Wednesday, February 8, 2012

#WordyWednesday Maksud Nama

"Kamilia bermaksud perpohonan yang selalu hijau.
Berjiwa tenteram dan sentiasa bersikap tenang.
Memiliki daya tumpuan yang baik dan tajam pemerhatiannya."

Ewah. Tak tahulah betul ke tidak aku ni seorang yang tenang dan tajam pemerhatian. Macam tak je. Rasanya, aku ni seorang yang clumsy dan sangat careless. Tapi macam betul jugak kot sikit kadang-kadang. Heee. Dan patutlah aku suka warna hijau. Warna hijau bagus apa. Bukan takat warna kotak milo, tapi warna kesukaan Allah. Warna syurga. :D

Sebenarnya tak kisah pun nama tu dalam bahasa apa asalkan mempunyai maksud yang baik. Tapi dah jadi kebiasaan kita namakan dalam bahasa arab yang ada maksud baik. Bahasa apa tak apalah kan. Janji masih maksud yang baik. Sebab bila orang panggil nama, macam doa lah jugak kan. Heee.

Nama adalah penting untuk kenal identiti seseorang/sesuatu. Cuba kalau semua orang tak ada nama. Mesti susah nak kenalpasti.

Contohnya, bayangkan kalau benda dalam dunia ni tak ada nama. Mesti susah gila. Nak sebut tengah tengok tv pun kena describe yang kita tengah tengok peti petak yang ada gambar bergerak-gerak dalam dia. Tapi nanti orang mesti confused tu tv ke komputer ke. See, susah gila kalau tak ada nama.

Even Allah, Tuhan kita yang sangat awesome pun ada 99 nama. Asma-ul Husna ada 99 sebabnya Allah menyukai bilangan yang ganjil. Bagus bila kita tahu asma-ul husna dan tahu maksudnya sekali.

Contohnya, kalau kita berdoa mintak dimurahkan rezeki, sebutlah nama Allah “Ya Wahhab” maksudnya Maha Pemberi Kurnia atau “Ya Razaq” maksudnya Maha Pemberi Rezeki. Kalau kita berdoa nak mintak ampun pulak, gunalah nama Allah “Ya Ghafur” maksudnya Maha Pengampun ataupun “Ya Tawwab” maksudnya Maha Penerima Taubat ataupun “Ya ‘Afu” maksudnya Maha Pemaaf.

Banyak lagi nama Allah yang patut kita tahu maksudnya supaya kita lebih kenal siapa Tuhan kita yang Maha Hebat ni. Janganlah cuma tahu “Ar-Rahman” dan “Ar-Rahim” sebab kita sebut bismillah hari-hari. Tapi, sebutlah nama-nama Allah yang sesuai dengan keadaan kita berdoa pada Dia. “Ya Zal Jala Li Wal Ikram” maksudnya Yang Maha Memiliki Kebesaran serta Kemuliaan. Kita patut cintakan Tuhan kita, mulakan dengan mengenal nama Dia untuk dapat cinta dia. InsyaAllah. Hasbiyallah. :”)

“Sesungguhnya Allah mempunyai 99 nama iaitu seratus kurang satu. Barangsiapa menghitungnya, niscaya ia masuk syurga.” – HR Bukhari dan Muslim.