Monday, December 20, 2010

Suasana Menjelang Krismas di One Utama, MidValley dan Berjaya Times Square

Well, dah genap seminggu dah memulakan sem baru di UIA Gombak ni. Banyak kelas yang belum bermula sangat lagi. Disebabkan tulah, aku ada peluang nak keluar-keluar untuk lihat suasana menjelang krismas.

Dalam banyak-banyak perayaan dekat Malaysia ni, aku paling excited sekali bila Krismas sebabnya kan dah hujung tahun kan, ada Year End Sales yang memang terbaik untuk shopping kan. Lepastu suasana krismas ni macam comel-comel je banyak candies, teddy bear and pokok krismas, salji tipu semua tu. Excited kot rasa. Heeee.

Mula-mula pergi OU, dengan Ika, Eah n Ep. Suasana krismas dia comel-comel je. Ada rumah ala-ala Inggeris. Jalan-jalan cuci mata jelah. Entri kali ni penuh dengan gambar. Siapa rasa internet dia tahap siput, sila urut dada banyak-banyak eh?

Dekat tengah-tengah yang putih tu salji tau. Boleh main ice-skating dekat situ kalau nak. Theee.

Dah habis dah kat OU. Kita ke Midvalley pulak di hari yang lain. Kali ni aku super excited nak ke Midvalley disebabkan nak berjumpa dengan blogger famous yang very down to earth dan sangat gonjeng iaitu Si Mun Cik Bulan aka Cik Epal. Aku kenal dia dari zaman friendster lagi masa tu masing-masing belum ada blog. Memang antara virtual friend aku yang paling lama kenallah. Hehek.

Memang gembira dan teruja dan semuanya lah aku dapat jumpa dengan beliau yang aku dah berapa kali termimpi-mimpi nak jumpa. Sanggup aku ke Mid walaupun aku paling tak suka pergi Mid. Heee. Gila ah boleh layan kepala berbual dengan si Mun ni. Ada je cerita nak bukak. Dahlah aku jalan dengan dia nampak macam adik dia je. LOL. Tak apa Mun, walaupun kau muda dari aku, orang tetap ingat aku lagi muda. Nak buat macam mana kan. Hahaha.

Kalau kau orang peminat setia Cik Bulan tu, mestilah tau yang spec ni aku kidnap dari beliau. Lagi best dari spec aku wo.
Ni aku ajar Mun makan dekat Popeye sebab dia kata tak pernah try lagi sini. Dia kan suka mencuba makan dekat tempat-tempat yang dia tak pernah cuba lagi. Kalau kau orang perasan lah. Sedap kan Popeye yang tak The SailorMan ni?

Ini dia Molmolla. Lambat sikit datang lepas aku dah puas berdating dengan Cik Epal. Molmolla ni banyak jugak persamaan dengan aku, contohnya; anak bongsu, Achu, adik beradik ramai, single pulak tu. Hehe. :P Kalau tak percaya lagi, tengoklah tudung kitorang. Kan ke sama tu. Bukan takat sama jenis, siap sama warna . Lepastu nama Molmolla n Milimilo tu kan nak dekat-dekat tu. Hahaha. ;D

Molmolla - Milimilo - Moontel Cik Epal -
88-89-90 <= Perlu ke bagitau yang ni? Haha
Serius sedap peluk si Mun ni. Rasa tanak lepas. Sedap betul-betul sedap. Gebu betul-betul gebu. ;)
Dah tak ada arah, kitorang berempat camewhore sendiri je guna tangan orang yang paling panjang. 

Yaye cakap tudung ni macam mop. Gilalah lelaki zaman sekarang memang tak tau apa pasal tudung perempuan. Haha.
Lepas dah habis semua bercamwhore, berpisahlah kami semua. Tinggal aku dengan Mun berdua je. Kitorang pergi tengok cerita apa kau nak tau, cerita "Hantu Kak Limah Balik Rumah". Aku tak berapa paham sangat lawak yang disampaikan mungkin sebab aku tak tengok Zombi Kampung Pisang. Tapi lawak yang "ce citer ce citer" tu bolehlah nak buat bahan gelak.

Kak Limah tu bukan hantu tapi orang gila yang terlepas dari rumah sakit jiwa. Yang hantunya Cik Nin dan Ayu. Tiba-tiba jadi hantu tak memasal. Confused gila tengok cerita ni tapi layankan jelah. Hihi.

Thanks Mun n Achu for the day. Gembira gembira gembira sangat lah aku ni jumpa korang sampai terlupa nak bawak keluar buku autograph mintak sain. Kahkah.

Okay. Next next. Habis dah dekat Midvalley, pergi ke Time Square lah pulak. Kali ni aku riding solo. Cuma diiringi oleh 2 bodyguard. Pergh, berani gila kan aku. Tak apa. Bodyguard aku ni baik-baik orangnya. Hehek. Dekat Time Square meriah gila. Kebetulan ada event Comic Fiesta dekat situ jugak. Banyak betul cosplay comel dok berjalan sana sini.

Kita makan-makan lah dulu sebelum pergi tengok Cosplay Show.
Inilah dia 2 bodyguard aku sepanjang hari yang tak mahu dikenali muka ataupun nama. Kalau korang rasa macam kenal, yelah tu kot. Mentol Pecah mungkin? Hehek. Best wo jalan dengan bodyguard. Bukan takat orang tak berani mengorat, nak pandang pun tak berani. Tettt. :D
Amboi kau sakan posing. Theeee. ;p
Kalau aku nak join cosplay ni, aku nak dress up as watak apa ek? Ini macam watak dari game je.
Cuba cari yang mana Melayu? Hehek.
Mampu ambik gambar dari tepi je. Mana diorang nak pandang kamera murahan. LOL.
Habis dah habis. Yeay. Lepas ni nak tengok suasana krismas dekat KLCC, Sunway Pyramid n Pavillion pulak. Macam meriah je sana. Well, tahniah kepada sesiapa yang berjaya skroll sampai ke bawah entri ni. Aku yakin 90% yang tengok entri ni akan skroll laju-laju tengok gambar tanpa baca. Yang lagi 10% yang gigih baca setiap perkataan di dalam entri ni, aku cuma nak cakap, "GILA POTATO AH KORANG, KENTAL GILA BACA SAMPAI HABIS". Theee. Jumpa lagi. Daaaa. Assalamualaikum. =)

Tuesday, December 14, 2010

Hello and Goodbye


Hello Girls and Guys, today is my first day attending the classes in IIUM for the new semester 4. Every week for this semester, I will begin my day on Tuesday since I'll not be having Monday classes at all. So no more "Monday Mourn" feeling. I guess, that will be a good start.

I am very excited as you can see in the picture above, the first day to start classes but I end up disappointed since 2 classes had been cancelled. Maybe next time, no need to be very excited about something. Try to control the excitement and be cool. But, I just can't my help myself since I already promise to change and be different from previous semester.

Actually, to be honest, the previous semester did not went really well. I'd failed in 2 subjects for the first time ever in my life which I didn't expect at all. That day the result came out on 1 Muharram, I'd cried out loud and feel so miserable thinking about my future and everything else. I feel like giving up and thinking of changing to another course too if necessary.

But then, my sweet and lovely friends said that this is not the end of everything, but it is just the beginning, the wake up call for me, who all along this time had been so playful and did not study very well. I need to change. And yeah, thanks to all those friends with their most comfortable words, had already gave me strength to start the new semester with fresh feeling and no pressure.  

My life really need a wake-up call and I need to thank Allah for this. If not, maybe I still didn't realize that I've been wasting so much time. If I already tried last semester, this semester, I need to try harder. Goodbye old Mili, here comes the new ones with new spirit and hoping that everything will just be fine and I can maintain this feeling until the end of everything. InsyaAllah.

My class schedule for Semester 4
1. Law of Succession (SHA 2720)
2. Criminal Law 2 (LAW 2311)
3. Usul Fiqh 1 (SHA 3410)
4. Family Law 1 (LAW 2220)
5. Constitutional Law 1 (LAW 2250)
6. English for Academic Purpose (LE 4000)
7. Tilawah Al-Quran 2 (TQS 2000M)
8. Parenting

My schedule quite pack this semester since my study plan had change because the 2 subjects repeated. And that makes my credit hours goes 20. Quite tough though but I'm hoping for something good in return. I'm going to be alone in most classes and try making new friends. Hopefully there's people who want to be friends with me. After 3 semesters stick with the same group of friends, I think this might be hard. But whatever, life must go on, with or without friend.

Thursday, December 9, 2010

Masalah Orang Suka Perasan Muda

Kalau sesiapa pernah terbaca entri aku pasal 5 blogger kegemaran di atas, mesti korang dah tahu yang aku pernah terperasan muda dengan Iz dan Awin dekat entri diorang. Malu jugak bila diingat-ingat balik. Boleh pulak aku bantai panggil diorang kakak. Hehek.

Tapi seriuslah, masa awal-awal berblog dulu, bila pergi berblog-walking je, mesti rasa macam owner blog tu lagi tua dari aku. Itu pasallah ringan je rasa nak panggil orang kakak. Sebabnya aku rasa diorang tu sangat matang dalam penulisan diorang. Bukan macam aku ni. Macam hampeh je tulis. Sebab tu sampai ada orang yang masuk blog ni, ingat aku masih budak sekolah yang tulis blog. LOL.

Tapi kan, aku ingat aku sorang je yang ada masalah perasan muda ni. Rupanya ada jugak orang lain yang mengalami nasib yang sama. Hehek. Tak percaya tanya Ayie. Tolonglah terima hakikat diri dah tua umur dah puluh-puluhan. Sekarang ni aku lebih berhati-hati sebelum tebak umur orang. ;)

FB Ayie
Tapi kan, penting ke nak tahu umur seseorang? Kalau korang masuk blog ni, korang check ke umur aku berapa? Kalau aku sendiri, bila pertama kali masuk blog orang, benda pertama yang aku akan buat, cari link facebook. Lepastu aku korek entri pertama diorang. Selalunya macam tulah. Aku memang curious nak tahu nama sebenar dan umur orang. Heh.

Kalau dalam dunia nyata pulak, dengan saiz badan yang special ni, memang selalu lah orang-orang buat aku terperasan muda. Tambah-tambah part kena ngorat dengan budak sekolah. Bila berjalan dengan kakak aku pulak, orang ingat aku anak. Pergh. Bukan aku yang sengaja nak perasan muda. ;p

Tapi kan, selalunya aku terperasan muda ni dengan blogger-blogger perempuan je. Dengan blogger-blogger lelaki, diorang tua ke diorang muda dari aku, aku hentam ber aku-kau jugak. LOL.

budak perasan muda dalam entri ni
Cari apa lagi? Habis dah. Daaaa. >.<

Thursday, October 28, 2010

Nostalgia Gathering Blogger

Ini cerita 2 bulan lepas iaitu pada 28 Ogos 2010. Hahah. Gila lama punya cerita sampai dah jadi nostalgia. LOL. Ingatkan dah taknak update pasal ni tapi alang-alang nak cakap pasal gathering, masukkan sekali jelah.

Ini Gathering pertama blogger yang aku join. Pertama kali jumpa blogger ramai-ramai di Shah Alam beriftar bareng. Padahal blogger dah start bergather-gather ni dah lama dah. Sejak Gathering dekat Genting dulu rasanya. Sekarang ni pulak, orang orang di Twitter pun dah ada gathering macam 23rdTwtUp haritu. Aku dapat invitation tapi tak ada kawan nak ajak pergi. Kan dah padan muka diri sendiri.

Sebenarnya, aku bukan suka sangat join gathering segala ni. Malu nak jumpa orang yang tak pernah kenal. Jumpa ramai-ramai pulak tu. Aku kan penyegan orangnya. Lagipun mana ada orang kenal aku. Tapi teringin tu tetap ada. Sebab tu aku join jugak kali ni.

Bila tak dapat join gathering blogger dan twitter ni, mestilah rasa tak best sangat. Rasa macam geram je tengok diorang upload gambar gathering semua yang fun gila tu. Jadi, untuk mengelakkan diri dari menggeramkan diri, marilah kita sama-sama tidak melepaskan diri untuk menjoinkan diri pada next gathering. Aiya, berapa banyak diri daa. 

Aku paling teringin nak jumpa blogger anonymous yang tak suka letak gambar sendiri dekat blog, tak buat blog macam diari. Personaliti rahsia gitu. Bukan macam aku. Semua benda nak cerita. Hahah. Harap sangat next gathering diorang ada. Diorang tak join gathering pun tak apa, asalkan aku dapat jumpa diorang secara private, time wedding ke, sekali pun jadi lah. Ayat gila mengharap. Heh. ;) Oh ya, aku juga teringin sangat berjumpa blogger-blogger perempuan di entri ini. :)

Tujuan utama aku join gathering blogger Iftar di Shah Alam ni adalah kerana nak jumpa Zack Zukhairi. Serius teruja gila kot bila dapat tahu Zack jadi tetamu istimewa untuk gathering tersebut. Tapi keputusannya hampa. Tiada Zack. Tapi tidak mengapa. Ada ramai blogger yang datang dan semuanya boleh tahan juga. Hampir separuh yang memang aku tak pernah kenal, tak pernah dengar nama. Dunia blog sangat luas ya.

Jom tengok gambar aku bersama blogger-blogger semasa iftar haritu. Gambar aku je eh. Gambar yang tak ada muka aku, aku malas nak letak. Hahah. Keji kan. Gambar semua credit kepada Joegrimjow, Syahirul dan Azizie.

Gambar ini dicaptured oleh Andy menggunakan kamera Joe. Wah wah. Candid gitu. Boleh baca komik gathering ni di blog Joegrimjow.

Aku pakai baju kurung pergi gathering ni sebab habis kelas je, terus gerak. Apa salahnya pakai baju kurung ke mana-mana? Ana Raffali pun suka apa. Heh. Pic ni dicaptured oleh Syah.


Macam muka makcik-makcik yang eksaited nak bergosip sambil diperhatikan dengan keji oleh Andy dan diketawakan oleh Izee. Hahahah.
Yang ni tak payah nak perkenalkan lagi. Si adik manis Ajwin Ajeera. Adik okay. Beliau baru 19 tahun. Hahah. Siapa tak kenal Awin memang mintak ketuk kepala. Ini kan artis. Heh.


Ini Munsyi. Senior di UIA tapi berlainan course. Heheh. Teka lah beliau ambik course apa? Bukan course Volleyball ye. Terima kasih pada Munsyi yang mengajak aku join gathering ni, naik kereta beliau, berpandukan GPS beliau. Kalau tiada beliau, tiada aku di gathering ni ye. =)


Comel tak Bro Framestone? Ke aku lagi comel? Hahah. Bro nanti nak kahwin sila jemput ya. :)

Teruja tengok Mr Khairul yang sangat kecik. Kenapa comel sangat ni? Dahlah sama tinggi. Hahaha.
Ini semua blogger dari UIA kecuali Nizam. Dia sorang je yang tengah pandang kamera. Yang lain bajet candid. Hahah. Ada Innz, Andy, Kaizen dan Munsyi.
Well well. Inilah dia owner Syahirul.com. Kenal Syah ni dah lama jugak sejak nama blog beliau Killvearn. Heheh. ;p
Nampak tak apa yang aku cuba buat? Ya, aku berangan yang Macbook tu aku yang punya. Haha. Teruja godek-godek Macbook Joe. Macam jakun pun ada. Hah. Turut bersama dalam gambar adalah Ila Puteri Rock, Andy dan Kaizen (membelakangkan).
Dah macam CC pulak dekat sini padahal mana ada wifi. Kali ni ada Ila, Innz, Andy, Kaizen dan Sufffer8zine.
Ini konon-konon tengah check kehadiran blogger dengan Khairil. Check 1-1 nama yang datang. Innz tengah teruja online. Suffer8zine pulak tengah mengelamun kot. Hahah.
Yang tengah tu teruja kenapa entah sampai terpejam-pejam mata. Hahah. Dahlah yang paling tua, paling pendek pulak tu. Atok dan Awin baru umur 19 ye. Heheh. ;)
Andy skodeng Awin tak cover langsung duh. Hahaha.
Khairil
Atok
Innz
Awin
Sepupu Awin
Big boss di belakang, iaitu Joegrimjow. Teruja gila weh dapat jumpa Joe tauke Herbalife ni. =)
Dengan 4 blogger awesome.
Baju blogger yang Andy and Bro Framestone pakai tu aku pun ada jugak.:D
Bro Framestone
Bro Azrul Hisham
Joe
Andy
Peejay, Izee, Tun Teja, Ila, Bro Framestone, Bro Azrul Hisham, Joe, Andy dan Api. =)



Cuma ini jelah muka blogger-blogger yang sempat aku bergambar bersama. Ramai lagi blogger lain yang aku sempat berjumpa dan berbual sebenarnya. Tapi tak sempat nak bergambar bareng. Tak apa. Next time jumpa kita bergambar banyak-banyak ok. 

Ada jugak blogger yang aku tak sempat tegur langsung. Belagak gila aku. Nak tunggu orang tegur dulu, baru nak berbual. Bajet macam semua kenal kau lah ye Milimilo oii? Well well. It's my first time. Banyak cacat cela. Apapun, agak teruja juga. Thanks semua.

Semua link blogger yang datang aku ambil di sini. Pergilah tengok sendiri ye. Heh. Buh-bai. >.<


Saturday, October 23, 2010

Projek Senyum


"Kalau saya senyum. Awak mesti senyum sekali."

Aku ada buat beberapa eksperimen pasal senyum. Senyum kepada orang yang kita kenal dan senyum kepada strangers (orang yang tak dikenali). Tak payah tunggu orang lain mula senyum dekat kita. Kita yang mulakan senyum dulu.

Kalau senyum kepada orang yang kita kenal, memang tak ada masalah pun. Selalunya, diorang akan balas senyuman tu balik. Kecuali lah kalau orang tu NOT IN THE MOOD nak balas senyuman kita. Kalau lain-lain, memang tak ada masalah nak senyum balik. Macam lirik dalam lagu ni, senyum ni berjangkit.

Kalau cuba senyum dekat strangers pulak, lain sikit. Macam-macam gaya balasan yang kita akan dapat.
Ada yang;

i) Buat muka pelik macam "Eh, aku kenal ke budak ni?" Sambil berkerut-kerut dan tak balas pun senyuman kita.
ii) Muka tertanya-tanya kenapa orang ni senyum dekat dia tapi tetap tersenyum jugak.
iii) Ada yang memang automatik balas balik senyum, buat gaya macam kenal.
project smile from tumblr

Aku terfikir nak start senyum pada semua orang lepas baca post dekat Tumblr ni. Memang aku perasan jugak yang aku ni susah nak senyum dekat orang walaupun dengan orang yang dikenali. Selalu buat-buat macam tak nampak je. Nampak macam sombong jugak kadang-kadang. Jadinya, aku teringin nak buang perangai sombong aku dekat dunia nyata ni dengan cuba senyum pada semua orang termasuk makcik cleaner dan pak guard. Tak adalah susah sangat nak senyum ni. Kena ada kekuatan nak mulakan je. Jangan was-was. :) Yang best nya, dapat tengok macam-macam gaya reaction orang terhadap senyum kita.

Well. Ini suasana dalam komuter lah konon-kononnya. Kalau korang tak nampak ni macam dalam komuter, buat-buat macam nampak je lah. Ambik hati aku. Penat kot aku lukis. Hahah. Selalunya dalam KTM ke, LRT ke, bas ke, memang susah nak tengok orang senyum kepada orang yang dia tak kenal.

Kalau macam aku sendiri, dulu, aku memang tak senyum pada sesiapa kalau dalam train sorang-sorang. Aku buat-buat belek henpon ke, buat apa-apa yang boleh elak eye connection dengan orang lain dalam train. Tapi sekarang, aku cuba senyum pada strangers dalam train. Melayu susah nak balas balik. Selalunya foreigner ataupun Cina India senang nak balas senyuman kita. Cubalah.

Oklah. Kalau rasa susah sangat nak senyum, lukis je dekat 1 kertas, gambar senyuman palsu. Setiap kali jumpa orang, ambik kertas tu letak dekat mulut. Boleh jadi macam badut, kan? :)


Lagipun senyum itu SUNNAH. Pahala yang paling senang kita nak dapat. Cubalah. =)

Friday, August 27, 2010

Macam Tahi




Tahi yang sihat datang dari tuan badan yang sihat.

Sihat kalau:

1. Berak hari-hari.
2. Warna tahi yang cerah.
3. Tahi tenggelam dan bukannya terapung-apung macam kapal selam.
4. Timbul tapi tak berbau.
5. Tahi yang bentuknya tak putus-putus keluar lurus elok.
6. ___________________________

Tahi pun ada macam-macam perangai jugak. Tapi perangai dia baik ke buruk tu, tetap datang dari tuan punya badan jugak. Buruk makan, buruklah akibatnya. You are what you eat. Sebab tu Allah sebut makan makanan yang BAIK dan halal. ;D

Aku sebenarnya paling tak suka bila sakit perut masa dalam kelas, atau bila dalam perjalanan berjam-jam dalam bas, atau bila tengah jalan-jalan kat shopping mall ke, mana-mana lagi tempat selain daripada kawasan toilet rumah. Tapi selalunya perut tu mesti nak meragam bila di tempat awam. Mengada-ngada betul. Kalau tahi tu jenis yang baik, yang sihat, tak apalah jugak. Nak-nak bila datang time sembelit ataupun cirit-birit, memang menyusahkan. Berak di rumah lah yang paling selesa dan aman sekali. Heee.


Tapi yang paling aku tak tahan perangai orang yang tak reti nak pam toilet lepas berak. Sumpah tak paham. Benda ni common sense kot. Kat hostel ni selalu jadi mangsa jumpa sisa buangan orang. Tak senonoh betul. Belajar tinggi-tinggi masuk U tapi kesedaran sivik FAILED. Memang perangai macam tahi!

Teringin nak tengok muka orang yang berak tak reti pam ni. Teringin nak interview dia nak tanya apa perasaan dia bagi hadiah najis kat orang. Proud sangat ke sampai tak nak pam. Heran sumpah heran. Kalau pam rosak sekalipun, ada je inisiatif lain. Contohnya tadah air dalam baldi pastu jirus le. Aiyoyo. T_T


Please don't behave like shit. Please. Jangan lah berperangai macam tahi. Pam selepas berak. Okay? Heh.



Sunday, August 15, 2010

Jatuh Cinta dengan Tumblr

David Karp - Tumblr inventor and founder 

Bukan jatuh cinta dengan David Karp. Tapi nak jatuh cinta dengan dia pun boleh jugak lah. Muda, hensem, kaya. Haha. 

Kan haritu aku ada cakap nak delete blog ni. Semuanya sebab Tumblr. Sekarang ni aku dah enak berblogging di Tumblr sampai aku lupa dah dengan blog ni. Tumblr sumpah memang the most awesome social network ever. Dahlah boleh support file .gif animation semua. Memang best sampai boleh buat terleka habis berjam-jam spend kat tumblr. Banyak sangat benda best untuk di-reblog. Thank you, David Karp. :D


Kenapa Tumblr lagi best dari blog ni?

- sebab tak ada yang marah kalau tak follow balik
- sebab tak ada yang benci kalau tak balas balik blogwalking dia
- sebab tak ada yang bising kalau update 20 entri sehari
- sebab tak ada yang merajuk tak reply balik komen dia
- sebab tak ada yang suruh klik Nuffnang
- sebab kalau reblog entri orang lain, takkan dichop sebagai copycat.
- sebab banyak doodles dan gambar best.
- bla bla bla.
Senarai banyak-banyak kang, merajuk pulak blogspot ni. Haha.

Url tumblr aku? Rahsia. LOL =D


Wednesday, June 9, 2010

BBC Memang Sama Macam Goong Tapi...

tetap aja Goong punya kualiti drama lagi terbaik. Cerita BBC ni boleh dilayan jugak. Jalan cerita BBC ni bukan saja takat sama dengan Goong yang diolah sikit-sikit, tapi muka-muka pelakon pun semua macam sama dan ada iras-iras juga. Tak percaya jom tengok.












Betul tak? Banyak pelakon yang ada iras sama. Yang tak berapa nak sama cuma Yul dengan Aditya. Haha.

Aku lebih suka Goong sebab ada Shin je sebenarnya. Entah kenapa antara semua pelakon Korea, aku paling suka tengok gaya Shin. Dia cool.  Dan Goong lagi best disebabkan oleh semua ini:


 




Sumpah cute sangat bila bear-bear ni semua lakonkan semula scene dalam drama. Sangat adoreable. =B