Tuesday, May 12, 2009

Marah Tu Selalunya Diekspresikan Dengan Tindakan Yang Terburu-Buru



*Jangan marah-marah, nanti cepat tua*

Siapa tak pernah marah dalam seumur hidup dia? Tolong tinggalkan komen sebab aku nak tips dari kamu. Aku nak tahu macam mana orang yang tak pernah marah ni dapat kawal perasaan dia.

Aku memang failed bab ni. Bila aku marah, aku suka buat tindakan yang merugikan diri sendiri. Dalam masa yang sama aku buat orang lain pun rasa marah.

Bila dah sedar dari kerasukan kemarahan tu, baru la nak menyesal. Tapi dari situ la kita ambil pengajarannya kan. Dan marah aku pun cuma sekejap selalunya.

Kalau lelaki, marah tu diekspresikan dengan bertumbuk. Kalau perempuan? Tulis diari? Tak pun tulis dalam blog lah kot.

Marah tu selalunya datang dari Syaitan, dan bila kita marah, kita sepatutnya beristighfar dan berzikir. Kalau kita mencarut dan marah-marah, maki-maki Syaitan, dia lagi suka nak merasuk kita, last-last kita yang menyesal tak sudah.

Belajar kontrol kemarahan dengan bertenang. Apapun yang jadi, make sure tarik nafas dalam-dalam lepastu berfikir dengan tenang. InsyaAllah boleh hilangkan rasa marah tu sekejap. =)

Garang dan marah tu sama ke tak agak-agaknya? Macam ada kaitan je kan? Hmm.



52 comments:

  1. haha.. yeay.. aku 1st.. senang je.. think positive n angap je semua 2 lawak semata2.. n cool kan diri.. 2 je cara best..

    ReplyDelete
  2. mili,

    marah ngan garang tak sama ;)
    marah tu perbuatan kot..dan garang tu sifat.
    ye ke tak ntah.
    muka saya selalu masam.pastu orang cakap sy garang..hiii..

    btw,kalau rasa nak marah try ingat benda2 yang hepi.Insyaallah tak jadi marah =)

    hepi2 ok..jangan marah2~!!

    ReplyDelete
  3. berbeza...
    garang itu sifat...
    marah itu tindakan...

    ReplyDelete
  4. syahmi,
    huhu..sonok kau jd 1st..pasni aku nk wat contest pengkomen 1st pulak la ye..erm,aku sbnrnye xsuke gak mrh2 ni tp kdg2 bnde tu uncontrolled..

    cik dada,
    hoho..yeke..mili seorang yang garang..betul xtipu..mrh2 tu sbnrnye xbgos..xsuke gak tp tgok keadaan la kan..

    skrg ni mood saye sdg happy,mane de mrh2..saje je kuakan isu pasal marah ni..tibe2 teringat

    ReplyDelete
  5. bu boyz,
    tp sebab org tu garang la die suke mrh2 kan?

    ReplyDelete
  6. wahh gituu
    ngehehe
    mili ske marah worang ke
    takotla mcmnih
    nak lari laa jaoh2
    kuki takott!
    ngee~
    tp kwan ika sorang die pnas baran..
    ade mnx tips dri ika psal nih
    mebi ika buleh share..
    hee~
    tp pnjangla..
    lalala~

    care:
    1)wat kiraan 1 hgga 10 smbil pjamkan mata lam keadaan tnang..tayah ckp pape..wlupun kaedah ni npk cm xmmbantu tp mebi leh kurangkan marah tu..
    2)bwuduk..yes.. tu adelah tebayek
    3)then solat..
    4)mandi..dpt buang panas2 tuh..hehehe
    5)kalu ngah bdiri elok duduk..&kalu ngah dduk elok baring..mrah mili tuh tih mebi akn bkurang..x)
    6)sbukkan dri igt kt allah;zkir+slawat
    7)mnx nsihat dri org bpengalaman..tmasok kuki kot..miahahaa..prasann..:P
    8)maafkan je org yg wat kta mrah tu..
    9)minum air,biar air tu dalam mlut lelama smpaila marah tu reda*nih Nabi de sebut..hee~


    wah3..de mcm skema tak itu nsihat
    ce la prektis kut2 bekesan ke..
    huahuahua...

    ReplyDelete
  7. wah ika..bagosnye tips2 tuh..insyaallah mili akan try..mili ni garang orgnye..tp cpt sejuk..tgok jugak bnde ape yg bikin panas tuh..nak buang prangai suke mrh2 ni..lgpon,org bukan suke kalo kite suke mrh2 kan?

    thanx ye cik kuki..lalala ;)

    ReplyDelete
  8. waaa...mant0p cik c0okie..
    bag0s cik mili bukak en3 ni...
    dpt gak share...
    sharing is caring...
    eve lembut 0rang tu, mesti de marah gak kn..=)

    ReplyDelete
  9. yela zati..kdg2,kite kne la tau kontrol mrh kite tu kan..mrh ni buat kpale jd stress je..even bnde tu kecik je pun,kalo kite xpndai nk kwl situasi,msti rase nk marah2 gak..

    salunye org yg nmpk lmbut ni,bile die mrh,bole tkejut sume org kan.

    ReplyDelete
  10. marah lebih baik dari bertalam dua muka :)

    ReplyDelete
  11. wa kalau marah... wa tendang angin je. kadang2 pergi jogging 4-5 round.

    kadang2.. bila marah, wa tidur.

    ReplyDelete
  12. jangan kontrol marah. be your self.

    lalala. munafik tul aku ni.

    ReplyDelete
  13. Oh..biasanya aku tak ambil berat. Aku lebih kepada bersikap memahami dengan sekeliling, orang tu perangai cm sial skali pun suka perli, mulut x insurans. Aku just biar je.

    Sebab aku beranggapan tiada orng sempurna. Yang penting cara aku nak handle.
    N aku jenis tak libatkan orng sekeliling , seingat aku...aku jadi penyabar dan tenang start dr f1 smpai sekarang. Xde gaduh2 dah. Gaduh mulut pun xde.

    ReplyDelete
  14. naz,
    lps mrh boleh buat kita lega,tp kdg2 ada tindakan yg xspatotnye kte buat kan.

    akim orglidi,
    bagos gak idea kau..bile dah bangun tidur,sure da bole lupa marah tu..xpyh nak emo2 xketahuan kn..

    khairul,
    kalo xkontrol,susah jugak kdg2..huhu

    blackskin,
    gaduh mulut pun xde?kalau la aku mampu jd setenang kau..aku hrp boleh la 1 ari nnti

    ReplyDelete
  15. haha.. hahaha.. tapi wa bangun2 wa bukak blog lu dulu. baru ilang marah. boleh x?

    siat kulit kang! suka2 pnggil nama pelik!!! huh.

    ReplyDelete
  16. haha..chill r akim..aku kne salu sebot name tipu ko..kang af7 dpt kat kakak tomok..

    blog aku lmbt x loading eyh?aku rase cm da kurang brt je skang nih..laju x ko masok sini?

    ReplyDelete
  17. marah tu permainin setann
    pandai2lah kite kawalnye..
    bykkn istighfar..huhu

    ReplyDelete
  18. itula psl..kena bljr kontrol..sbb tu nk mntk tips yg terbaik..thanx yah ;)

    ReplyDelete
  19. MKA Tips:

    Kalo Marah,
    1.Wudhuk
    2.pergi ke dapo, makan bebanyak, insyaallah.., Mesti reda punya..

    ReplyDelete
  20. tenkiu mka..best gak ye kalo mrh dpt mkn puas2 en..terluah la jugak marah tu ;)

    ReplyDelete
  21. emm..
    xpernah marah rasernyer spnjg idop.
    OH ader gaya penipu ker..
    wakakaka..
    marah uh bese ahh kan..
    xkan nk baek je..
    emm..kalo xmo terkesankan kpd
    org skliling..
    salunye akan pg darik situ esp. tandas..&& tahan marah di situ..
    hohohoho ;DD

    p/s:kak mili kawen jgn lupa jempot!
    hahaha ;DD

    ReplyDelete
  22. ok..chantek ah akim..aku da buang anasir2 jht yg xsptotnye ade,sbb tu da ringan sikit kot blog ni ;)

    aimy,
    kdg2 mrh ni bile penam xelok,sbb tu kite try nk luahkan..care tu kdg2 xbtul..tp skrg da dpt mcm2 tips..thanx yah ;)

    kawen lmbt lg,tp pasti dijemput..no worries..heeee

    ReplyDelete
  23. o.. buang anasir melajukan blog.. bagus2.. wa da tukar gambar.. lu bila lagi? haha

    ReplyDelete
  24. haha..tula..aku prasan dh ko tkr gmbr..ilang r tema org lidi kau..aku blom jumpe gmba best lg utk ditukar,,gpon aku suke gmbr skrg sbb bjaye mmbsrkan mate..lalala

    ReplyDelete
  25. marah amat bahaya kalau tak di kawal dengan btol..

    wudhuk bole mngurangkan perasaan marah..:)

    ReplyDelete
  26. ak cepat marah..
    tp ak cepat cool balik..eheh

    ReplyDelete
  27. kalau aku plak..if marah mesti akan berair mata.punya tahan diri dari meletup.
    yup..ak pn sama mcm ko.bt tindakan bodoh if marah.
    aku suka makan byk2..
    hahaha

    ReplyDelete
  28. Marah ke? perasaan je tu.... rilek la... cool... hehe

    ReplyDelete
  29. garang tu macam singa,

    tapi marah tu macam..
    entah.

    tapi, betul. bila marah kuasai diri, kita dah tak ingat ape dah, janji sesuatu dapat balasan. kdg2 ape yg kita buat tu melampaui batas pun ade gak. lepas buat baru la menyesal.

    tu laa, kena banyakkan istighfar dan zikrullah;)

    ReplyDelete
  30. tgh marah g amik air sembahyang, sure cool pnye lepas tu....marah tukan kerja syaitan, so padam dia ngn air semayang...ok x??

    yang ke-2 tido..pas bgn anggap marah td tu mimpi hehehe abih cite..

    ReplyDelete
  31. marah itu api.

    biasanya kalau sis terlalu marah,
    sis boleh mengeluarkan air mata,

    haih.

    ReplyDelete
  32. bahaya2. jangan mencarut.
    ingat tak dr fadzilah kamsah penah bagitau dua lubang yang menyebabkan perempuan ramai di neraka?
    iaitu lubang mulut dan kemaluan.
    kalau marah ubatnya memang istghfar dan zikir.

    ReplyDelete
  33. .tatau nk ckp cmne
    .tp sis slalu marah2, last2 nanges gak
    .hahaha gile kot :P

    ReplyDelete
  34. susa mau kontrol mara.
    for me.
    care yang terbaik.
    diam je.
    kalo orang tego pon senyap je.
    sbap kalo kite da bukak mulot.
    macam2 yg kelua.
    haihhh.
    astagfirullah..

    ReplyDelete
  35. marah n garang adalah 2 perkara yg berbeza.kekeke~
    sy pon garang tp org tak mahu percaya.Nak kena marah baru ngaku org ni grg.lol.
    TP bnda ni sumtymes uncontrolled lew.

    ReplyDelete
  36. mili kalo nk marah, cuba ingat video syaitan yg mili post kat blog haritu sure tak jadi marah hehe :P

    ReplyDelete
  37. klu marah cepat2 pergi tempat lain... tenangkan diri..tarik nafas dlm2... cuci muka, wuduk..

    ReplyDelete
  38. marah?? kalau marah aku suka nanges and luahkan kat smebody yg rapat ngn aku

    pastu tido
    h0h0~
    :D

    ReplyDelete
  39. kalau xuen marah with someone
    xuen akan berdiplomasi cari penyelesaian..kalau x simpan dalam hati luahkan kat sesapa nak pinjamkan telinga then mandi then tidur

    kalau marah kat something yg not human..membebel sambail sepatah dua oklah sebakul hamun... then mengeluh panjang ..tarik nafas.. and then mandi...

    rilek mili..kalau nak meh kitaorg tolongkan sapa yg kacau tu

    ReplyDelete
  40. kak mili kak mili.
    kite kalau marah/moody kite diam.
    kalau da sound tu, hrp maklum la.
    mksdnya da geram sgt la tu.
    kalau marah sgt2 meh kurung diri sorg2 pastu campak bantal dkt muka sendiri. *mcm mana tu? tipu je:D

    *aaaa....kite da lmbt komen.
    ketinggalan zmn ye cik erin. -_-

    ReplyDelete
  41. dlu kalu aku mara..aku on the spot mara kt org yg aku mara dgn meninggikan suara..

    tp sejak arwah dh takde..kalu aku mara aku akan psg cd zikir2 yg arwah beli untuk hilangkan perasaan mara

    ReplyDelete
  42. aku x pernah bertumbuk

    marah tu pernah ler ;p

    ReplyDelete
  43. gadis choki2,

    sila tengok DVD pirate yang bertajuk.. "Anger Management"...;)

    ReplyDelete
  44. zikir dan ambil wudhu.
    eheh

    ReplyDelete
  45. eh, bulan kite same.. he.

    pict 'mangsa kemarahan' tu comel la..

    sa lau trlampau mrh sgt, dh xtau nk wt ape. sa akn nangis.. huhu.. truk btl.

    ReplyDelete
  46. mili, kalo mara..p masok bilik..jerit kat bantal sekuat hati...wahh!!hehehehe

    act senang jew..amek wudhuk..pastuh ko bace selawat byk..istigfar byk2...insyaallah, wokey lerr tuh!!hohoho~

    ReplyDelete
  47. ada la tedenga kalo marah time bediri, duduk dulu, kalo marah lagi baring .. ubah posisi ke ..

    kalo x lot gak amik wuduk.....

    hmmm..tapi anggap je le org yg wat kamu marah tue tak matured..or tak matang...

    sebab manusia kalau belom sampai umur 40 taon fikiran still belom matang dgn smpurna~ada org bgtaw.i'mnotsure.heh.

    ReplyDelete
  48. maybe if kita marah kat someone yg ada dkt ngn kita,blah je dari tmpt kejadian..jgn tgk muka dia or dgr suara dia..kalau kat sms ke call ke, stop jap..tenangkan diri and fikirkan pasal apa perkara2 baik ttg diri org yg kita marah..insyaallah cpt sejuk blk =)

    ReplyDelete
  49. urm ..
    selalu , kalo marah ..
    anis g cari es krem ..
    n layan lagu sambil nyanyi kuat2..
    x pon , p masuk bilik ..
    ttp lampu .. nangis srg2..
    sampai la tertdo ..

    ReplyDelete
  50. PMS tu ape?
    haha.shorts fr apekah.huahua

    ReplyDelete
  51. diba,google je kalo nak tahu..huhu :)

    ReplyDelete

SENYUM. Tak perlu kata apa-apa. SENYUM! :)