Thursday, December 24, 2009

Actually I Don't Want To Become A Lawyer


Regarding my previous post, about the layman's perception towards lawyer, I think many of you didn't get what is the message that I want to deliver. But it's okay.

I agree to some of you who said usually lawyer always use some dirty tricks to win the case, so that will make the lawyer a bad person. But, still you don't have the right to judge a lawyer based on their client.

For example, you have been caught red-handed. You killed someone and you admit guilty. You have confess that you are guilty but none of the lawyer want to represent for you in court. Can you submit the evidence by yourself in court? Can you bring witnesses by yourself? NO, that's why you need lawyer. Not to defend you but to represent you in court.

Later, in court, judge will hear submission from both; prosecutor and your lawyer. Then, it's the job for the judge to decide. If the judge held that you are innocent while he knows that you are wrong, then it is the judge fault, not the lawyer. And if the judge decided that you are guilty, do you think the prosecutor will be so happy?

Okay. Whatever it is. I'm not gonna say anything. I think I don't want to become a lawyer. There're lots of branch relating to law, not only lawyers. Plus syariah lawyer would also be the same. I just brought up this issues for those who wants to become a lawyer, not for me. I hope so.

There are lots of option. Doesn't mean that if you study law, you must become a lawyer. What about lecturer, researcher, legal advisor, businessman, housewife, and so many other choices depends on the person preferences. After all, life is not all about taking the same path like others. There is "ROAD NOT TAKEN". Huhu. :)

"Innocent until proven guilty"


Wednesday, December 23, 2009

Lawyer Tu Jahat Kalau Dia Bawa Kes Untuk Orang yang Bersalah

Let's say, if you are a lawyer

Say YES. I will present for you in court.

Say YES. I will present for you in court.

Say YES. I will present for you in court.


Why should you blame the lawyer. He has nothing to do in deciding the case.


WHAT ABOUT THIS?








Biasa dengar kan anggapan orang, kalau dalam sesuatu kes di mahkamah, lawyer yang bawa kes untuk tertuduh/defendan dianggap jahat. Sebabnya dia cuba membela orang yang salah. Kira macam nak cakap lawyer tu bersubahat sebab bela orang jahat. Lepas tu mak bapak lawyer tu pun akan marah dia sebab buat sesuatu yang salah. Tipikalnya memang macam tulah selalu.

Sebenarnya tanggapan tu salah. Cuba tengok contoh yang aku dah lukiskan tu. Antara doktor dan lawyer. Kalau lawyer di-blame sebab bawak kes untuk pesalah, doktor pun patut di-blame sebab selamatkan pembunuh.

Dan seorang lawyer yang bagus takkan bias dalam pilih client dia. Contohnya bila kes 3 orang India tu, dia taknak bawa tapi kes pakcik dia, dia nak. Tak boleh macam tu. Aku dapat gambaran benda ni dari lecturer aku, Prof As-Sagoff.

Rasa-rasa macam faham tak apa yang aku cuba nak sampaikan? Kalau korang punya persepsi terhadap lawyer sebelum ni adalah seperti apa yang aku cakap, sila ubah persepsi tu sebabnya tanggapan tu salah.

Wednesday, September 30, 2009

Tweet Tweet



Sebenarnya, aku dah lama dah ada akaun Twitter ni. Sejak Februari 2009 tapi aku jarang update status dekat situ. Tak berapa reti nak tweet. Padahal Twitter ni dah lama dah dicipta. Ramai yang cakap Twitter ni lagi best dari Facebook.

Segala berita terkini atau apa-apa gosip terbaru, orang dekat Twitter yang paling cepat dapat info. Yang lagi best artis-artis tweet sendiri dekat Twitter. Tapi, disebabkan aku ni agak ketinggalan, aku takdelah rasa Twitter ni best sangat masa mula-mula guna. Heee.

Lepastu kalau ada yang follow, kadang-kadang je baru aku follow balik. Aku memang takkan follow akaun yang pelik-pelik. Tambah-tambah yang mat/minah salleh yang sibuk nak follow. Macamlah dia paham aku tweet pasal apa kan. Aku selalunya cuma akan follow balik orang yang pernah mention aku.


Aku tak pernah kisah pun kalau ada orang yang unfollow aku. Sebabnya aku memang suka tweet benda merepek pun. Kadang-kadang asyik spam timeline sampai followers sure bengkek je. Cuma kadang-kadang curious juga nak tahu siapa yang unfollow kita, so, aku check lah dekat who.unfollowed.me. Heee.

Dan sejak aku tahu yang Twitter boleh diupdate guna SMS, aku jadi suka pulak nak selalu update status dekat situ. Haha. Murah pun murah. Update guna SMS, salah satu caranya update tweet via gladlycast, dan satu lagi cara adalah tweet via TXT.

Aku mampu tweet pakai SMS jelah. Maklumlah, mana mampu pakai smartphone. Wuwu. Teringin juga nak pakai Blackberry satu hari nanti. Harap-harap berjaya lah dapatkan satu dan tweet puas-puas. Ada ramai blogger yang dah buat banyak gila tutorial pasal Twitter ni. Cuba tengok kat blog Justkhai dan Saffawati. :)


Aku baru je letak application Twitter di Facebook. Kiranya, kalau aku update status di Twitter, status di Facebook pun akan terupdate jugak. Kira macam 2 in 1. Tapi, yang jadi masalahnya, ramai gila orang yang tak suka dengan golongan yang kerap update status di Facebook ni. Annoying tahu? Kan?

So, kenalah tapis status apa yang dekat Twitter tu yang akan keluar dekat Facebook. Tak nak lah jadi orang yang annoying. Lagipun, sekarang ni aku rasa, aku lebih sukakan Twitter. FB is FB. Tweet is tweet lah kan.

Ramai orang suka tweet via web. Tapi aku lagi suka tweet via Tweetdeck. Kadang-kadang aku tweet via Chromed Bird untuk Google Chrome dan guna Echofon untuk Mozilla Firefox. Tapi ikut keselesaan jugak lah. Mana-mana pun okay je sebenarnya kan. :)


Dan, pasal Twitter ni, ada masalah sikit untuk orang yang protect akaun Twitter dia. Contohnya aku protect akaun aku dan aku follow HanisZalikha. Maknanya, Hanis cuma boleh baca mention aku kepada dia kalau dia follow aku balik. Adalah mustahil Hanis nak follow Twitter aku, jadinya kalau aku nak bagi Hanis baca mention aku, aku tak boleh lah protect akaun Twitter aku. Heee.

Untuk orang yang tak protect akaun memang tak ada masalah untuk siapa baca. Tapi kadang-kadang, setengah orang nakkan privasi. Tak salah pun nak protect akaun tu. Aku pun kalau boleh nak protect tapi sebab leceh bila nak retweet, jadinya aku publickan jelah kan. =)


Dan satu benda lagi yang tak best pasal Twitter adalah untuk orang yang hyper bertweet di situ. Dalam 1 jam, cuma ada 350 API untuk seorang user tu. So, kalau dia dah terlebih tweet dalam 1 jam, dia akan kena limit. Serius tak best kena limit. Tak boleh nak tweet atau reply mention. Cuma boleh DM saja.

Kalau kena limit bila tweet via web, dia akan keluar gambar paus. Kalau via lain-lain, dia akan keluar error je. Jadinya, janganlah hyper sangat sampai kena limit ye? Tak best tahu. Kalau tak percaya, try lah kena limit sekali. Sure geram je. Hihi. :)

Apa-apa pun, Twitter is the best. Rugi tahu siapa yang tak ada akaun Twitter. Hihihi. Happy Tweeting. =)



Sunday, September 20, 2009

Pergi Solat Sunat Hari Raya Tapi Tak Dengar Khutbah Raya






SHR. MZB. 0-0 YE.

Itu saja ucapan untuk semua. Hehe. Maafkan aku atas segala apa yang aku "ter" lakukan sepanjang perkenalan kita. Maaf lagi sekali atas kesombongan aku di dunia blog ni. Tiada manusia yang sempurna. Walaupun sekadar ucapan maaf rasanya tak mencukupi untuk menutup salah, tapi harapnya diampunkan ye. :)

Pagi raya memakai baju kurung berwarna ungu. Baru beli malam tadi. Raya kali ni pun biasa-biasa je. Meriah dengan makan-makanan dan badak badek yang pulang beraya bersama dengan anak-anak diorang.

Setiap tahun, aku tak pernah miss solat sunat hari raya kecuali kalau terpe'od tu apa aku boleh buat kan. Aku sebenarnya musykil sikit setiap kali raya menjelma. Kan ke setiap tahun ada 2 kali solat sunat raya, untuk Eid Fitri dan Eid Adha.

Apa yang aku perasan setiap kali, habis je Imam baca doa, ramai orang terus salam-salam, dan chow. Tinggal cuma separuh je dalam masjid tu yang tunggu untuk dengar khutbah raya. Yang lain tu semua dah tak menyempat-nyempat dah nak pergi kutip duit raya ke hape entah. Yang selalu buat macam ni selalunya budak-budak lah. Orang tua pun ada jugak. Bukan ke khutbah tu salah satu rukun solat raya? Kalau tak rukun pun, apalah salahnya dengar khutbah setahun sekali. Bukan selalu nak datang solat jemaah pun kan?

Sama jugak macam solat Jumaat. Kena dengar 2 khutbah baru lengkap rukun kan? Tapinya, selalu aku tengok lelaki-lelaki yang pergi solat Jumaat lambat gila, khutbah pun tak dengar. Macam mana lah tu kan? Haih, Musykil betul. Biarlah diorang kan.

Dan satu lagi isu, kalau hari raya jatuh pada hari Jumaat, orang kata solat Jumaat tu dah jadi antara sama ada kalau kau buat, bagus dapat pahala. Kalau tak buat pun tak apa sebab dah solat raya.

Tapi pendapat yang sebenarnya aku tak tahulah. Itu kena tanya pakar agama. Bagi aku, apa salahnya buat 2-2. Bukan selalu nak cari pahala lebih kan? Ramadhan pun dah habis apa salahnya.

Apa- apapun, ayuh kita bermaaf-maafan. Selamat beraya. Selamat memberi duit raya kepada yang layak menerima. Hehehe.







Wednesday, September 16, 2009

1Malaysia Malingsia

Layan lagu Siti Nurhaliza - Ketika Cinta


Aku letak lagu ni sebabnya Siti dari Malaysia dan pelakon-pelakon cerita Perempuan Berkalung Serban ni pulak dari Indonesia. =)

Hari ni 16 September, bermakna sudah 46 tahun penubuhan negara ni. Tapi tak disambut macam Hari Merdeka. Aku rasa tarikh hari ni pun penting jugak. Pak Najib taknak bagi cuti ke? Hehe.

Isu panas dalam kebanyakan blog sekarang ialah pasal isu Indonesia mahu ganyang Malaysia, mahu sweep orang Malaysia dari negara tu dan Malaysia ialah maling, sebab tu dipanggil Malingsia kerana tiada identiti original disebabkan banyak yang diciplak. Dah lama dah isu ni. Sejak dari tahun 2007 kalau tak silap. Tapi sekarang makin menjadi-jadi pulak.

Bagi aku, entahlah. Ada pro dan kontranya. 2-2 ada kelemahan, 2-2 ada kebaikan tersendiri. Bila difikirkan balik, rasa macam tak patut je nak bergaduh sesama saudara seMuslim. Kita dan mereka dari rumpun yang sama. Syaitan dan Yahudi boleh berpesta je la bila tengok Islam sendiri pun berpecah belah dan berperang sesama sendiri. Tak logik lah nak bergaduh pasal hal ni.

Kalau betul pun diorang nak serang Malaysia, tak perlulah rakyat Malaysia yang terlebih concern ni nak balas balik dengan cara yang serupa. Diorang maki, Malaysia pun balas maki-maki. Sampai bila nak habis? Lagipun, orang yang suka nak bergaduh dan mencarut-carut ni selalunya dari golongan yang IQ-nya rendah saja.

Dalam erti kata lain, orang yang berpelajaran takkan buat macam ni. Tak kisah lah dari bangsa apa sekalipun. Orang Melayu yang ber-IQ rendah sendiri pun banyak yang memalukan. Pelajar Indonesia dekat UIA ni semua baik-baik je aku tengok. Penatlah bergaduh berentam semua ni.

Marilah bermaaf-maafan sempena raya yang bakal menjelang ni. Okey? :)

1Malaysia pun ada banyak isu jugak sekarang. Rakyat didahulukan, pencapaian diutamakan tu boleh pakai ke? Kenapa setiap PM baru perlu ada tema masing-masing? Dulu Wawasan 2020, Islam Hadhari dan sekarang 1Malaysia. Ok. tak kisahlah nak ada tema masing-masing tapi pastikanlah perlaksanaannya tercapai. Jangan hangat tahi ayam je. Dah pencen nanti, projek pun terbengkalai.

Dan berhati-hatilah Pak Najib dengan 1Malaysia mu ini. Kaum lain yang juga penduduk Malaysia akan claim hak yang sama dengan orang Melayu. Macam tu, barulah betul namanya 1Malaysia. Hak istimewa orang Melayu yang disebut dalam  perlembagaan tu, kena tengok-tengok balik, mungkin kena ammend kot lepas ni. Amacam? Trapped.

Harapnya kedua-dua isu ni akan selesai untuk keamanan bersama, TAMMAT.=D

Tuesday, September 15, 2009

In AIKOL's Female Toilet


This is vandalism.
International student vs Malaysian student.
In the toilet.
And I don't have idea, why did I snapped all those pictures. Haha.
Maybe because they're interesting.
Don't you think so?


LOL. :D

Have M'sians never heard of a dry toilet?

Ever heard of the word "assimilate"?

Shut up! We use water, haven't you noticed?
If you prefer "tissues", then make your own toilet!


That just goes to show how lazy n dirty you are!

Bet your butt is shit-crusted


We've heard, but, we're not interested


Well said.
I'd go gay for you

Baseless accusation.
Show me a proof that using tissue alone is cleaner than using water.


*******************************
THE END. HUHU.

MyEm0.Com

Wednesday, September 9, 2009

Trend Lelaki Macho - Janggut Tanpa Misai


Hari ni tarikh tercantik untuk tahun ni iaitu 090909. Tapi aku takde cerita apa-apa yang menarik pun untuk tarikh ni. Tak kisah lah. Lepas ni tunggu 20hb pulak. 20/09/2009 cantik jugak kan?


Apa yang aku perasan sekarang ni, ramai betul lelaki yang suka simpan janggut tanpa misai. Tak tahu lah trend ke apa kan. Tapi macam best je aku tengok. Macam ada daya tarikan je orang yang simpan janggut seciput ni. Hihi. Suka tengok asalkan janggut tu tak berserabut. Heeeee. Ikut sunnah ke atau ikut trend artis-artis di Malaysia ni?

Aku pernah dengar 1 hadis, tapi tak pasti hadis yang mana satu, sahih ke tidak, pasal Nabi Muhammad ada melarang umatnya menyimpan janggut yang meyerupai Yahudi. Hmm, janggut yang menyerupai Yahudi tu macam mana lah  ye? Janggut tanpa misai atau janggut dan misai dan jambang? Heee. Entahlah kan.

Ini semua gambar artis berjanggut ciput tanpa misai credit kepada Google Image Search. :)


Hehehe. Cuci mata sikit. :P


Friday, August 21, 2009

Marhaban Ya Ramadhan


To Do List Sepanjang Ramadhan:


#1 Niat puasa sebulan
#2 Niat puasa untuk esok
#3 Tadarus Al-Quran
#4 Khatam Al-Quran
#5 Solat terawih berjemaah
#6 Lepas terawih nak makan moreh
#7 Tak terlepas bangun sahur
Lagi???
#8 Raya lah kot.

Ini aku ada Google bacaan selawat lepas solat terawih. Kot-kot lah ada yang nak buat terawih berjemaah di rumah/bilik hostel ke. Semoga bermanfaat. =)


Salam 1 Ramadhan. Selamat berpuasa semua. Selamat berterawih. Selamat bersahur. Selamat memperbaiki diri. Selamatlah semua yang patut lagi. Assalamualaikum. :)

Tuesday, July 21, 2009

Thanks to h1n1


Akhirnya, baru hari ni aku ada kesempatan nak bercerita pasal Taaruf Week UIA intake 09/10. Dah lama dah habis. Tapi aku cuma nak highlight beberapa perkara iaitu;

#1 Intake kali ni bertuah sebab taaruf week cuma 3 hari tanpa aktiviti waktu malam. Semuanya sebab penyakit h1n1 yang dikhuatiri merebak kalau kitorang semua berkumpul dalam dewan lama-lama. Yeay. MyEm0.Com

#2 Aku, Eah dan Ika tak sempat mandi pagi untuk 2 hari program taaruf. Macam mana nak mandi, sister committee dah marah-marah sebab lambat untuk qiyamullail dan subuh. Kalau tengok muka dalam gambar, memang nampak suci je. Padahal bila dalam bilik, kitorang je tau muka siapa yang tak sempat mandi 2 hari. Haha.MyEm0.Com

#3 Muka aku tak masuk langsung dalam mana-mana kamera yang committee pegang. Padahal, setiap kali sister/brother committee yang pegang kamera dslr lalu, aku siap buat peace lagi sambil sengih-sengih. Tapi diorang tak nak tangkap gambar aku sebab aku tak tidur, terpaksalah syok sendiri dengan kamera handphone yang cuma 2 megapixel.MyEm0.Com

#4 Committee masukkan gambar budak-budak yang tidur dalam 1 slide namanya "Sleeping Beauty". Aku bersyukur takde langsung gambar aku dalam slide tu. Sebab aku memang tak tidur langsung dalam dewan pun. Aku cuma tidur time rector tengah berucap je. Hihi.MyEm0.Com

#5 Lastly, kalau ada committee yang baca blog aku, aku cuma nak bagitahu yang, slot KYKM (knowing you knowing me) tak best langsung. Sorry to say.MyEm0.Com