyDelete
  48. salam...
    maybe ade s0mething yg nak dibagitaw pada kamu...=)
    hehe...

    ReplyDelete
  49. maybe bet0i gak ckp afif...=)
    bkn nk takutkan tp kdg2 kite xsedar ttekan s0mething time ngadap internet nih..=)

    ReplyDelete
  50. seramnye..biar betul.huhuhu

    ReplyDelete
  51. cuak gler dgr cter neyh..
    oh..kena limit masa on9 neyh..
    SERAM!

    ReplyDelete
  52. mak oi,
    bnyaknye komen dieee

    -teknik spam berjaya-

    ReplyDelete
  53. dik..akk dah berjaya comment tue msk.. so blh la bg comment yer...ahakss..hehe...

    ReplyDelete
  54. ui..seramnya..huhu..
    ntah2 hang ngigau kot..ataupun buat benda di luar sedar..mybe ngantuk or penat sangat..

    ui, akak dh ke bape ne..mesti dh jatuh dr list ne..huu

    ReplyDelete
  55. mili,
    siyes,
    nad pun jadik takut nak tido..
    tade pape kot..
    huhu..

    ReplyDelete
  56. jin pun dah pandai main tenet sekarang....

    ReplyDelete
  57. takde pape la tu.



















    ada pape sebenarnya. lala~

    ReplyDelete
  58. mana tau tertekan ke ape ke..
    pkir lebih2 x bawa ke mana..makin takut je nanti..

    ReplyDelete
  59. firefox tu ader mallware kot..
    mybe sb tu not responding.........??
    try cari antivirus y bley detect mnde ni..
    kes ni br je kn kat abg no1..

    ReplyDelete
  60. boleh masuk misteri nusantara nie... hehehe.... gangguan macam tu biasa berlaku sebab kat dunia ade makhluk2 ghaib yang kuta tak nampak.. banyak beristighfar dan selawat..

    lagi satu tips, kalau takut dok sorg2 ke ape..bayangkan perasaan sedih...sebab perasaan sedih akan menghilangkan rasa takut... try la...

    ReplyDelete
  61. aaaaaaaa.....takutnya...!
    ermm.. kak mili try la find out background ulama tu.
    mana la tau kan one day baru realize sumtin ke. agaknya laa.
    ish tapi serius, horror.
    pintu kunci. tapi lampu tutup sendiri, mozilla search nama tu.
    aaaa... takmau duk rumah sorang daaa....!

    *mcm mana nak tido malam ni..? -_-

    ReplyDelete
  62. oh ye lupa.
    kite tido confirm tutup lampu.
    org migraine ni sensitif dgn cahaya..
    photophobic.
    aaaa... confirm mlm ni tido bilik kakak. tak pun bukak lampu. -_-

    ReplyDelete
  63. duhh.
    mcm2 laa.. tkot plak aq nk stay mlm2.:P
    psl lampu t'ttup tu, maybe ade 'benda' yg ttup kn kot. heheh.
    ko pon tau kan kisah 'tgn pnjg' yg tlong ttupkn lampu tu..
    jin kot?? ko plak ske stay mlm2, nk usik2 laa tu. hua3.

    ReplyDelete
  64. uish..
    takot la plak nk dok sowg pasni..

    ReplyDelete
  65. citer yg sgt menyeramkan..aku pon takut la nak stay up dah..hoho..

    ReplyDelete
  66. cuak plak nk tido sorang2 lps ni..
    Waaa..knp la aq x amek blik utk dua org ari tu:(

    ReplyDelete
  67. nikmati malam itu sepenuhnya...
    seram gak tp bljr tdo dlm gelap...
    romantik..hehe

    ReplyDelete
  68. ramainya cmnt..
    msti nk choki2..hehe..

    ReplyDelete
  69. kak mili kak mili.
    kite terus tido awal smlm.
    hahah. tido lmbt2 takut dah.
    lgpun exam week + smlm migraine.
    so, landing awal la:D

    ReplyDelete
  70. http://id.wikipedia.org/wiki/Muhammad_Quraish_Shihab

    kite cari pasal org yg tersebut.
    curious *_*

    ReplyDelete
  71. intrstng stuff.. if there is a sign, maybe u r the only one who knows unless u tell others la.. but what i meant is, it'll be a cool story to hear if there is a SIGN (like dude said) =)

    ReplyDelete
  72. woi2.. macamna skarang? ade lagi x mnde pelik2? update la sikit!

    ReplyDelete

SENYUM. Tak perlu kata apa-apa. SENYUM! :)