Saturday, May 16, 2009

Bau Itu Membunuhku (Body Odour)



Aku selalu terfikir, kalau aku boleh bau, takkan tuan punya badan tak boleh bau??

Sila bau ketiak masing-masing. Wangi? Teruskan membaca. Bau masam? Jangan baca. Takut kecik hati. Aku memang bermasalah dengan orang yang badan berbau (body odour). Dengan automatik aku akan tahan nafas kalau orang macam ni ada berdekatan dengan aku. Aku tak sanggup bernafas guna hidung. Bau kepam. Serius kalau aku ni biadap, aku boleh terus direct tutup hidung depan orang tu. Tapi aku taknak lah obvious sangat kecikkan hati orang. Biar diri sendiri merana tahan bau tu.

Kalau lepas bersukan tu lain cerita lah. Ni yang tak bersukan pun bau semacam. Yang peliknya, dah mandi pun bau lagi. Aku rasa, mungkin cara dia basuh baju tak betul kot sebab bau tu kadang-kadang datang dari baju, bukan badan. Atau mungkin tak pakai deodoran kot?

Macam persoalan kat atas tadi. Aku terfikir. Aku boleh bau "haruman" yang maha dahsyat tu, takkan tuan punya badan tak bau. Hidung dia tak berfungsi ke? Dia tak tahu ke bau dia tu boleh membunuh saraf hidung aku. Ataupun dia dah sebati dengan bau tu?

Entahlah. Setengah orang tak kisah dengan benda ni. Tapi bagi aku, bau badan memang buat aku tak selesa. Lagipun kebersihan tu kan sebahagian daripada iman. Dalam Islam pun galakkan orang jadi bersih dan wangi. Sunnah Nabi kan? So, mana boleh busuk-busuk ni.

Banyak je tips nak jaga kebersihan badan. Contohnya:
1. Kerap mandi.
2. Cuci rambut 3 kali seminggu.
3. Pakai deodoran.
4. Pakai minyak wangi.
5. Pastikan cara basuh baju betul, jangan perap baju yang berpeluh.
5. Barang dalam tu pun kena jaga, hygiene alat sulit tu penting sebab kalau tak jaga, berbau, tambah-tambah kalau period.

Tips ni contoh je. Boleh cuba. Kepada yang ada bau badan tu, silalah bertimbangrasa terhadap hidung orang lain ye. Terima kasih. :)

Entri ni lebih untuk perempuan lah. Perempuan berbau ni susah sikit. Sebab kalau lelaki selalu tak kisah sangat bau macam mana pun, tambah-tambah yang merokok memang busuk pun, kecuali yang metroseksual. Tapi seronok tau bila bau orang wangi. Yang tak melebih-lebih la. Kang menusuk hidung pulak sangat. Huhu.




Jagalah bau masing-masing demi keharmonian manusia sejagat :D


65 comments:

  1. Kenapa anda dah update,
    tp tak naik lg dalam 'ToMyPocketeers'?
    Blogspot nyer system problem kot.

    1)Pernah kah anda cium bau stokin anda sndiri? (Katanya wanita tak wat benda ni.. heheheh)
    2)Pernah kah anda terhidu bau taik idung sndiri? (Yg ni, kena tanya gajah)

    rasanya barang sndiri, tak berbau sangat kot bagi tuan sndiri. tp bagi orang sebelah? mcm tak nak bernapas dah.

    pocket pernah duk sblah ngan orang india yg baru balik keja construction tgh check mail kat CC.
    Seriously make me wanna take a bath. humm hummmmmmm. Insaf jap.

    ReplyDelete
  2. pnah la jugak bau sendiri punye brg tuh..berbau je..xbleh r ble diri sndiri brbau,tkot org yg alert akn tersiksa..hohoho..

    blogger nye update mmg salu nek lmbt sket

    ReplyDelete
  3. hahahaha...
    bau badan...
    musuh dlm diam...
    kite tak nampak, tapi kite tau die ada..wakakaka

    ada sorg mmber tu, pergh bau badan die...tak ingat pnya pait...

    kami ni segan la nak tegur..
    tapi takkan la die tak tau kot...
    die tak pakai deodoran ke ape?
    awek die tak penah tegur ke?

    adehh...manusia...

    ReplyDelete
  4. sbb tu la terfikir,org boleh bau,xkan tuan badan xbau kan?

    ReplyDelete
  5. akmar ske hafiz menang eventho final ni bosan je...

    oh, bab bau2 ni ye???
    hurm.................
    KITA SEPENDAPAT!

    ReplyDelete
  6. hoho..aku sm mcm ko..rasa x selesa kalo ada bau bdn org laen..


    konsert af mmg xbest!!

    ReplyDelete
  7. muahhaa.. 2 la.. kdang2 dornag tak persan bau sendiri agak nya.. kadang2 aku akan amek inisiatif bau badan aku dulu sebelum btemu org..m muahahah

    ReplyDelete
  8. BO?

    eww.

    err, Tomok blom dpt lagi duit tu.
    sebab tu dia takleh guna duit tu utk vote isma.

    ekkeke.

    ReplyDelete
  9. akmar,
    ye akmar..
    mili suke hafiz..
    lagu paling best mase teater muzikal aritu..mmg gempak gile ah..
    nak ngs pn ade dgr die nyanyi..heeee

    bard,
    yeah..knape la org tu xsdr yg bdn die bau?kalo aku,aku sdr je bdn aku kuakan bau yg len mcm.

    syahmi,
    bau tu penting ouh untuk penampilan kite..cmane la org yg berbau ni pegi interview..mesti efek jugak org nk trime die keje kan?

    farah,
    yeah..bo mmg annoying..
    hihi..tp tomok sengih je tadi tgok isma xmng..
    hafiz mmg layak pun..nyanyi ape lagu pun dpt pujian :)

    ReplyDelete
  10. xpernah lg pergi sri lanka..tp cukup la bau bangla yg keja kat msia nih..bau dia dah cukup perit ditambah dengan bau perfume yg kaw gila..mmg nk bunuh saraf hidung org..haha

    ReplyDelete
  11. selalu tuan nye badan ni dia dh kebal ngan bau bdn dia..that's why la dia mcm relax je.
    and dia juga takde kesedaran sivik langsung kerana buat tak endah je padahal telah mendtgkan pencemaran bau kpd org sekitarnya..hoho

    ReplyDelete
  12. ha'ah kan..mungkin dia dh sebati dgn bau tu sbb dia xpeduli dgn org lain..dia ingt lama2 org lain pn boleh thn dgn bau dia..nk wat cmane..sbr jela..

    ReplyDelete
  13. malas mandi kot..tuh yg berbau..ahaha ;DD

    ReplyDelete
  14. no komen.. sekali lu sndiri yg berbau.. haha.. bila bdn sndiri, susah detect..

    ReplyDelete
  15. aimy,
    kalo dh mandi pun ada bau cmane lak..

    orang lidi,
    sbb tu aku pelik bila org yg kalo bdn sendiri susah detect bau, pdahal aku boleh je rasa kalo bau bdn aku xbpe nk selesa..tmbh2 kalo pas bgun tido or pas joging ke or time period ke..kita yg plg dkt ngan bdn,mesti la kita yg tau dulu..

    ReplyDelete
  16. haha. aku suke cium bau tubuh aku time bgn pagi2. segar

    ReplyDelete
  17. utk org yg xde mslh bau,mmg xdehal punye..huhu.. :)

    ReplyDelete
  18. ahaa kekadng plek gak ngan orng yg ade prob ngan bau bdn.
    mcm hidung diaorng x berfungsi ja..

    ReplyDelete
  19. mungkin bg dia bau busuk tu wangi kot :)

    ReplyDelete
  20. da sorg kwn sya trmsuk dlm golongan yg bau bdn stil berbau even dh mandi..mmg xtahan sma ini org aiyaa...

    ReplyDelete
  21. erm..tu la mslhnye..byk je care nak ilangkan bau bdn..kalo dh tau diri berbau,try la cari cmane nak elak,jgn bia je org len terseksa skali

    ReplyDelete
  22. nak termuntah wa bace pasal entri ni.. cis.. dah2.. lu pegi cakap trus terang dgn itu orang.. abis cita!

    ckp dgn baik2.. kang xpasal2 kena penampur terbang. haha

    ReplyDelete
  23. Kamu ni mmg betul org indoor tegar ni sis... hehe...
    tp klu die dh usaha nk hilangkan bau badan die tp still bau lg nk buat mcm manaka? kejadian Tuhan suma tu

    ReplyDelete
  24. akim,
    kau muntah la byk2..aku suka kan environment yg wangi,xpon bau neutral,bkn busuk..

    john,
    ha'ahla..tersangatlah indoor..huhu..tp bau tu boleh je hilangkan..islam pun galakkan jage kebersihan..xkan die nk bg bau peluh die tu lekat dkt sume org kot..bnde ni boleh diubah,bknnye xleh..org tu sndiri kne ade rase nk improve diri die :)

    ReplyDelete
  25. urm ..
    kalo anis ,
    anis thn nafas n
    blah dr situ secepat mungkin .
    kalo x leh nk lari ..
    anis bau losyen yg ada kat tgn .
    sedap sket..

    ReplyDelete
  26. bau normal lah
    cuba

    lepas habeh sukan tuh
    perhh bau

    terbaekkk wokkk hahaha
    time tu

    semua disekeliling tk kesah
    sbb kta
    bersukan hahaha

    ReplyDelete
  27. hoho..bau bdn mengingatkan aku kepada laki gemok yg duk sblh mase dalam bas nk blk kg.

    amat la seksa utk ku..haha.tdo tutp muka ttp hdg jwbnye artu...hik3

    ReplyDelete
  28. hihi bau..
    well,haha teringat diwaktu skula asrama dulu2 itu,hoho..mesti ade ah sorg dua makhluk sebegitu xsedarkan dirinya yg berbau,hehe

    ReplyDelete
  29. anis,
    kalau org tu kwn kita,susah sikit la nk buat aksi kita xsng tu kan..

    fezal,
    kan da ckp,kalo bersukan tu mmg xde hal..ni psl yg xbersukan pun ade bau..maybe belom pnah jumpe org cmni lg kot..

    zizan,
    dia selesa dgn bau dia tp org sblh x..

    diba,
    selalunya dak2 f1 mmg bau hampeh gila..tmbh2 bau stokin diorang masuk surau..agaknye mmg xbasuh stokin seminggu kot..

    ReplyDelete
  30. Ok... true... tp kalau kamu terpaksa berekspidisi didalam hutan selama berhari hari bersama kumpulan kamu?... Hehe... Mesti sangat harum kn?
    Tengok la trip kamu di Bukit Larut nnt hehe...

    ReplyDelete
  31. agak2 ada dijual tak topeng khas kalis bau?
    ade yg mcm Kakashi Hatake pun ok gak.. hehe

    ReplyDelete
  32. adoii...eee geli akk klu ader org bau bdn...tp kat area umh akk byk sgt org dr nigeria...bile jln sebelah diarang sure x amik nafas..
    jln pn laju jer...hahaha....
    :)

    ReplyDelete
  33. kak mili kak mili.
    mereka 'kurg' prihatin kot.
    n mungkin ada problem dengan deria bau sendiri. tet!

    eh af smlm mmg sgt sgt sgt bosan.
    kite pun terasa kerugiannya.
    isma tak mng? hahah. takpa.
    adik dia dah dpt sejuta.
    TOMPOK sengeh je smlm. *tomok sbnrnya ye. :D

    ReplyDelete
  34. john,
    oh..itu lain cerita lak kalo dlm utan..sbb buat aktiviti lasak..kalo xberpeluh tu mmg pelik..kan da ckp dah,bersukan xmasuk dlm kes ni..skrg ni nk ckp psl org yg berbau walaupun dia xbuat kerja berat..mungkin bro belum jumpa perempuan yg mcm ni..tp ia sgt annoying sbb boleh sesak nafas belajar dlm air-cond n ada org mcmni..

    ariff,
    topeng kalis bau?tu terlalu obvious la..heeeee

    kak mahirah,
    hehe..buruh2 binaan mmg xboleh nk buat apa sbb dorg buat kerja berat..ni mslhnye org yg xbuat kerja berat tp still berbau..tu yg problem

    cik erin,
    agaknye la kan..mungkin dia dah sebati ataupun xalert yg bau dia boleh bg org pengsan..haish..
    haha..tompok mmg sengih je..mesti dia ckp, nasib baik xundi guna duit sejuta..

    ReplyDelete
  35. satu fakta mengenai bau badan:

    Ramai yang akan terbiasa ngan bau badan sendiri. Sebab dah tiap-tiap masa dia ngan diri dia. So, dia akan immune ngn bau diri dia sendri..

    Kalau kawan rapat berbau, gitau jela kat tempat yg strategik dan x ramei org.. huhu..

    dulu ada gk membe skulah yg berbau..
    Seyes..tak bleh duduk satu kaki dekat ngan dia. Sampai sekarang aku x brani nk tegur dia sal bau dia.. hehe

    yg penting tegur menegur..

    Satu sebab besar badan orang berbau ialah kerana Sembelit..
    Jadi..siapa yg badan dia berbau, sila check sembelit anda.. hee!

    ReplyDelete
  36. sbb nak tegur org ni mmg susah pun..kcuali btul2 ade kekuatan nk trime pe yg org tu akan wat lpas kne tgo..

    ohh,info yg menarik.. :)

    ReplyDelete
  37. bkn buruh2 binaan dik...
    ala... org negro n africa ni...
    kwsn umh akk eee..blambak org2 cam nie.. tp bau nyer...errr ya ampun...
    hehe...

    ReplyDelete
  38. haha.
    bahaya nie.
    bahaye
    lariiii...

    ReplyDelete
  39. aku rase aku tak bau... hmm..

    aku rasa laa.. heheheh....

    ReplyDelete
  40. kah kah kah....addoiii dik non nie kelakar la....mili dak UIA mesti tau kan...huk huk huk (menaip sambil gelak sendirian gituuuu...)

    ReplyDelete
  41. maybe next step for mili is to give tips spya org ble jg bau bdn dorg kan?
    org mmg rs x slsa if dkt org yg bau..

    ReplyDelete
  42. owh..isma tuh kakak tomok ea?
    huuu~
    bau badan rasenyer tuan badan x dapat bau..unless die hidu..kalo die x hidu die x kan perasan..kot

    ReplyDelete
  43. kalau antara member kte sdri yg badan berbau lagi susahkn. nk ckp xsampai ati. nak biarkan, kesian..

    haih~

    ReplyDelete
  44. mn ada org boleh bau badan sendiri

    sebab hidung dia dah terbiasa

    ReplyDelete
  45. mili penah naik bas behimpit2 dgn org bangla or india x?

    ynn kalau dr unisel,nk ke kl kene naik satu bas dgn org tamil ni, sbb unisel tmpt org tamil. so oneday masa naik bas nk ke kl, ade sorg ladies kot myb blum kawin,muda and tamil bediri sblah kwn ynn, mse tu kiteorg duduk tau. and die pkai dress xde lengan,

    bole byg x bulu ketiak die pnjng smpai tekuar dr celah lengan? yallahhhh, ynn tgk pn rasa loya, and tau2 je la badan dorg ni bau mcm =.=

    okay xckp smua tp uhh mmg x jaga penampilan diri langsung =.=

    ReplyDelete
  46. alaa..
    kadang2 bau sendiri ni kita susah nak perasan..
    mungkin sebab bau yg konsisten tu membawa kepada ke'imun'an..
    sebagai contoh: perfume yg kita selalu pkai..
    kita sembur punya la banyak kat badan kita, but then still rase cam bau wangi tu x kuat sangat..
    tetapi..
    pernahkah anda mengalami situasi dimana seseorang menegur bau perfume anda yang TERLALU wangi sehingga mereka sakit hidung n hampir terbersin??
    "eh, sape yg pakai perfume nih!! kuatnya bau"
    Reason: kerana anda selalu bau perfume tu, so anda lebih kurang imun la kot~
    same cam bau badan..
    ko bau ketiak sendiri..
    "alaa, xbusuk sgt kot.. xpayah mandi la.. nak pegi lecture je pun~"
    tetapi pada masa yg sama, kawan anda hampir mati akibat bau yg terhasil dr badan anda..
    tp mcm yg ko cakap..
    gurlz ni lebih menjadi 'bahan' klau bau badan mereka kurang menyenangkan..
    ini kerana wanita mempunyai kadar rembesan hormon yg tidak teratur..
    bau badan mereka akan menjadi lebih 'dasyat' ketika kadar hormon mereka meningkat..
    yg 'hygiene' tu ok la pandai control, kena yang...
    uissshhh..
    hahaha~
    In conclusion: tingkatkanlah kebersihan ketika anda merasakan hormon dalam badan anda tidak stabil..
    kerana ini bukan sahaja boleh menyebabkan bau badan seperti yg Cik Mili alami, malah boleh menyebabkan insiden2 lain akan berlaku seperti pertumbuhan jerawat yg dasyat dan lain2..
    maka, mandilah selalu..
    hahaha~
    korang tau kan bila masa hormon korang xstabil..
    *ngeh3~ Doktor malu nak terangkan..
    jd time tu tingkatkanlah kebersihan LEBIH daripada hari2 biasa..
    untuk maklumat lanjut..
    hubungi Pakar Sakit puan kami di talian berikut...
    03-76868524 (Pizza Tmn Melati)
    >>time ni aku komen dalam keadaan separa sedar.. kesulitan amatlah dikesali.. sorry ar Mili, aku mmg suka komen mengarut+ panjang.. hahaha~ <<

    ReplyDelete
  47. bau badan suatu yang menyeksakan.
    pernah tegur sorang member tuh.
    then dia tak leh terima. susah kan? haihhh.

    ReplyDelete
  48. hahhah setuju gegila mili
    kira mili ok lagi ja
    xuen tutp je hidung

    malas nak hipokrit.. plus org tu mmg xsuka xuen pun..biarla dia realise sikit..bukan apa utk kebaikan dy juga

    ReplyDelete
  49. wakakka..mili, ko x penah hidu lg bau org yg kuat minum kan(mabuk)..adeihh, mati haku tercium..busuk gila..

    act kdg2 bau bdn seseorg ni dr hormon dy yg x tentu..huhu...so, nasihatkn je kalo rase bau tu membunuh..wakakka

    ReplyDelete
  50. seriusly.. dak lab ada yg bdn berbau.
    mybe bdn besor lbh senang berbau kot..

    my mom tips. pakai kapur.. tau tak kapur apa.. bukan kapur kasut..haha kapur barus pun bukan tau.. kapur makan. dlm bekas. rm0.50 je harga dia.sapu kat ketiak cnfirm badan xberbau. tp jgn ditenyeh kapur tu hari2.. pedih nnt

    ReplyDelete
  51. ooooo!!!!
    kira kak aryn, fiza n lain2 mmg ketiak berkapur la nih..
    kantoi~
    hahaha~

    ReplyDelete
  52. oit isu yg sgt sensitif.. haha :D

    tme ksh milly hihi :P

    ReplyDelete
  53. petua ilangkan bau ;

    1)amek serbuk teh
    2)letak air perahan limau n sapu kt bahagian yg sepatutnye..

    hehe

    ReplyDelete
  54. sure banyak virus kat baju die. cube tgk belakang die? apa jadi kulit? wah wah melebeh sudah... hemoh hemoh hemoh

    ReplyDelete
  55. that's why Bu usually wash Bu-nyew clothes di dobi layan diri. Harum gitu. Siap cium lagi sebelum lipat n masukkan dalam beg. Siap dah keringkan. Tunggu ble pakai esok. heeeee

    ReplyDelete
  56. aku pernah bau bilik yang kepam. anehnya, tuan bilik tak kepam. malah, cantik, kemas dan hot.

    =P

    ReplyDelete
  57. Nak2 naek komuter penuh sesak ng Bangla.adoiii menusuk kalbuuuu

    ReplyDelete
  58. nasib baik ko tk pjgkan lagi sikit...kalau tk memang gila

    ReplyDelete
  59. bro suke bau perempaun yg nature.. tp klu berbau sampai bro rase nk muntah tue.. baik pakai minayk wangi..xpun mandi dgn minyak wnagi

    ReplyDelete
  60. I like use viagra, but this no good in my life, so viagra no good.

    ReplyDelete

SENYUM. Tak perlu kata apa-apa. SENYUM! :)