Friday, August 27, 2010

Macam Tahi




Tahi yang sihat datang dari tuan badan yang sihat.

Sihat kalau:

1. Berak hari-hari.
2. Warna tahi yang cerah.
3. Tahi tenggelam dan bukannya terapung-apung macam kapal selam.
4. Timbul tapi tak berbau.
5. Tahi yang bentuknya tak putus-putus keluar lurus elok.
6. ___________________________

Tahi pun ada macam-macam perangai jugak. Tapi perangai dia baik ke buruk tu, tetap datang dari tuan punya badan jugak. Buruk makan, buruklah akibatnya. You are what you eat. Sebab tu Allah sebut makan makanan yang BAIK dan halal. ;D

Aku sebenarnya paling tak suka bila sakit perut masa dalam kelas, atau bila dalam perjalanan berjam-jam dalam bas, atau bila tengah jalan-jalan kat shopping mall ke, mana-mana lagi tempat selain daripada kawasan toilet rumah. Tapi selalunya perut tu mesti nak meragam bila di tempat awam. Mengada-ngada betul. Kalau tahi tu jenis yang baik, yang sihat, tak apalah jugak. Nak-nak bila datang time sembelit ataupun cirit-birit, memang menyusahkan. Berak di rumah lah yang paling selesa dan aman sekali. Heee.


Tapi yang paling aku tak tahan perangai orang yang tak reti nak pam toilet lepas berak. Sumpah tak paham. Benda ni common sense kot. Kat hostel ni selalu jadi mangsa jumpa sisa buangan orang. Tak senonoh betul. Belajar tinggi-tinggi masuk U tapi kesedaran sivik FAILED. Memang perangai macam tahi!

Teringin nak tengok muka orang yang berak tak reti pam ni. Teringin nak interview dia nak tanya apa perasaan dia bagi hadiah najis kat orang. Proud sangat ke sampai tak nak pam. Heran sumpah heran. Kalau pam rosak sekalipun, ada je inisiatif lain. Contohnya tadah air dalam baldi pastu jirus le. Aiyoyo. T_T


Please don't behave like shit. Please. Jangan lah berperangai macam tahi. Pam selepas berak. Okay? Heh.



30 comments:

  1. dah berjangkit dengan sigg ke cerita pasal tahik.
    hahahaha.
    :D

    ReplyDelete
  2. aku berak setiap hari..sihatkan aku? hehehe

    ReplyDelete
  3. dan jugak crita pasal tahi, ho ho

    ReplyDelete
  4. cik mili,
    jgn lah cakap diri sendiri macam tu
    cik mili comel kot
    xmacam tettt pon
    hehehe
    ;p
    jgn marah guwau2 je
    yang penitng badan sihat
    xgitu?? -_-"

    ReplyDelete
  5. hish, apa pulak tahi x berguna. kan bila dah keluar tahi dia berguna untuk melegakan kesakitan perut...selain menyahkan sisa-sisa toksin dalam badan.

    tahi sangat berguna pada manusia.

    cuba bayangkan hari-hari manusia kena muntahkan sisa-sisa toksin...choi! choi!

    ReplyDelete
  6. hehee..lawak la entry ni but nice info..

    ReplyDelete
  7. weh. jgn sdih2..

    taik boleh jadi baja.

    ReplyDelete
  8. oh. tetiba aku blur nk bebuka apa jap agi.....

    ReplyDelete
  9. semalam sakit perut teruk sampai kena babai kat terawih.
    sebab mula berbuka dengan air gas.

    ReplyDelete
  10. Baik untuk renungan.
    Setiap kejaidan Allah ada hikmahnya.
    Cuma kita yang jarang melihat dan mengamatinya dari sisi keagamaan dan kembali pada kekuasaanNya.

    ReplyDelete
  11. eh, cik milo nie... kelakar macam shin chan lak duk cite ttg tahi... huhuhuhu :p

    ReplyDelete
  12. tahik pon boleh buat entry. tak boleh belahhhh =P

    ReplyDelete
  13. kahkahkah

    tak boleh blah la..hahaha..tahi pun boleh direview

    try jamban lak beb

    ReplyDelete
  14. risau giler kalau tak buang air besar lebih dari 1 hari huhuhu

    ReplyDelete
  15. milooooooooooooooo~~~ da lame x dtg cni. bape taon da... huhu... ingat lg tak nih?? ^^

    ReplyDelete
  16. wehhh..kecik! tak senonoh ko kan..ahaha

    ReplyDelete
  17. eh2, sama la kita, kalau boleh, nak berak kt dlm rumah taua bilik sendiri..tak selesa nk berak kat tpt lain even tandas tu bersih pun haha

    Terukkah Hidup Sebagai Seorang Blogger?

    ReplyDelete
  18. aloooo, gambar taik tu, siap menangis lagi...nak kata cute, geli pulak..hihiii

    ReplyDelete
  19. x suka klu sakit perot time dating..
    kekekee....

    tahan nk terkentut jek! =P

    ReplyDelete
  20. taik tu macam dalam kesedihan jer....huhu

    ReplyDelete
  21. boleh buat buku ni.
    tajuk dia; TAHI

    ReplyDelete
  22. Ops.. jgn camtu.. teruk sangat menghina diri tu....

    ReplyDelete
  23. eeii..cerita psl taik pulak.cerita pasal kentut pulak pasni boleh?
    perempuan lawa kentut busuk jugak kan?

    ReplyDelete

SENYUM. Tak perlu kata apa-apa. SENYUM! :)