Thursday, March 26, 2009

Kempen Earth Hour



Semalam aku ada baca entri sorang blogger ni, beliau suruh pembaca-pembaca berfikir sikit pasal Kempen Earth Hour ni menjadi ke tak, matlamat nak selamatkan bumi tu. Sebabnya beliau cakap takut jadi hangat-hangat tahi ayam.

Kalau betul nak selamatkan bumi, tutup jelah lampu bila-bila masa pun. Beliau ada jugak cakap pasal penggunaan lilin yang jauh lebih membahayakan bumi daripada eletrik.

Dulu, aku ada tengok rancangan Oprah. Ulangan punya. Pasal Earth Day + plug eletrik di rumah kita. Perasan tak, selalunya lepas kita dah habis caj handphone ke atau guna apa-apa plug sekali pun, kita cuma akan switch off dengan membiarkan plug tu masih terlekat di suis.

Ok-ok. Macam ni, walaupun kita dah switch off plug lepas guna, tapi, arus eletrik masih lagi boleh mengalir sebanyak 40%. (kalau tak silaplah). Jadi, apa kata lepas ni, rajin-rajinkan tangan tu cabut terus plug tu lepas dah tutup suis.

Cubalah untuk sebulan. Lepas dah habis guna plug handphone, laptop, mesin basuh, etc, terus switch off dan tanggalkan plug dari suis. Lepas tu, tunggu bil eletrik sampai ke rumah. Hampir 50% bil eletrik mungkin dapat dijimatkan.

Tapi janganlah sampai semua plug ditanggalkan termasuk plug peti ais, astro etc. Pilihlah plug yang tak digunakan 24jam.


P/s: Aku harap sangat ada yang faham apa yang aku cuba nak sampaikan walaupun agak berterabur penjelasan aku pasal plug+suis (aku pun confused)MyEm0.Com

Macam nilah lebih kurang apa yang aku nak sampaikan. Mula-mula switch off, lepas tu cabut plug dari suis.

MyEm0.ComOk. Kalau masih tak faham, boleh try baca kat sini. Silakan klik. Bye2.

16 comments:

  1. yup yup lets support earth hour

    ReplyDelete
  2. info yg menarik dan berguna :)

    ReplyDelete
  3. uish, akmar le tu yg suke tutup suis tapi tak tanggalkan plug nyer..
    baik!
    saye akan berubah pasnih!

    ReplyDelete
  4. ayana : love our earth.safe the earth

    shafie : kena la cuba ye?

    dr akmar : yup2..sblm tahu psl ni, salu gak buat pembaziran, tp skrg mmg dpt berjimat cermat la.

    ReplyDelete
  5. aiseh..susah arr..
    susah arr nk g cabot plug dr suis uh..
    org tpakse gune o.2% tenaga nk g cabot plug2 sume tu.heheh
    gilee malas.hoho

    ReplyDelete
  6. haha..o.2% tenage je..bkn 40%..heheh..sbnrnye leceh gak nk gi cabot2 nih, lgpun parents yg byr bil letrik..dok umah sndri baru pandai bkire..heheh

    ReplyDelete
  7. taw xpe..
    hehe.
    xtaw lak aq, kne cbot plug2 skali.
    qila, i skong u!
    malas! haha

    ReplyDelete
  8. aduyai ika..kalo mls dah xleh nk ckp ape r..aku pn lbeh krg je mls..bbual je lbeh..heheh

    ReplyDelete
  9. hehe.tula,.org g tutup sume bnde letrik pas gune tu pn dh kire ok,hahahak.
    stakat ni,xpnah la lg org biar je tv,kipas xbertutup 24jam.heheh.

    eh tp,act okla gk info akak ni.
    org br tau,n br nk amalkan ni tau.hehe
    goodgirl!thumbsup!
    (tp blum ley jd goodwife kt dapur cmne nih??hahak)

    ReplyDelete
  10. alamak qila..jgn ckp cmtu dong..nnti slow2 r org blaja masak..kih3..xreti masak boleh je kot jd good wife..ambik je bibik mane2 tlg masakkan utk laki aku..kih3..

    yup2,try la amalkan.dpt jimat 40%..byk tuh..hehe

    ReplyDelete
  11. actually kalau baca article tu, the writer was saying that the statement made by Oprah was not rue. kalau kita tak cabut plug tak lah sampai 40%. the amount is very insignificant. tapi itu USlah. kalau nak tau berapa saving kalau buat di Malaysia, kena buat experiments sendiri. rumah kami memang banyak pakai energy. itupun dah masak air pakai gas sekarang. tapi air-con, water heater and microwave lah yg jadi culpritnya. lampu semua energy saving.

    ReplyDelete
  12. oh..xsampai 40% rupanya..tp xsalah kan kalau kita cabut plug yg dah xnak guna..sekurang2nya, ada sikit benefit dkt situ

    ReplyDelete
  13. Kalau tak guna memang lah elok cabut. tapi kalau sampai menyusahkan kita sebelum keluar rumah nak cabut semua, balik nak pasang semula, tak payah lah.

    ReplyDelete
  14. hahah. earth hour.
    kite off lampu kejap je time tu.
    :P

    ReplyDelete
  15. off kejap gak.. :) sejam tu kejap la kan?hehe

    ReplyDelete

SENYUM. Tak perlu kata apa-apa. SENYUM! :)