Friday, April 24, 2009

Waiting On A Cure

Kenapa kalau sakit, kena makan ubat? Dahlah ubat tak sedap. Tak boleh ke sembuh dengan cara lain. Macam makan buah atau minum air kosong banyak-banyak.MyEm0.Com

Tapi, semua orang paksa aku pergi ambik ubat sebab dah seminggu aku bertahan tanpa ubat. Tak sembuh-sembuh jugak.MyEm0.Com

Jadi, semalam aku gagahkan diri pergi klinik. Doktor tanya, "ye dik, sakit apa?" Semua doktor suka tanya macam ni. Kita yang kena bagitahu dia kita sakit apa. Aku pun bagitahu la simptom-simptom nya. Dia pun check sikit, terus tulis nama ubat.MyEm0.Com

Erm, sebenarnya, aku ada masalah dengan ubat pil. Aku tak reti telan. Mesti tersekat kat kerongkong. Aku nak mintak ubat air macam ubat kanak-kanak tu. Tapi aku segan sebab aku dah tua bangka. So, aku ambik jela ubat yang doktor tu bagi.

Dah balik rumah, seperti yang aku jangkakan, aku failed nak telan ubat tu. Segelas air dah habis, tapi ubat still tersekat. Dahlah pahit. Percubaan gelas ke-2 berjaya. Itu pun dah merah-merah dah muka aku. Sabar jelah.MyEm0.Com

Jauh lagi perjalanan aku dengan ubat tu. harap-harap aku berjaya habiskan ubat, dan sembuh seperti biasa, dan boleh online seperti sediakala, dan boleh teruskan driving class, dan semua aktiviti harian seperti dulu balik. Doakan aku cepat sembuh, dan berjaya telan ubat pil dengan mudah.MyEm0.Com


MyEm0.Com

45 comments:

  1. virus2 yg menyebabkan kita sakit ni sebenarnya act as neurotransmitter dlm bdn kita..either dia block or imitate neurotransmitter tu..so chemical dlm ubat tu nk fight virus tu supaya keseimbangan bdn menjadi normal..hehe..(klu de info silap tlgla betulkn..hehe)

    suka ubat cecair ek..i prefer yg pil,sekali teguk dh msk..if cecair, dok tenung lama2, pastu pk byk2 kali nk mkn ke x..then sebab nk baik nye psl,tutp hidung n telan..seksa..hoho

    papepun tc ye,rht elok2..nnt dh sht,jgn lupa ambil award ek =)

    ReplyDelete
  2. hoh0~
    kite geng!! aku pn sakit gak..injurt pas maen basketball.
    huhu..

    umm..ak rse better ko mkn ubt bijik or air rather than ko kne makan ubat isap!
    waa...tersiksa jiwa!!

    get well soon~
    :D

    ReplyDelete
  3. siannyer dier..
    patot ah lamer xdk post baru..

    papepon..
    sakit salah satu tnda allah engt kat kiter..waa..btuah kak mili..
    allah engat kat kak mili..

    btw..moge cpt sembuh..
    b strong sist!

    ReplyDelete
  4. sian nya..nak wat camne..tetap kena amek jgak..masa nak mkn ubat pil tu, jgn pk lgsg pasal ubat tu..pikir jek mcm kita nak minum air..sure senang jek ubat tu mengalir masuk dlm tekak sama2 dgn air..huhu...

    ReplyDelete
  5. haha..
    sama dgn budak ni...=__="
    ubat x sdp...
    huhuhuhu....T-T

    jom tubuhkan kelab anti ubat
    nk join?
    motonya; ubat, stiap kali kita telan, membawa pdh...
    visi; jom boikot ubat!~

    ;P

    ReplyDelete
  6. Ubat mestila tak sedap.huhuhu
    Semoga milo cepat sembuh ;)

    ReplyDelete
  7. cian dia..smoga cpt smbuh ye insyaallah amin =)

    ReplyDelete
  8. hyiep milimilo..mkn ubat tuh, t mak marah...ngeh3...

    ReplyDelete
  9. makan ubat tu, bru bleh cpat smbuh tau.
    klau x smbuh da x bleh maen blog ;)

    ReplyDelete
  10. moga cembuh cepat ya miloku cayang..

    ReplyDelete
  11. rehat leklok ek.. hope cepat ok

    ReplyDelete
  12. kak mili...
    mkn ubt tau.
    bia cpt sihat.
    nti boleh drive, blh blogging, tak payah makan ubat pahit2.
    chayok kak mili!

    *kite pun xsuka mkn ubat.
    especially pil pahit2.
    nak ubat air jugak.
    kaler pink ke, purple.
    jum tubuhkan kelab anti ubat.
    everyone, welcome to the club! ;)

    ReplyDelete
  13. alala.
    sian die.
    bykan rehat.
    nice blog dear
    ;p

    ReplyDelete
  14. ehhhh aku tidak suka makan ubat juga. uwek uwek. minum air kosong saja.

    :P

    ReplyDelete
  15. ubat tu leh je pecahkan jadi 2..
    jgn lupe mkn ubt!!

    tunggu akmar da jd pharmacist, akmar wat ubat yg best utk mili...hehehe =p

    p/s: slalunye bende2 yg berkhasiat ni la rasenye x besh...mcm sayur...erk, pahit!!! =p

    ReplyDelete
  16. GUDLAK ngan ubat2 tuh..
    haha..
    CHAIYOK..
    cepat2 sehat.. ;))

    ReplyDelete
  17. ha.... mahukan rawatan tradisional bomoh biskoot??? kami menggunakan segala jenis biskut utk merawat segala jenis penyakit dengan harga yg murah tanpa faedah...

    jd tunggu apa lagi.. marilah ke tempat pak biskoot utk rawatan menggunakan biskut, dijamin cepat sembuh..

    p/s: dengan izin-Nya... hehe.

    ReplyDelete
  18. im praying hard that u get well really soon.. no wonder u miss my post on u.. i was wondering where have you been..

    its okay... rest and drink slow slow..

    maybe u should munch the pill or u should dilute it in the water..

    just a suggestion

    ReplyDelete
  19. kalau lah ubat peris macam kek kan ;p

    ReplyDelete
  20. hai cutie... salam ziarah...

    tak suka makan ubat pil yer... tumbuk kasi hancur pastu tuang dalam mulut.. then minum air putih banyak banyak..

    kalau nak mudah.. ambik pisang... picit ubat pil tu dalam pisang.. then makan pisang tu.. hehe

    Adry @ http://www.adrysabry.com

    ReplyDelete
  21. xyah makan ubat2 ni.. xmaju.. lu makan pelempang wa.. mau? haha.. gurau..

    kalo wa, wa makan plastik ubat dulu..

    ReplyDelete
  22. lor..siannya..hope cpt sembuh ;)

    nak tau x fakta ni:
    -balak akak pun xpndai telan pil. the only ubat dia makan panadol soluble..haha..
    -adik bongsu akak pun xpndai telan pil- dlu ajar dia makan..mati2 la igt dh telan..dia siap kata " yeay berjaya telan" . sekali akak cek ubat tu ada dlm mug tu..cis..hampeh tul.
    -best friend akak sampai skrg xpndai telan pil- kalu nak suro dia telan punyala susah..sampai cm nak termuntah je..hehe
    -ada best friend time skoolmate pun xpndai telan pil- tahanla minta ubat cecair

    kesimpulannya, milimilo xkeseorang xpndai telan pil..heheh..tp akak suka pil..senang gile nak mkn & tak rasa pahit..hehehe

    ReplyDelete
  23. semoga cpt sembuh..
    mkn ubt tau..hehe

    ReplyDelete
  24. kalo nk senang mkn ubat biji.. belah ubat tu kpd 2 bahagia. x pun 4 bahagian. x pun 16 bahagian so senang nk telan. kalo susah sgt gigit ubat tu sampai hancur kemudian br telan.. gud luck ;)

    ReplyDelete
  25. aaa..i hate too..
    ubat la sgt kn...tp x sedapppp..
    pape pon,,smge2 cpt smbuh taw..

    ReplyDelete
  26. demam ke? moga cepat sembuh ye mili...

    ReplyDelete
  27. mili..sori akak lambat komen. internet akak ade prob sket :(

    mmg bagus sbenanye ubat air. boleh mintak ngn doktor. ubat air ni cepat hadam = cepat baik! insyaAllah :D

    papepun smoga mili cepat sembuh ya!

    ReplyDelete
  28. Antibiotik wajib dihabiskan walaupun dah sihat.

    ~aku tau kalau dah sihat kau takkan sentuh lagi pack ubat tu..

    semoga sembuh dengan cepat!

    ReplyDelete
  29. Ubat x sedap... tp kena makan jgk... Allah akn sembuhkan penyakit klu kita usaha... nice blog

    ReplyDelete
  30. ubat tu perantaraan untuk sembuh
    huhu
    cam 2 la gamaknyee

    ReplyDelete
  31. masalah besar tu.
    takleh telan ubat.
    haha

    ReplyDelete
  32. pnyakit yg sm (x bole telan ubat)
    tapi skang ni macam da ok skit kot

    btw take care :D

    ReplyDelete
  33. wahahahahaa..
    larutkan ubal pil dlm air...
    kacau2...
    then minum..
    menjadi kot tktik cmni...ho3

    ReplyDelete
  34. aaawww..poor u..
    hope u get well soon dear..

    ReplyDelete
  35. utk semua 40 orang yg mendoakan di komen ni,aku sgt hargai.
    thanx yah :DD

    ReplyDelete
  36. ubat sgt sedap mili...

    P/S:penagih tegar~


    hahaha~

    ReplyDelete
  37. mcmane bole ketagih ubat,ubat xsdap la..haiyo :)

    ReplyDelete
  38. hah.. macmaana sekarang ? lu sakit sakit lagi ke?

    ReplyDelete
  39. dah xsakit dah..sihat je.. :)

    ReplyDelete

SENYUM. Tak perlu kata apa-apa. SENYUM! :)