Sunday, June 19, 2011

Perihal Matluthfi: Selamat Hari Bapa




Harini 19 Jun iaitu hari Ahad minggu ketiga adalah official Father's Day, makanya Happy Father's Day dan Selamat Hari Bapa untuk semua bapa kandung, semua bapa mertua, semua bapa saudara, semua bakal bapa, semua pengganti bapa (macam kawan si Matluthfi ni; Iqbar Aris) dan lain-lain bapa.

Video Matluthfi kali ni simple gila. Tajuk "Perihal Bapa". Cerita kelakar pasal ayah beliau. Mula-mula aku macam eh, apesal kawan Matluthfi ni gelak plastik gila. Ada part yang Matluthfi belum habis cerita lagi dia dah bantai gelak. Agak kelakar dan pelik ye di situ. Tapi sekali ending dia, "Aku tau lah. Dah 12 tahun aku jadi ayah pada adik-adik aku". Phew, menusuk jantung. Sampai Matluthfi pun terdiam kot. Gila bermakna.

Quote from Matluthfi; June 2011

"Dia tak pernah nak husnuzzon dengan aku. Sikit pun tak pernah. Aku buat apa-apa pun mesti dia suspek macam aku buat jenayah."

"Hang jangan kawan sangat dengan pompuan, nanti dia buat apa-apa dekat hang. Hang taktau pompuan ni dia boleh buat-buat rapat dengan hang. Dia mesej hang macam yang hang tengah buat sekarang ni. Pastu dia jumpak hang, pastu dia buat benda tak senonoh dengan lelaki lain, pastu dia suruh hang bertanggungjawab."

"Hang taktau. Abah makan garam banyak daripada hang. Kalau tak, abah tak kena darah tinggi la."

"Dads are often overprotective and somewhat annoying. But do you think you can be who you are now without him"

Sebenarnya, seorang ayah tu memang adalah seorang super hero. Dia protective lebih sikit dengan kita sebab nanti kalau jadi apa-apa dia jugak yang susah dan kena tanggung kan. Bukan senang jadi ayah ni. Tambah-tambah kalau ramai anak perempuan. Siap dosa pun dia jugak yang nak kena tanggung kalau ada yang tak kena kan.

Buat sesiapa yang ayah dah meninggal dunia tu, doakan banyak-banyak, pergi ziarah kubur, sedekahkan bacaan Yassin selalu. Ini dah lepas Asar ni elok jugak ziarah. Tak pun pergi ziarah pagi-pagi ke. Jangan nak tunggu raya baru nak ziarah. Kan? Selamat Hari Bapa Sedunia. =)

***********************************************************



K-1Malaysia-Pop - Cweet Cangat Lulufifi

#1 Sorry Sorry - Sorry, Sorry (Super Junior)
#2 Ling Ling Aku Geli - RingDingDong (SHINee)
#3 Hantu Lampu - I'll be Back (2PM)
#4 I Want Nobody But Hang - Nobody (Wonder Girls)
#5 Lagu Bonus - Instrumental Doraemon (Ini Jepun bukan Korea. Haha)
#6 Lagu background video - Purple Line - (TVXQ)

Terima kasih kepada pengkomen-pengkomen dekat video Matluthfi tu sebab walaupun ramai gila yang bergaduh dekat situ, tapi ada jugak komen yang berguna yang membuatkan aku terus dapat list nama-nama lagu yang Matluthfi guna dalam video dia.

Sebabnya aku ni memang tak tau menau langsung pasal K-POP sebelum ni. Lagu Sorry Sorry tu memang aku pernah dengar kat radio tapi tak pernah ambik tahu pun siapa yang nyanyi. Pernah nampak nama Super Junior, Girl's Generation, SHINee pun dari twitter bila peminat k-pop dok sebut-sebut. First time dengar lagu Ring Ding Dong dari video Mat ni. Padahal lagu ni dah lama gila. So lame. =,= Lirik dia kelakar kot. Ling ling aku geli. Wakaka.
"Baby naega soomeul meomchool su oh crazy
Neomu yeppeo gyeondil su oh crazy
Neo animyeon pilyoeopda crazy
Na wae irae

We gonna cola cola cola cola cola cola so fantastic
Cola cola cola cola cola cola so elastic
Fantastic, fantastic, fantastic, fantastic
Elastic, elastic, elastic, elastic

Ring ding dong Ring ding dong
Ring diggi ding diggi ding ding ding"
See see. Catchy kan lirik dia. Muzik dia pun best. SHINee ni pun hensem-hensem orangnya. Patutlah ramai gila orang minat K-Pop. Aku sorang jelah yang tak tahu. Walaupun sepatah haram aku tak paham apa benda diorang sebut kecuali words English.

Mula-mula tengok video ni ingatkan Matluthfi nak bagitahu yang dia ni peminat K-Pop ke apa, tiba-tiba sekali mesej last dia, "plastik = sampah yang paling banyak atas bumi ni". Sarkastik gila ayat dia. Haha. Memang ramai lah yang tak paham kan kalau dah guna bahasa sarkastik ni. Aku rasa video ni Matluthfi tujukan kepada kumpulan Max 24/7 tu kot, yelah K-pop wannabe from Malaysia. Kiki.


Video ni memang ya ampun. Tak tahu nak describe cemana. Dengan kualiti sound yang homai, lepastu tarian dia, awh. Lagu Max 24/7 ni lirik dia macam orang yang tengah gila bercinta la. Adakah ini cinta versi mat rempit? Dalam masa seminggu je jatuh cinta terindu-rindu. Adoyaiiii. Kalau 247 cuma untuk kekasih, mana masa untuk Tuhan? Bercinta sampai lupa Tuhan? *tepuk dahi*


Lirik Cinta 247 - MAX 24:7

Aku cintamu

Apa yang ku tahu apa yang kau tahu
Waktu kecil dulu sama-sama tak tahu
Apa yang perlu kau tahu aku sudah rasa rindu
Bila kau tiada di sisi ku

Buka tirai lama aku rasa tak perlu
Kini sudah dewasa kurang rasa malu
Apa yang perlu kau tahu aku sudah rasa rindu
Bila kau tiada di sisi ku

Terus terang ku katakan aku sudah jatuh cinta
Ini semua takdir Tuhan kerna dia sayang kita
Terus terang ku katakan aku sudah jatuh cinta
Ini semua takdir Tuhan kerna dia sayang kita

[rap] (blablabla)

Hari Isnin ku tahu namamu
Hari Selasa ku kenal dirimu
Hari Rabu ku dekatimu
Hari Khamis ku merindu kamu
Hari Jumaat ku mendoakan kamu
Hari Sabtu ku mencintai mu
Hari Ahad ku keluar dengan mu
247 hanya untuk kamu

Apapun, semua paham kot maksud mesej Matluthfi tu. Jangan jadi plastik. Just be yourself. Jangan pakai mekap tebal-tebal, sebab nanti nampak gila plastiknya. Jangan dress up macam Lady Gaga sebab nanti kau nampak macam plastik yang bergerak. Jangan copycat gaya orang sebab terserlah keplastikan pentiru kau nanti. Yang penting, jangan gelak plastik sebab orang tahu ianya lakonan semata dan kau sedang sembunyikan sesuatu di sebalik gelak plastik ittew. Hihi. Kbai.

***********************************************************

Dan bila Mat Luthfi dah famous ni, ada pulak yang cuba nak samakan Matluthfi dengan Nigahiga siap cakap Matluthfi tiru Nigahiga. Dulu orang suka compare Matluthfi dengan AnwarHadi tapi sekarang dah up sikit, dengan Ryan pulak. Hihi. Manusia memang tak sah kalau tak suka banding-bandingkan orang. Oh kemon lah. Everyone has their own character, identity, style etc.



Persamaan Matluthfi dan Nigahiga

#Buat vlog simple tapi kelakar dan ada mesej.
#Famous di Youtube.
#Lahir tahun 1990.
#Sepet.
#Asians.
#Single. (Bujang)

Perbezaan pun mestilah banyak. Salah satunya, trademark Nigahiga setiap hujung video adalah TEEHEE XD, manakala trademark Matluthfi setiap hujung video adalah beberapa baris ayat yang begitu deep makna dia sampai orang boleh quote dekat mana-mana.

Kalau boleh, tak payah lah nak compare-compare ni, kan senang? Let them be themselves. Kalau sama tu maksudnya adalah tu terinspirasi dari mana-mana, bukan meniru. Paham dak?

***********************************************************

Tanya kat sini.

Nampaknya media dah sedar kehadiran Mat Luthfi sampaikan diorang gigih mencari untuk dimasukkan ke dalam TV. Tapi serius video Matluthfi memang terbaik. Aku rasa agensi mana-mana patut bagi dia satu slot untuk buat iklan tv. Iklan Merdeka ke, iklan Raya ke, sure gempak punya. Percayalah.

Harapnya nanti bila Mat Luthfi dah balik Malaysia, dia boleh jadi penyumbang besar untuk ubah gaya media kita bercerita. Hang nak jadi Menteri pun baguih jugak Mat oiii. Ada gaya dah tu. We will be waiting for you. And vote for you too for elections. As long as your manifesto is not just a mere promise. Walk the talk bro. Hiii.  ^_^


Aku tengok dekat video "new album" tu ramai gila yang komen cakap Matluthfi ni "daebak". Disebabkan aku bukan fanatik Korea, jadi aku tak tahu sangat lah bahasa Korea ni. Anyway, google kan ada. So, yeah, Matluthfi memang DAEBAK! ♥ ♥ ♥ 

Related entries:


34 comments:

  1. Semangat aku baca sampai abes. dah macam PA matlut cik mili kita ni :P

    ReplyDelete
  2. Haha. Kau memang semangat. Baguslah. Selalunya mana ada orang nak baca entri aku yang panjang2. Hehe.

    Aku bukan PA dia, aku peminat fanatik je. Hikhik Kalau aku PA, sure lah aku dh tau details pasal dia. Ini nama betul dia pun tak tau. Wiki pun xxtau gak. Theee XD

    ReplyDelete
  3. Hammboii panjang bebeno en3 ni tapi tetap enjoy baca..hehe.
    -sy minat k-pop!!sume group pun sy layan je.haha
    -sy minat matluthfi gak..suka sgt sume vlog dia..tapi dia ni misteri kan...mcm hlovate gitu...huhu

    ReplyDelete
  4. woww... aku dah rasa mcm belog matlutfi.. penuh cite pasai dia.. hehee

    btw, mmg dia style kann.. hebat!

    ReplyDelete
  5. @misz fifieyqa
    haha. semangat tawu tulis pasal matluthfi. habis semua benda nak sumbat dalam 1 entri. XD

    saye tak minat korea sgt b4 ni tp lepasni mcm boleh jd layan gila kot.

    misteri sgt sgt kan even bday dia pun org xtau bila. heee. biarkan dia terus memisterikan diri yg penting dia happykan semua orang :D

    ReplyDelete
  6. @syahmifikri
    blog matluthfi private. sobss sobsss.
    yeahhhh terbaik dari utara. teehee XD

    ReplyDelete
  7. hehe...yg video mat lutfi tu best je..yg video korea wannabe tu dasyat2 haha...malu2 kiki...sy minat anwar hadi je hee - fy yf -

    ReplyDelete
  8. @fy yf
    haha. ce bgtau sikit video matluthfi yg mane yg xbest. 21 video die yg sy dh tgok sume superb. hihi. yg korea wannabe tu err kalau diorang buat video berquality sikit, mungkin ok lah. even rebecca black pun video clip power kot. theee.

    ReplyDelete
  9. kak mili , nama betul dye Muhammad luthfi rohime . dye penah masuk paper pelajar cemerlang sekolah menengah intergrasi kubang pasu . hehe .

    ReplyDelete
  10. matluthfi ade belog la kirenye eh?private pulakksss..hoohohh.
    anyway,tbaik la entri.ala2 P.A matluthfi da.haha

    ReplyDelete
  11. @miezah ghani
    wah awak satu sekolah dgn matluthfi ke? ahaha. matluthfi cam perahsia sikit sbb tu susah nak tau pasal dia. tp xpe kot. thats good for him =)

    ReplyDelete
  12. hihi . mana ada laa . kat google kan ada . hee .

    ReplyDelete
  13. @namaakulynn
    wah dah dua orang cakap saye PA matluthfi. matluthfi kalau awak baca ni, sila lantik sy jadi PA anda. wakaka. ade gaya kan? tp sy mmg cemni la buat post suke detail2 n semangat tu penting. theee. yup blog dia pvte :)

    @miezah ghani
    oh yeke ade kat google? bukan apa haritu dah try google guna keyword "nama sebenar matluthfi" tapi tak jumpa2. hihi. anyway thankssss :)

    ReplyDelete
  14. korean pun asians jugak. yeayyyyy! ^_^

    ReplyDelete
  15. hahaha..ritu ade member uia ni, kire skulmate matlutfi la citer yg matlutfi mmg camtu sejak skul lg..hahaha

    sye suke sgt vlog dye!!terbaek la!!

    ReplyDelete
  16. video matluthfi mmg best.idea style

    ReplyDelete
  17. @cimot
    haha. dah agak dah. ohsem kan. n straight to the point tak meleret :D

    @imran
    yeah. manetah die dpt idea. must be so creative C:

    ReplyDelete
  18. aku tak minat k-pop doe.. so kau pon janganlah minat jugak kamiliah.. haish.. - -"

    ReplyDelete
  19. @paris
    aku memang tak minat k-pop pn tp matlut ah punca aku pergi gigih view vid kpop ni somehow ade gak la yg nice tp nk jd fans kpop mmg tak ah.aku nk mnt yg gune bahase aku paham je. XD

    ReplyDelete
  20. gigih aku baca... :)

    aku start tgk matlutfi masa ada kawan pos video dia selamat hari ibu kat FB.


    Inianwarhadi lak, aku tak kenal lansung. pastu aku start tengok bila ada anonymous komen kat entry aku ckp aku tiru idea anwar hadi.. terus aku search kat youtube...

    pastu aku... "owhh kebetulan sama" :)

    ReplyDelete
  21. ahaha
    panjang!!!! semput nak baca

    ReplyDelete
  22. hehe kita mula2 tgk video2 matlutfi semua sbab mili.hehe tp dia mmg best kan ekehem comel pulok tu ngehngeh :D

    ReplyDelete
  23. ske gile kat mat lutfi..br nak wat post psl die

    ReplyDelete
  24. @zulfikar hazri
    eh laen la matlut dgn anwar.konsep diorang vlog tp memasing ade style sendiri.matlut more simple la.anyway,both are great.hrp2 diorang xkan kekeringan idea sampai bebila.heee

    @joe
    wakaka. semput semput ni teringat persembahan sepah parodi semanis kurma minggu lepas.asek semput je. jgn baca. tgok vid+gmbr je dah :D

    @nyna
    comel kan. muka cm AC Mizal tapi versi cute. wakaka. idea dia sume best2. :D

    @kaklamp
    buat jelah post psl dia. ramai gila kot yg buat. tak percaya try google "mat luthfi" hihi :D

    ReplyDelete
  25. panjangggggggggggggg nye. hehehe. sgt tekun membaca. matlutfi memang comel. nak2 time dye buad aksi2 sume tue. haha. nk jmpe dye pastu ckp, awk comellah. heheh

    ReplyDelete
  26. @yuyueyuliana

    ahaaaa memang panjang sebab memacam cerita nak sumbat dalam ni. kikiki. memang comel sgt kan. dia balik mesia nanti, habis ah dia asyik kena kejar. lol. :D

    ReplyDelete
  27. aku pon semangat gile baca entri yg mungkin terpanjang kot yg mili penah buat. siap2 lirik kmpulan max 24/7 yg mili main hentam tu pon saya baca tawuu dakkk.. :D

    ReplyDelete
  28. best betul vid matlufi kali neh
    hahahha

    mili neh suka toi review pasai matlufi..
    ada apa2 ka
    hahahahha

    ReplyDelete
  29. @am oh am
    wah tak sangka ada jugak orang baca sampai habis sebab post ni memang panjang gila. memang kalau dh semangat menulis cemni la jadiknye. wahaha. kelakar gila kan lirik dia. :D

    @bact
    mana ada aku selalu review psl matlut. baru kali ke2. haha. dah cite pasal dia best, kene la cite :D

    ReplyDelete
  30. owhhhh i ska gilokk kt matluthfi ;P

    ReplyDelete
  31. Errr terlambat sgt dak komen yg ni. Hahahaha. Lawak laa 24:7 =="
    Festaim tgk blog ni ahh. TERTARIK !

    ReplyDelete
  32. @masshie
    i ponnnnn. hehe

    @lily
    thanks ye cik lily. tak terlambat pon. hehe. mmg 24;7 sgt lah kelakar not in a good way. heee. :D

    ReplyDelete
  33. alaa. video selamat hari bapa tuh private laa :'(

    ReplyDelete

SENYUM. Tak perlu kata apa-apa. SENYUM! :)