Monday, February 6, 2012

Menjadi Diri Sendiri Dengan Segala Kekurangan Dan KelebihanLirik Menjadi Diriku - Edcoustic

Tak seperti bintang di langit tak seperti indah pelangi
Kerna diriku bukanlah mereka ku apa adanya

Wajahku kan memang begini sikapku jelas tak sempurna
Ku akui ku bukanlah mereka ku apa adanya

Menjadi diriku dengan segala kekurangan
Menjadi diriku atas kelebihanku

Terimalah aku seperti apa adanya
Aku hanya insan biasa tak mungkin sempurna

Tetap ku bangga atas apa yang ku punya
Setiap waktu ku nikmati anugerah hidup yang ku miliki

 ***************************************

Okkk. Lagu ni memang sangat comel. Tapi kan. Tapi ada la benda dekat lirik ni yang tak berapa nak berkenan. Cewah, nak jadi pengkritik pulak tetiba. Marah orang yang cipta lagu ni nanti. Hehe.

Part yang "terimalah aku seperti apa adanya" tu macam tak berapa nak boleh diterima bulat-bulat sangatlah. Sebabnya, kalau ada benda dekat diri kita yang boleh di-improve, kenalah improve kan? Mana boleh pasrah macam tu je.

Contohnya orang tu dia pemalas gila. Lepastu dia buat ayat "aku memang dah tak boleh rajin dah, so terimalah aku seadanya" tak ke dia macam dah putus harapan je tu. Usaha lah untuk berubah. Usaha kena ada. Lepas dah usaha, barulah boleh nak pasrah cemtu.

Lagi satu part "tetapku bangga atas apa yang ku punya" patutnya tukar jadi bersyukur ke redha ke pasrah ke. Sebab mana elok bangga-bangga dengan kelebihan diri. Nanti jadi hidung tinggi. Lepastu bila ada perasaan bangga sikit pun, nanti kita terlupa yang semua tu pinjaman je dari Allah. Kan?

Hehe. Suka hati je nak komplen pasal lirik lagu orang. Amboi. Tapi lagu ni sebenarnya ok je. Dia nak suruh semua orang supaya jadi diri sendiri. Tak payah lah nak cuba jadi orang lain sebabnya benda fake ni tak best. Tiru orang tak boleh. Tapi kalau terinspirasi tu lain pulak ceritanya. Jadilah diri sendiri dan bersyukur atas setiap kurniaanNya ya? =)


"Sikap kita memang, tidak akan sempurna.
Tetapi kita boleh, mencontohi yang sempurna."